Beurzen in kalm vaarwater, behoedzaamheid geboden
Aandelen en obligaties staan dit jaar op een kleine plus. Bedrijfscijfers zien er vooralsnog overwegend goed uit en er zijn geen signalen van een aanstaande recessie. We verwachten wel dat bedrijven de gevolgen van de loongroei en de aangescherpte kredietcondities gaan merken. Een duidelijke voorkeur voor aandelen of obligaties hebben we niet. Wel hebben we belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de actief beheerde obligatieportefeuilles.

Kernpunten
Uitgebreide verslag
Meevallende cijfers geven beurzen steun
Aandelen- en obligatiekoersen houden zich goed, alle zorgen rondom Amerikaanse regionale banken, de hoge inflatie en de sterk gestegen rentes ten spijt. Er zijn geen signalen dat een recessie aanstaande is en de winstcijfers over het eerste kwartaal verrassen tot nu toe in positieve zin. De in aanloop naar het cijferseizoen sterk gedaalde verwachtingen helpen daarbij. Zo presteren de beursgenoteerde bedrijven in de VS (S&P 500) en Europa (Stoxx 600) respectievelijk 7% en 29% beter dan de verwachting van analisten.
Bovenstaande geeft de beurzen steun. Vooral aandelen die inspelen op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en die profiteren van het naderende einde van de renteverhogingen profiteren en helpen het gemiddelde omhoog. De wereldaandelenindex staat sinds begin april en in euro gemeten een procent in de plus, terwijl de Europese index met een plus van 0,6% niet ver achterblijft. Sinds begin dit jaar noteren aandelen en obligaties respectievelijk een plus van 5,5% en 2,4%. De verliezen als gevolg van de bankenonrust zijn hiermee nagenoeg verdwenen.

Zorgen over financiële stabiliteit niet helemaal weg
De zorgen over financiële stabiliteit zijn naar de achtergrond verdwenen, maar ze zijn niet weg. De recente koersdalingen van Amerikaanse regionale banken onderstreept dit. Opvallend is wel dat de onrust beperkt blijft tot de koersen van regionale banken. Die schommelen vanwege de onzekerheid enorm, terwijl die van sommige grote Amerikaanse systeembanken (bijvoorbeeld JPMorgan en Citigroup) nauwelijks geraakt worden.
Beleggers delen de verwachting dat de acties van de autoriteiten het besmettingsgevaar hebben ingedamd. Bovendien spinnen de grote systeembanken garen bij lucratieve overnames van in problemen geraakte regionale banken en hun voormalige klanten. Ook rapporteren ze goede cijfers.
Einde renteverhogingen in zicht
Voor de autoriteiten lijkt prijsstabiliteit boven financiële stabiliteit te gaan. Veel aandacht gaat nog altijd uit naar inflatie en de reactie van centrale bankiers hierop. Hoewel de inflatie daalt, is het tempo waarin dit gebeurt te traag. De prijsdoelstelling van 2% is bij lange na niet in zicht.
De Amerikaanse centrale bank (de Fed) heeft de beleidsrente in mei dan ook naar 5,25% gebracht. Hiermee is de rente in een jaar tijd met 5 procentpunt verhoogd! Voorlopig kijkt de Fed de kat uit de boom.
Banenmarkt te sterk voor renteverlagingen
Waarover beleggers van mening verschillen, is het moment waarop renteverlagingen zullen beginnen. De markt prijst in dat dat moment snel aanbreekt. Althans voor de VS. Europa volgt een eigen koers, zowel voor het aantal aanvullende renteverhogingen als voor het verwachte moment van de draai.
Maar een draai in het monetaire beleid is voor zowel de Fed als de Europese Centrale Bank (ECB) voorbarig. De inflatie is niet alleen te hoog, maar ook de banenmarkt is hiervoor te sterk. Het meest recente banenrapport over de maand april in de VS wijst hier nog eens op.
Om in de gaten te houden: de wisselkoers
De uiteenlopende renteverwachtingen voor de VS en Europa hebben invloed op de wisselkoers. Omdat beleggers verwachten dat de rente in Europa verder naar die in de VS toe zal kruipen, is de koers van de euro gestegen naar 1,10 dollar. Dat is het hoogste punt in een jaar tijd.
Omgeving wordt uitdagender
Tegelijkertijd zijn er uitdagingen voor de tweede helft van het jaar. De kredietcondities in de VS en Europa worden door banken verscherpt. Naast de al sterk opgelopen rente werkt dit extra verkrappend voor de kredietverlening. In welke mate dit doorzet, is de grote vraag.
Duidelijk is wel dat de combinatie van een hoge inflatie, de vertraagde werking van hoge rentes en scherpere kredietcondities de economische groei remt. We verwachten de komende maanden dan ook geen uitbundige koersstijgingen.
Om in de gaten te houden: schuldenplafond VS
De deadline voor de verhoging van het kredietplafond in de VS komt begin juni al in zicht. Dit kan voor nervositeit onder beleggers zorgen, wat kan leiden tot extra schommelingen op de markten. Hoewel de geschiedenis laat zien dat het kredietplafond uiteindelijk wordt verhoogd, kan uitstel wel zorgen voor een tijdelijke verstoring van economische activiteit. Dit komt op een moment dat het economisch momentum in de VS al vertraagt.

Basisscenario: aanhoudende maar lage groei
We zien vanuit onze scenario-analyse geen aanleiding om de weging van aandelen en obligaties te wijzigen. Ons basisscenario gaat nog altijd uit van aanhoudende maar lage groei. We houden ook rekening met de impact van de heropening van China en de lagere energieprijzen waardoor de vooruitzichten minder slecht ogen dan aan het begin van het jaar. De ramingen zijn onlangs naar boven bijgesteld voor de eurozone en China. Voor de VS houden we nog steeds rekening met een recessie in de tweede helft van het jaar.
Bankenstress bron van onzekerheid
Tegelijkertijd vergroot de recente turbulentie in de financiële sector de onzekerheid rondom groeitaxaties en verborgen risico’s in de financiële sector. Dit kan de groei drukken door een combinatie van een verslechtering van het vertrouwen, minder kredietverlening en hogere besparingen nu de geldmarktrentes in korte tijd sterk zijn gestegen.
Voor bedrijven vormen de aanhoudend stijgende lonen en een mogelijke recessie de grootste uitdagingen. Deze kunnen de winstmarges onder druk zetten.
Aandelen en obligaties in balans
De waardering van aandelen en obligaties is nog altijd in evenwicht, waardoor we op dit moment geen duidelijke voorkeur hebben voor een van de categorieën boven de ander. Een neutrale weging blijft dan ook op zijn plaats. Wel hebben we eind april een belangrijke wijziging doorgevoerd in onze actief beheerde obligatiestrategie.
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | Geen (neutraal) |
Neutraal | 50% | 50% | Geen (neutraal) |
Offensief | 70% | 30% | Geen (neutraal) |
Zeer offensief | 90% | 10% | Geen (neutraal) |

Duurzaamheid: biodiversiteit in de schijnwerpers
Naast klimaat krijgen steeds meer beleggers aandacht voor bescherming en groei van biodiversiteit. In de 1895-fondsen van onze beheerportefeuilles houden we op verschillende manieren rekening met biodiversiteit.
CO2-reductie
Maatregelen om CO2-uitstoot te verminderen dragen ook positief bij aan een verbetering van de biodiversiteit. Een voorbeeld hiervan is het uitsluiten van grote vervuilers, zoals producenten van kolen en teerzanden.
Uitsluiting van pesticides en palmolie
Schadelijke chemicaliën kunnen de kwaliteit van land en wateren verslechteren en hiermee de biodiversiteit aantasten. In onze beheerportefeuilles beleggen we niet in producenten van pesticides, zoals Bayer en BASF. Het zijn bovendien bedrijven die verwikkeld zijn in rechtszaken, waardoor zij verschillende risico’s lopen, zoals hoge juridische kosten en reputatieschade. Deze risico’s kunnen een negatieve impact hebben op de toekomstige resultaten.
De productie van palmolie kan gepaard gaan met ontbossing en bosbranden die bodemuitputting veroorzaken en de lokale biodiversiteit aantasten wanneer niet op een duurzame manier wordt geproduceerd. Bedrijven die uitgesloten zijn in dit kader zijn vaak lokale spelers in Azië, zoals Indofood, Wilmar en Astra International, maar ook een Europese speler als BASF.
Dialoog met bedrijven
Naast uitsluitingen maken we in de beheerportefeuilles gebruik van actief aandeelhouderschap. Dit betekent dat er gesprekken worden gevoerd met bedrijven die met het hun activiteiten de biodiversiteit aantasten. Dit kunnen bedrijven zijn die bodemuitputting veroorzaken met de winning van grondstoffen of productie van agrarische grondstoffen. Of bedrijven die schade toebrengen aan het leven op land en water. Bedrijven waarmee gesprekken worden gevoerd, zijn bijvoorbeeld producenten en gebruikers van agrarische grondstoffen zoals The Hershey Company, Mondelez, Bunge en Unilever.
Beleggen in circulaire economie
We sluiten niet alleen uit, maar beleggen juist ook actief in de kansen die biodiversiteit biedt. Bijvoorbeeld binnen het 1895 themafonds in bedrijven in de hele keten van de circulaire economie. Dit zijn bedrijven actief op het gebied van recycling, afvalmanagement en efficiënt gebruik van water en grondstoffen. Voorbeelden zijn Waste Management, Republic Services en DSM.
Beleggen met oog voor duurzaamheid
We beleggen om voor jou als klant financieel rendement te maken. Tegelijkertijd zijn we niet blind voor de impact die we met onze beleggingen hebben op het milieu en de samenleving. Daarom besteden we op verschillende manieren aandacht aan duurzaamheid in de manier waarop we beleggen. Zonder dat dit ten koste gaat van financieel rendement.
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan lees je in de ingelogde omgeving en in de Rabo App onze uitgebreide beleggingsvisie met meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide visie in je beleggingsomgeving onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder