Publicatiedatum: 31 augustus 2020
 

Vorige week werd het jaarlijkse Jackson Hole symposium gehouden, dit keer online. Op de conferentie spreken centrale bankiers over hun beleid. De Amerikaanse centrale bank (de Fed), kondigde een historische wijziging in het beleid aan: de inflatiedoelstelling van 2% wordt omgezet naar een gemiddelde inflatietarget van 2% over een lange periode. Dit impliceert een lage rente voor langere tijd en een mogelijk hogere inflatie op langere termijn.

Ondanks dat deze beleidsverandering al in de lijn der verwachtingen lag, was de implicatie zichtbaar in de marktreactie. Beleggers verkochten langjarige staatsobligaties, waardoor het lange eind van de yield curve steeg. De Europese Centrale Bank verraste niet. Sprekers gaven op de conferentie aan bezig te zijn met een beleidsreview en lering te willen trekken uit huidig beleid. In hun discussie zal ongetwijfeld de beleidsverandering van de Fed worden meegenomen. Andrew Bailey, van de Bank of England, kwam wel met een aantal interessante uitspraken. Hij gaf aan dat er nog genoeg opties zijn om de economie te stimuleren mocht dat nodig zijn. En: centrale bankiers zijn misschien wel te voorzichtig geweest in de periode na de grote financiële crisis met het gebruik van kwantitatieve verruiming. Het is namelijk een zeer krachtig instrument gebleken in tijden van crisis.

Waar iedereen het wel overeen was, is dat naast een ruim monetair beleid stimulans vanuit de overheid erg belangrijk is. Na de grote financiële crisis werd bijvoorbeeld stevig bezuinigd, waardoor het veel langer duurde voordat economieën weer uit het slop geraakten. Het meest krachtige medicijn om de economie te laten herstellen is een combinatie van monetair -en overheidsbeleid. En dat is wat we tot nu toe gezien hebben.

Fed kondigt wijziging in beleid aan

Terug naar Beleggingsnieuws