Beleggers in de ban van AI terwijl economie begint te vertragen
Het is de laatste tijd rustig op de beurs. Toch zijn aandelen wereldwijd bezig aan een gestage opmars, bijna ongemerkt. De wereldindex staat tot en met mei op een plus van 7,8%. Het is vooral de stormachtige ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) die tot de verbeelding spreekt. Lees onze visie op deze ontwikkelingen en ontdek hoe wij onze beheerportefeuilles positioneren.

Kernpunten
Uitgebreide verslag
Aandelen op kousenvoeten bezig aan opmars
Het sentiment op de financiële markten is in rustig vaarwater. Dat stelden we vorige maand al vast en daar is in mei geen verandering in gekomen. Van de enorme stress door de val van Amerikaanse regionale banken is weinig meer te merken. De VIX, een graadmeter voor angst onder beleggers, heeft inmiddels het laagste punt sinds de start van de coronapandemie bereikt. De wereldaandelenindex noteert tot en met mei een plus van 7,8%, tegen 2,6% voor een mandje Europese leningen.

Verschillende factoren jagen de goede prestatie van aandelen aan. De economie blijkt tot nu toe veerkrachtig. Bedrijfsresultaten zijn beter dan verwacht, de inflatie is lager en rentes ontwikkelen zich langs een voorspelbaar pad. Tot slot is er de impuls van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, oftewel AI) die tot de verbeelding spreekt.
Big Tech loopt voorop
Vooral techmonopolisten met een grote weging in de wereldindex profiteren en dragen sterk bij aan de prestaties van de aandelenwereldindex. De wereldwijde techsector liet alleen al in een mei een plus zien van 12%. Hiermee staat het resultaat voor de sector IT over het hele jaar op ruim 30%.
Dit rendement komt bijna geheel op conto van een handvol Big Tech-bedrijven die met een grote weging hun stempel drukken op het resultaat. Zo staan de vijf grootste bedrijven naar beursomvang in de wereldindex dit jaar circa 40% (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon) tot 150% (Nvidia) in de plus. Samen hebben ze een weging van 15%, waarbij Apple als grootste al bijna 5% voor zijn rekening neemt.

Zorgt AI eindelijk voor stijging van de arbeidsproductiviteit?
De opkomst en doorbraak van grote taalmodellen als ChatGPT vormen de drijvende kracht achter de recente opleving van Big Tech. Nvidia spant de kroon als hoofdleverancier van de chips met parallelle verwerkingskracht die nodig zijn voor AI. Dat bedrijf profiteert meteen van de investeringen die hiermee gepaard gaan.
De grote vraag is of deze technologische doorbraak ook bredere effecten gaat hebben op de algehele productiviteit en de winstgroei. Indien dat het geval is, dan kan dit het einde inluiden van de zogenaamde productiviteitsparadox: de decennialange periode waarin technologische ontwikkeling gepaard is gegaan met alsmaar dalende arbeidsproductiviteit. Dit is wat beleggers optimistisch maakt en de risicobereidheid op dit moment voedt.
Verdeeld economisch beeld
Dat is op korte termijn nog niet terug te zien in de economische cijfers. Die laten vooralsnog geen eenduidig beeld zien. Wel is duidelijk dat de maakindustrie het moeilijk heeft. De inkoopmanagersindex, die een graadmeter vormt voor de toekomstige productie, staat onder druk en bevindt zich ruim onder de grens van 50. Dat is een waarde die normaal gesproken krimp van de industriële productie aangeeft.
Het vertrouwenscijfer geeft vaak ook het kantelpunt aan van de groei van de wereldeconomie. Dat wijst dus op een vertraging, waarbij het onderliggende beeld diffuus is. Zwakte is vooral zichtbaar in de VS (46,9) en de eurozone (44,8), terwijl het wereldwijde gemiddelde op 49,6 staat.
En waar de dienstensector zich tot voor kort ook in de VS sterk hield, zakt het vertrouwen in de dienstensector inmiddels ook in rap tempo. Dat wijst erop dat de economische groei in de komende maanden gaat afzwakken. Een recessie tegen het eind van het jaar in de VS achten we nog steeds aannemelijk. De onzekerheid hierover kan het enthousiasme op de beurzen in de komende maanden temperen.
Om in de gaten te houden: China blijft achter
De Japanse (13,0%), Europese (10,4%) en Amerikaanse beurs (11,4%) doen dit jaar nauwelijks onder voor elkaar. Alleen de opkomende markten blijven achter met een rendement van 3,7% doordat China achterblijft.
Onze keuze: neutrale weging voor aandelen
We houden vast aan een neutrale weging voor aandelen. Hoewel de economie veerkrachtig is gebleken en AI op de lange termijn een positieve impuls kan zijn voor de productiviteit en de winstgroei, zien we ook signalen dat dat het economisch momentum afzwakt.
Extra renteverhogingen zijn niet uit te sluiten
Hoewel het verkrappingsbeleid van centrale banken nagenoeg ten einde lijkt te komen, valt niet uit te sluiten dat er meer renteverhogingen komen dan dat beleggers op dit moment verwachten. Het beter dan verwachte economische momentum en de sterke arbeidsmarkt in vooral de VS kunnen ervoor zorgen dat meer renteverhogingen nodig blijken om inflatie definitief te beteugelen. Inflatiecijfers bewegen de goede kant op, maar het tempo waarin met name de kerninflatie daalt, is traag.
Aandelen zijn niet meer goedkoop
Daarnaast heeft de sterke prestatie van aandelen dit jaar ervoor gezorgd dat de waardering van aandelen is opgelopen. Met een koers-winstverhouding van bijna 16 bevindt de waardering van aandelen zich op het langjarige gemiddelde. Bovendien bieden obligaties nog altijd een solide rendement en ruimte voor rentedalingen (wat leidt tot koersstijgingen) in het geval van een (diepe) recessie. Het geheel overziend vinden we een neutrale weging nog altijd op zijn plaats.
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | Geen (neutraal) |
Neutraal | 50% | 50% | Geen (neutraal) |
Offensief | 70% | 30% | Geen (neutraal) |
Zeer offensief | 90% | 10% | Geen (neutraal) |

“We steunen oproepen aan Alphabet, Amazon, Meta en McDonalds om open kaart te spelen over hun lobbyactiviteiten”
Duurzaamheid: meer openheid gevraagd over klimaatlobby’s
Het is een opvallende trend op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven: steeds meer stemvoorstellen gaan over de lobbyactiviteiten. In het bijzonder de activiteiten die te maken hebben met klimaatdoelstellingen en duurzaamheid. Aandeelhouders eisen van bedrijven dat ze openheid geven over hun lobbyactiviteiten en de kosten ervan. Ze willen weten of bedrijven achter de schermen hetzelfde doen als wat ze in het openbaar beloven.
Ook bij bedrijven in de 1895-fondsen van Rabo Beheerd Beleggen staan deze stemvoorstellen over meer openheid over lobbyactiviteiten op de agenda. We steunen deze initiatieven. Ook wij willen als belegger weten wat bedrijven op lobbygebied nu al doen, bijvoorbeeld om op lange termijn klimaatneutraal te zijn.
Zo is afgelopen kwartaal voor dit soort voorstellen gestemd bij Alphabet (het moederbedrijf van Google), Amazon, Meta en McDonalds. Meer openheid toont leiderschap en het laat zien in hoeverre bedrijven daadwerkelijk acties ondernemen om hun duurzame doelstellingen te halen.
Beleggen met oog voor duurzaamheid
We beleggen om voor jou als klant financieel rendement te maken. Tegelijkertijd zijn we niet blind voor de impact die we met onze beleggingen hebben op het milieu en de samenleving. Daarom besteden we op verschillende manieren aandacht aan duurzaamheid in de manier waarop we beleggen. Zonder dat dit ten koste gaat van financieel rendement.
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan lees je in de ingelogde omgeving en in de Rabo App onze uitgebreide beleggingsvisie met meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide visie in je beleggingsomgeving onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder