Bijna elke krantenkop gaat erover: het coronavirus. Ook in Nederland zijn de eerste besmettingen een feit. De angst voor dit virus vertaalt zich door naar onrustige financiële markten. Dit heeft de afgelopen tijd gezorgd voor forse dalingen op de aandelenmarkten. Wat moet je als belegger weten over het coronavirus? En hoe gaat de Rabobank hiermee om?

Publicatiedatum: 4 maart 2020 
Laatst geüpdatet: 24 maart 2020

Video update over het coronavirus

Het coronavirus zorgt voor onrust op de beurs. In deze video bespreken we hoe de Rabobank hiermee omgaat.

Beleggingsvisie Rabobank blijft onveranderd

We blijven de verhouding tussen aandelen en obligaties aanhouden, met een overweging in aandelen. We verwachten namelijk dat het effect van het coronavirus op de economie en de financiële markten niet langdurig zal zijn. We denken dat later dit jaar sprake zal zijn van een ‘inhaalgroei’, onder andere door steunmaatregelen vanuit overheden en centrale banken. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, is bijvoorbeeld al in actie gekomen en heeft de rente verlaagd. Bij eerdere virusuitbraken, zoals SARS, MERS en Ebola, zagen we dat zo’n inhaalgroei vrij snel tot stand komt, zodra de productie is hersteld. Financiële markten kijken dan weer vooruit en kunnen snel herstellen. Daarnaast kijken we ook naar de factoren liquiditeit en waardering. Deze twee factoren blijven pleiten voor aandelen, zeker nu de (negatieve) rentes op obligaties op een nieuw dieptepunt zitten.

Stapel met muntjes

Het coronavirus en de beurs

Het bedrijfsleven heeft op dit moment vooral last van een minder hoge productie uit China. Daardoor komen er tekorten in onderdelen, waardoor ook de vervolgstappen bij het maken van producten stil komen te liggen. Denk bijvoorbeeld aan een chip voor in een mobiel. Zonder die chip, kunnen er geen mobiele telefoons worden opgeleverd. Ook is er door de overheidsmaatregelen een verminderde vraag naar producten. China is immers een belangrijke afzetmarkt. We zien daarom de nodige winst-/omzetwaarschuwingen, zoals bij Air France-KLM, Apple en Philips.


Het eerste kwartaal van dit jaar kan voor veel economieën als een verloren kwartaal worden beschouwd, vooral voor Azië. De verwachting is dat de situatie in het tweede kwartaal zijn piek zal bereiken, waarna herstel zal volgen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hoe het coronavirus zich de komende tijd ontwikkelt en welke (extra) maatregelen overheden wereldwijd nemen. Hoe langer de economie stil staat, hoe hoger de kosten zullen zijn. Toch verwachten we dat het verlies voor de wereldeconomie beperkt kan blijven. De productie komt in China weer langzaam op gang. Om afnemers te kunnen bevoorraden zal mogelijk overwerk worden ingezet. Hierdoor zullen de productie en verkoop een hoge groei bereiken.

Wat kan ik zelf doen?

Waarschijnlijk heb je in je beleggingsdashboard een dalend rendement gezien. Het is menselijk om uit te willen stappen als je ziet dat je portefeuille minder waard is geworden. Pieken en dalen horen echter bij beleggen.


De geschiedenis heeft laten zien dat ‘buy-and-hold’-beleggen op de lange termijn meer oplevert. Dit houdt in dat je niet te vaak in- en uitstapt, maar voor de lange termijn je beleggingen aanhoudt. We zien vaak een snel herstel van de beurzen, wanneer een situatie stabiliseert. Bovendien zijn slechte beursdagen vaak geclusterd rondom goede dagen. Door op een slechte dag afscheid te nemen van je beleggingen, is de kans groot dat je hersteldagen mist. Dat is nadelig voor je vermogensopbouw op de lange termijn. Laat je daarom niet teveel leiden door tijdelijke schokken en houd de lange termijn voor ogen.

Goed om te weten: aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kunt een deel van je inleg verliezen.

Terug naar Beleggingsnieuws