Windmolenpark

Duurzaam beleggen

Samen werken aan een betere wereld voor samenleving en milieu. Dat vinden wij als Rabobank belangrijk, ook als het om beleggen gaat. Met Rabo Beheerd Beleggen wordt je geld op een duurzame manier belegd doordat we bij onze beleggingskeuzes rekening houden met milieu, samenleving en een goed bestuur (ESG). Hiermee streven we niet alleen naar een financieel rendement, maar streven we ook een verantwoord rendement na. Ga je zelf beleggen, dan kun je bij ons kiezen uit verschillende fondsen met een eigen duurzaamheidsbeleid. Doe jij mee?

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen betekent dat er bij beleggingskeuzes rekening wordt gehouden met milieu, samenleving en een goed bestuur. Zo kun je beleggen in bedrijven die goed doen op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en corruptiebestrijding (VN Global Compact Principes).

Ook kun je beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen die voldoen aan de ESG-richtlijnen. ESG staat voor environment (E), social (S) en governance (G). De definitie van duurzaam beleggen en welke richtlijnen er worden gevolgd kan per bank of aanbieder verschillen.

Belangrijkste kenmerken van duurzaam beleggen bij Rabobank

Zoals hierboven al is genoemd, kan de invulling van duurzaam beleggen per bank of aanbieder verschillen. Bij Rabobank richten we ons op vijf pijlers als het gaat om duurzaam beleggen.

1

Uitsluitingsbeleid

Ons uitsluitingsbeleid gaat verder dan alleen controversiële wapens, zoals landmijnen en clusterbommen.

2

Duurzame beleggingen

Wij beleggen jouw geld in bedrijven die een deel van de omzet behalen met duurzame doelen en/of een plan hebben om CO2-uitstoot te verminderen.

3

Carbonreductie

Wij hebben als bank het Klimaatakkoord getekend. Dat houdt in dat we ons onder andere hard maken voor CO2 reductie.

4

Duurzame thema’s

Bij de selectie van fondsen letten wij erop dat deze passen bij de duurzame beleggingsthema’s en speerpunten van Rabobank.

5

Stemmen en het gesprek aangaan

Wij vinden het belangrijk om met bedrijven waarin we beleggen het gesprek aan te gaan over duurzame keuzes.

Zelf je duurzame focus bepalen?

Als je zelf belegt en daarbij ook zelf je duurzame focus wilt bepalen, dan heeft Rabobank een groot aantal fondsen met een eigen duurzaamheidsbeleid. Zo kun je kiezen voor fondsen die een extra accent leggen op belangrijke thema’s of die meer uitsluiten. Je vindt deze fondsen in de fondsselector van Rabo Zelf Beleggen.

Alles over ons beleid rondom duurzaam beleggen

Wil je meer weten over de vijf pijlers, duurzaamheidsrisico’s en in welke mate je duurzaam kunt beleggen bij Rabobank? Lees dan hieronder ons beleid. Meer duurzaamheidsinformatie over een specifiek beleggingsproduct vind je op de pagina van het product zelf.

Illustratie windmolen

"Rabobank zeer sterk op het gebied van milieu, sociaal en bestuur"

Sustainalytics onderzoek onder 378 bedrijven in de bankensector (maart, 2020).

Waar beleg je wel en niet in?

Duurzaamheidsvoorkeuren

Beleg je al binnen vermogensbeheer of met beleggingsadvies, of wil je dit gaan doen? Dan vragen we naar jouw duurzaamheidsvoorkeuren. Dit zijn persoonlijke voorkeuren op het gebied van duurzaam beleggen. Lees hieronder meer over waarom we naar jouw duurzaamheidsvoorkeuren vragen, waar je uit kunt kiezen en hoe het zit als je geen voorkeur hebt.

Grafiek vergelijking duurzame beleggingen MSCI

Wat is het rendement op duurzame beleggingen?

Volgens groot wetenschappelijk onderzoek presteren duurzame beleggingen in ongeveer 90% van de gevallen gelijk of beter*. Een vergelijking tussen de MSCI All Country World Index (wereldwijd indexfonds) en de MSCI ACWI ESG Universal (indexfonds met alleen duurzame bedrijven) laat hetzelfde beeld zien.

Daarnaast is de verwachting dat bedrijven die nu al een transitie maken naar een duurzaam bedrijfsmodel beter voorbereid en beschermd zijn tegen klimaatrisico’s en hierdoor een voorsprong hebben op andere bedrijven in dezelfde sector. Deze andere bedrijven zullen deze investeringen op termijn moeten doen en dit kan druk uitoefenen op de toekomstige resultaten van deze bedrijven.

Goed om te weten: aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

*Friede et al, ESG and financial performance: Aggregated evidence from more than 2000 empirical studies, 2015.

Onze inzet voor een duurzamere wereld

Onze inspanningen om tot een duurzamere wereld te komen beperken zich niet tot beleggen. Met financiële oplossingen, inzichten, kennis en de toegang tot netwerken ondersteunt de Rabobank haar klanten bij duurzame ontwikkeling. Dat doen we al sinds het einde van de 19e eeuw. Zo organiseren wij in heel Nederland bijeenkomsten voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen en we stimuleren bedrijven om minder energie te verbruiken en afvalstromen te beperken. Bedrijven en particulieren die duurzaam willen investeren, kunnen vaak lenen tegen een lager tarief.

Wist je dat...

volgens de Sustainable Brand Index van maart 2020 Rabobank het meest duurzame bankenmerk van Nederland is?

Duurzame trends en ontwikkelingen

Onze specialisten praten je bij over wat er speelt.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer