Hoogterecords op beurzen geen belemmering: aandelen blijven favoriet
De economische groei blijft stabiel, met nu ook bemoedigende signalen uit Europa en China. Investeringen in AI blijven stijgen, zoals blijkt uit de wederom verrassend sterke cijfers van Nvidia. Dit pakt vooral voor aandelen goed uit: koersen zijn in mei gemiddeld met 2,5% gestegen, tegenover een vlakke ontwikkeling voor obligaties. We verwachten dat aandelen goed kunnen blijven presteren.

Kernpunten
Uitgebreide verslag
Luister naar de podcast
Hoogterecords op aandelenbeurzen, AI en de AEX
In deze aflevering hoor je waarom je volgens onze experts geen 'hoogtevrees' hoeft te hebben als aandelenbelegger. We zoomen in op AI en de impact van de verkiezingen in een aantal belangrijke opkomende landen. We sluiten af met een nieuwe rubriek, waarin we vragen van luisteraars beantwoorden. Dit keer gaan die over de AEX. Heb je zelf een vraag, mail hem dan naar: fm.nl.blikopbeleggen@rabobank.nl
Marktomgeving blijft aandelen goedgezind
De aanhoudende groei en het vooruitzicht van lagere beleidsrentes stuwen aandelenbeurzen naar nieuwe records. In mei stegen aandelen met 2,5%, terwijl koersen van Europese obligaties onveranderd bleven. Hiermee staat het rendement van aandelen sinds begin dit jaar op 10,8%, terwijl obligaties een min laten zien van 1,6%.
Het blijft een omgeving waarin aandelen goed kunnen presteren, want zowel uit economische hoek als vanuit het beleid van centrale bankiers zien we niet snel een negatieve kentering. Dit maakt dat de nieuwe beursrecords die gevestigd worden geen belemmering vormen voor aandelen.
Maakindustrie vindt weg omhoog
Hoewel de Amerikaanse data niet langer positief verrast en de maakindustrie zwakker oogt dan een aantal maanden geleden, wijzen de economische data op een stabiele ontwikkeling van de wereldeconomie. Waar in de eerste maanden van het jaar beleggers vooral optimistisch waren over de Amerikaanse economie, neemt het optimisme onder beleggers over de Europese en zelfs de Chinese economie voorzichtig toe. Zorgen over een verslechtering van de economische ontwikkeling in die blokken ebben weg.
Zo zien we het producentenvertrouwen in de maakindustrie wereldwijd gestaag verder verbeteren naar het hoogste niveau sinds de zomer van 2022. Verbetering zien we in Europa en een aantal belangrijke opkomende markten, zoals China, Zuid-Korea en Taiwan. Verkopen in de chipsector zitten duidelijk in de lift, wat ook blijkt uit de zeer sterke bedrijfscijfers die chipontwikkelaar en dé dominante AI-speler Nvidia onlangs publiceerde.
Beleid centrale banken op een keerpunt
Terwijl de economische situatie stabiel is, blijft de inflatieontwikkeling een bron van negatieve verrassingen. De vraag is niet of inflatie voldoende is gezakt om centrale bankiers het comfort te geven om de rente te verlagen – dat is namelijk wel het geval –, maar vooral hoever ze de rente zullen verlagen in de komende versoepelingscyclus.
De historie leert dat wanneer centrale bankiers de rente voor het eerst verlagen, vaak een hele reeks verlagingen volgt. Maar de huidige inflatieomgeving maakt het moeilijker het aankomende rentepad te voorspellen. Het is mogelijk dat er minder renteverlagingen achter elkaar komen en dat ze eerder stoppen.
Om in de gaten te houden: plannen Trump kunnen inflatie opdrijven
Een bron voor een onzeker rentepad komt van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Een overwinning van Trump kan ervoor zorgen dat het handelsconflict met China escaleert met gevolgen voor de internationale handel en het inflatiebeeld in belangrijke delen van de wereld in de loop van 2025. Hiermee zijn meerdere renteverlagingen door de ECB en de Fed volgend jaar onzeker. In de tweede helft van het jaar zullen de Amerikaanse verkiezingen op de financiële markten meer naar de voorgrond treden, waardoor de beweeglijkheid groter kan zijn dan in de eerste helft van het jaar.
De inflatie blijft namelijk hardnekkig hoog, al is er uiteraard een flinke daling te zien van eerdere piekniveaus. Zowel in de VS als in de eurozone is de kerninflatie in mei gezakt onder de 3%.
De algemene inflatieontwikkeling bevindt zich in de VS wel ruim boven de 3% onder invloed van de sterk schommelende voedsel- en energieprijzen. De Amerikaanse centrale bank (de Fed) zal dus nog wel even wachten voordat ze de rente verlaagt. Naar verwachting zal dit in september kunnen gebeuren als in de komende maanden de economische data daar aanleiding voor geeft.
Ongebruikelijk: ECB gaat de Fed voor
Maar na tien renteverhogingen en een daling van de inflatie van ruim 10% naar 2,6% ziet de Europese Centrale Bank (ECB) wel al voldoende progressie voor een verlaging van de rente in juni met een kwart procentpunt. Hiermee is de situatie ontstaan dat de ECB eerder dan de Fed de rente verlaagt en dat is ongebruikelijk. Normaal verlaagt de ECB de rente drie tot zes maanden na de Fed.
De vraag beantwoorden hoeveel renteverlagingen de ECB nog gaat doorvoeren, is er door recente economische data niet makkelijker op geworden. We houden het voorlopig op drie verlagingen voor dit jaar door de ECB.
De loonontwikkeling vormt een belangrijk aandachtspunt voor de beleidsmakers in Frankfurt, net als signalen dat het economisch momentum ten goede draait. Met een grote baanzekerheid en een loongroei die de inflatie overstijgt, is er een solide basis voor groei van de consumentenbestedingen. Bovendien voedt de (geo)politieke factor onzekerheid rondom het inflatie- en rentepad.
Een voorzichtige houding valt te verwachten. Dus hoewel de beleidsrente wat omlaaggaat, is het te vroeg om te spreken van een aanstaande significante versoepeling.
Dat gezegd hebbende hoeven aandelenbeleggers op korte termijn geen negatieve kentering te verwachten wat betreft economie en renteomgeving. Het blijft daarmee een omgeving die bevorderlijk is voor risicovolle beleggingen.
Beleggingsmix: aandelen blijven de voorkeur genieten
De economische vooruitzichten bieden voldoende ruimte voor aanhoudende winstgroei in de komende kwartalen. Beleggers hoeven het beleid van centrale bankiers voorlopig niet te vrezen. Dit is met name positief voor aandelen, wat de nadruk op aandelen (overweging) in onze actief beheerde portefeuilles onderschrijft.
Beleggingsmix in de actief beheerde portefeuilles
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | +4% aandelen, -4% obligaties |
Neutraal | 50% | 50% | +4% aandelen, -4% obligaties |
Offensief | 70% | 30% | +4% aandelen, -4% obligaties |
Zeer offensief | 90% | 10% | +4% aandelen, -4% obligaties |
“Ruim 80% van de bedrijven uit de S&P 500 heeft de winstverwachtingen van analisten weten te overtreffen.”
Bedrijven beleven sterk eerste kwartaal
Een belangrijke aanjager voor de koersen vormen de winsten. Opnieuw hebben bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500 beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. De winsten kwamen over het eerste kwartaal van dit jaar ruim 8% hoger uit dan verwacht, wat ruim boven het meerjarige gemiddelde van ruim 5% is van vóór de pandemie. Ruim 80% van de bedrijven verraste positief en ook dat was beter dan het langjarige gemiddelde.
Big Tech blijft de kar trekken
De technologiesector gaat aan kop wat betreft positieve winstverrassingen, met 90% van de sector die de winsttaxaties van analisten heeft verslagen. Big Tech blijft een sleutelrol spelen in het herstel van de winstmarges van de S&P 500. Maar ook voor de bedrijven buiten Big Tech zien we dat analisten hun winstverwachtingen voor de komende twaalf maanden verhogen.
Kijken we naar het winstmomentum van de wereldindex, dan zien we dit beeld bevestigd: het aantal positieve bijstellingen voor de winstgroei in de komende twaalf maanden overtreft nu het aantal neerwaartse bijstellingen. Dit geeft aan dat er een fundamentele basis is voor de hogere aandelenkoersen.
Veel optimisme zit al in aandelenprijzen
Punt van aandacht is wel dat de koers-winstverhoudingen bovengemiddeld zijn. Met een koers-winstverhouding van bijna 18 voor de wereldindex is de rek voor wat betreft hogere waarderingen er wel uit.
Toch valt hier een belangrijke kanttekening bij te maken en dat is dat de waarderingen buiten de VS relatief aan de lage kant zijn. Gezien de ruimte die er ligt voor positieve winstverrassingen van bedrijven buiten Big Tech, zien we de huidige waardering van de wereldindex niet als belemmering. Zeker als dit gepaard gaat met een aantal renteverlagingen in de komende maanden.
Meer over onze strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan vind je in onze uitgebreide beleggingsvisie meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide visie in je ingelogde omgeving en in de Rabo App. Ga naar je beleggingen en kijk onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder