Windmolenpark

Duurzaam beleggen

Samen werken aan een betere wereld voor mens en milieu. Dat vinden wij als Rabobank belangrijk, ook als het om beleggen gaat. Met Rabo Beheerd Beleggen beleg je standaard op een duurzame manier. Ga je zelf beleggen, dan kun je bij ons kiezen uit verschillende fondsen met een eigen duurzaamheidsbeleid. Doe jij mee?

Wat betekent duurzaam beleggen bij de Rabobank?

Wij richten ons op vijf pijlers als het gaat om duurzaam beleggen.

1

Carbonreductie

Wij hebben als bank het Klimaatakkoord getekend. Dat houdt in dat we ons onder andere hard maken voor CO2 reductie.

Toon meer
2

Uitsluitingsbeleid

Ons uitsluitingsbeleid gaat verder dan alleen controversiële wapens, zoals landmijnen en clusterbommen.

Toon meer
3

Stemmen en het gesprek aangaan

Wij vinden het belangrijk om met bedrijven in gesprek te gaan over duurzame keuzes. Zo brengen wij actief zaken als milieuvervuiling, verspilling, diversiteit en beloning van het bestuur onder de aandacht bij deze bedrijven.

Toon meer
4

Duurzame thema’s

Bij de selectie van fondsen letten wij erop dat deze passen bij de duurzame speerpunten van de Rabobank en de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties reflecteren.

Toon meer
5

Zelf je duurzame focus bepalen

Als je zelf belegt en daarbij ook zelf je duurzame focus wilt bepalen, dan heeft Rabobank een groot aantal fondsen met een eigen duurzaamheidsbeleid.

Toon meer
6

Alles over ons beleid

Wil je meer weten over duurzaam beleggen bij Rabobank? Lees dan hieronder ons beleid.

Rishma Moennasing

Rishma Moennasing

Lead Fondsen & Duurzaamheid

“De focus op duurzaamheid is een integraal onderdeel van ons beleggingsproces. Naast het financiële rendement bekijken we ook de maatschappelijke impact van onze beleggingen”

Illustratie windmolen

"Rabobank zeer sterk op het gebied van milieu, sociaal en bestuur"

Sustainalytics onderzoek onder 378 bedrijven in de bankensector (maart, 2020).

Grafiek vergelijking duurzame beleggingen MSCI

Lever ik in op rendement als ik kies voor duurzaam beleggen?

Volgens groot wetenschappelijk onderzoek presteren duurzame beleggingen in ongeveer 90% van de gevallen gelijk of beter*. Een vergelijking tussen de MSCI All Country World Index (wereldwijd indexfonds) en de MSCI ACWI ESG Universal (indexfonds met alleen duurzame bedrijven) laat hetzelfde beeld zien.

Goed om te weten: aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

*Friede et al, ESG and financial performance: Aggregated evidence from more than 2000 empirical studies, 2015.

Onze inzet voor een duurzamere wereld

Onze inspanningen om tot een duurzamere wereld te komen beperken zich niet tot beleggen. Met financiële oplossingen, inzichten, kennis en de toegang tot netwerken ondersteunt de Rabobank haar klanten bij duurzame ontwikkeling. Dat doen we al sinds het einde van de 19e eeuw. Zo organiseren wij in heel Nederland bijeenkomsten voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen en we stimuleren bedrijven om minder energie te verbruiken en afvalstromen te beperken. Bedrijven en particulieren die duurzaam willen investeren, kunnen vaak lenen tegen een lager tarief.

Wist je dat...

volgens de Sustainable Brand Index van maart 2020 Rabobank het meest duurzame bankenmerk van Nederland is?

Klaar om een duurzame keuze te maken?

Rabo Beheerd Beleggen

Een standaard duurzame mix van aandelen en obligaties met een wereldwijde spreiding Starten kan met ieder bedrag Lage kosten en solide rendement

Rabo Zelf Beleggen

Kies zelf uit een breed assortiment, ook duurzame producten Starten kan met ieder bedrag Kosten en rendement afhankelijk van je keuzes