Beleggingsnieuws

Politieke onzekerheid in Europa

De nieuwe Italiaanse coalitie zorgt voor terugkeer van het Europese politieke risico. Niemand hield rekening met een coalitie tussen de Liga Nord en de Vijfsterrenbeweging. Er zijn veel verschillen, maar ook overeenkomsten tussen deze twee populistische partijen. De Liga Nord is een partij uit het Noorden, de Vijfsterrenbeweging uit het Zuiden. In het verleden hebben beide partijen zich uitermate sceptisch over de euro uitgelaten, maar in aanloop naar deze verkiezingen hebben ze dat laten vallen. Dat betekent echter niet dat ze grote vrienden zijn geworden met Brussel. Omdat de Italiaanse staatsschuld nog altijd op 132% van het BBP staat, kan Italië geen hogere rente gebruiken. Het overgrote deel van de Italiaanse obligaties is in handen van de Italianen, waaronder – net als in Griekenland – ook de Italiaanse banken. De rente op Italiaanse staatsleningen is door de komst van deze coalitie dan ook gestegen.

Beoogd premier is Giuseppe Conte, een jurist en professor aan de universiteit van Florence. Conte is een onafhankelijke kandidaat, omdat de twee samenwerkende partijen elkaars kandidaat niet accepteerden. Geen ideale basis voor samenwerking. De meerderheid van deze populistische coalitie in het parlement is ook zeer bescheiden. Gezien de gemiddelde leeftijd van Italiaanse coalities kan het over enkele maanden al afgelopen zijn. Toch is er wel wat veranderd in de Italiaanse politiek. Waar vorige coalities bestonden uit telkens wisselende partijen, was het effect op het beleid minimaal. De gevestigde orde bleef binnen de richtlijnen van de grondwet en de Europese normen. De nieuwe coalitie heeft als uitdrukkelijk doel om zich niet aan deze regels te houden. Dat betekent niet dat Italië morgen uit de euro stapt, maar de nieuwe regering zal net als het Griekse Syriza moeten leren dat je het geld maar één keer kan uitgeven. In Griekenland ging het economische slecht, waardoor Syriza al snel eieren moest kiezen voor haar geld. In Italië gaat het juist wat beter. Er is sprake van een groot handelsoverschot, de fiscale positie is verbeterd, het pensioensysteem is hervormd, de industrie is herstellende en het probleem met de slechte schulden wordt geadresseerd. Dat dreigt nu, in korte tijd, ongedaan te worden gemaakt.

Het beleid van deze coalitie kan zo maar een nieuwe crisis in de eurozone veroorzaken. Op 28 en 29 juni komen de Europese regeringsleiders bij elkaar. Tegen de achtergrond van de Brexit-discussie zal Macron inzetten op politieke integratie en meer evenredige verdeling van de lasten. In het Zuiden ziet men een discussie over lastendeling als het vergeven van zonden, maar het Calvinistische Noorden wil daar niet aan. De nieuwe Italiaanse coalitie legt nog meer druk op de Europese Unie om te hervormen. Dit hernieuwde politieke risico in de eurozone is ook terug te zien in onze euro/dollar visie, waar we ons nu richten op 1,15 over 12 maanden.

Utrecht, 22-05-2018

Terug naar Beleggingsnieuws