Nieuwe realiteit: uitdagingen, maar zeker ook groeikansen
De opmerkelijke gebeurtenissen op het wereldtoneel buitelen nog altijd over elkaar heen. Onzekerheid over economie en geopolitiek maakt beleggers nerveus en zorgt voor grotere uitslagen in rentes en aandelenkoersen. De situatie is nog altijd fluïde en voor stevige conclusies is het te vroeg. We volgen de ontwikkelingen nauwlettend en hebben enkele wijzigingen doorgevoerd in de actief beheerde portefeuilles.

Kernpunten
Uitgebreide verslag
Luister naar de podcast
Handelsspanningen lopen op terwijl Europa ontwaakt
Er gebeurt de laatste tijd ontzettend veel in de internationale politiek en dat heeft impact op de beurzen. In al het tumult over Trumps handelstarieven doen Europese aandelen het opvallend goed. Daarover spreken we in deze aflevering. En we beantwoorden vragen van luisteraars over beleggen in de defensie-industrie. Heb je een vraag aan onze beleggingsexperts, mail hem dan naar: fm.nl.blikopbeleggen@rabobank.nl
Beleggers nemen dreiging van Trumps tarieven serieus
Hoofdpunten
De recente invoering van 25% tarieven op importen uit Canada en Mexico door president Donald Trump heeft de financiële markten onder druk gezet. Deze maatregelen hebben alle winsten van dit jaar weggevaagd.
Sinds begin dit jaar staat de wereldaandelenindex op -1,6% (in euro gemeten), met name door koersdaling van Amerikaanse aandelen (-4,2%). De Magnificent 7-aandelen (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) staan zelfs op -11%.
Zorgen over groei
De aanpak en retoriek van Trump hebben de volatiliteit en economische onzekerheid versterkt. Beleggers maken zich zorgen over de bredere gevolgen van deze tarieven voor de economische groei, vooral nu handelspartners met vergeldingsmaatregelen reageren.
De index die economische beleidsonzekerheid meet staat op het hoogste niveau ooit. De angstindex (VIX) kruipt richting het niveau van 25. Dit geeft aan dat beleggers nerveus zijn, al is van paniek geen sprake.
Wat wil Trump?
Het idee dat Trump de invoerheffingen als onderhandelingsinstrument gebruikt, heeft plaatsgemaakt voor een onzekerder beeld. De kernvraag is: gebruikt Trump deze tarieven als een onderhandelingstactiek om snel economische concessies af te dwingen, of wil hij ze echt als breekijzer inzetten om banen langdurig naar Amerika terug te halen?
Als het eerste het geval is, kan de impact op de markt tijdelijk zijn en kunnen onderhandelingen tot een oplossing leiden. Zo zijn er signalen dat Trump compromissen zal aankondigen over de tarieven op importen uit Canada en Mexico.
Maar als Trumps agenda meer ideologisch gedreven is, neemt het risico op een langdurige handelsoorlog toe, met diepere en meer blijvende economische gevolgen en daardoor langdurige druk op markten. Andere landen hebben hun draaiboek al klaar liggen om de VS direct met gelijke munt terug te betalen.
Eerst signalen van verzwakking?
De meest recente economische data laten zien dat de gevolgen van de tarieven voorlopig nog mild blijven. Vertrouwensindicatoren in de VS staan onder druk, al wijst het laatste cijfer nog wel op groei in de komende maanden. Wereldwijd laat het cijfer voor de maakindustrie in februari een verbetering zien.
Langdurige invoerheffingen kunnen de economische groei zeker vertragen. Volgens The Budget Lab van Yale University bedragen de effecten in 2025 voor de Amerikaanse economie naar schatting 0,6 procentpunt. In januari schatte de Wereldbank dat een universeel tarief van 10% de wereldwijde economische groei met 0,3 procentpunt kan verlagen.
Dat is betekenisvol, maar van het doemscenario van een regelrechte wereldwijde recessie is vooralsnog geen sprake. Wel laat de volatiliteit op de markten zien dat beleggers zich voorbereiden op mogelijke verdere verstoringen. Dat zorgt voor terughoudendheid en dat is natuurlijk niet gunstig.
Fed eerder in actie?
De onzekerheid rondom groei kan leiden tot meer renteverlagingen. Beleggers houden als gevolg van de recente ontwikkelingen inmiddels rekening met meer verlagingen dan een maand geleden, vooral in de VS. Toch blijven handelsspanningen en stijgende begrotingstekorten een risico. Die kunnen namelijk de inflatie aanwakkeren, wat de bewegingsvrijheid van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) beperkt.
Ook positieve economische effecten
Ondanks de verhoogde onzekerheid zijn er ook positieve economische ontwikkelingen. Trump heeft deregulering en belastingverlagingen in het verschiet om bedrijven meer financiële ruimte te geven en investeringen te stimuleren. Qua belastingverlaging valt lang niet zo veel impact te verwachten als in Trumps eerste termijn, maar qua deregulering heeft hij al best veel stappen gezet.
Generatieve AI vormt een potentiële aanjager om diverse sectoren te transformeren. Bedrijven die AI omarmen, zien al positieve resultaten, met een productiviteitsgroei en omzetstijgingen als gevolg.
Europa investeert
Daarnaast gaan de defensie-uitgaven in Europa de komende tijd fors omhoog door de veranderende realiteit onder Trump. Die uitgaven zijn met bijna 800 miljard euro substantieel, al zijn ze doorgaans minder efficiënt dan investeringen in infrastructuur en nieuwe technologieën. Maar strategische onafhankelijkheid van Europa vereist bredere investeringen in verschillende sectoren.
Bovendien gaan deze investeringen niet ten koste van andere investeringen, maar worden ze uit een andere begroting betaald. Een belangrijke ommezwaai is te zien in Duitsland, waar de waarschijnlijke nieuwe coalitie op voorspraak van de Bundesbank de Schuldenbremse loslaat en een fonds van 500 miljard in het leven roept voor investeringen in infrastructuur. En dat zien we ook terug in de sterk oplopende tienjaarsrentes in Europa.
Beleggingsmix: voorkeur voor aandelen
Hoofdpunten
De winstgevendheid van bedrijven blijft de belangrijkste aanjager voor de markt. In het vierde kwartaal van 2024 namen de winsten van bedrijven in de S&P 500 met ruim 18% toe, de sterkste groei sinds het vierde kwartaal van 2021.
Driekwart van de bedrijven overtrof de winstverwachtingen. De financiële sector, communicatiediensten en consument-cyclisch (bijvoorbeeld auto’s, horeca en luxegoederen) speelden hierin een grote rol. In Europa was de winstgroei bescheidener (bijna 8%), maar toch nog solide.
Handelsescalatie kan de groei van bedrijfswinsten verstoren en sterk negatief doorwerken in de aandelenkoersen. We zien dat de ramingen voor het huidige kwartaal naar beneden worden bijgesteld, maar desondanks verwachten analisten nog steeds een groei van ruim 10%.
Hoge waarderingen maken Magnificent 7 kwetsbaar
De waardering van aandelen (de koers in verhouding tot de verwachte winst) is met name in sommige segmenten in de VS aan de hoge kant. Dit vergroot de kwetsbaarheid van de markt bij negatieve economische schokken. Vooralsnog zijn het vooral de grote Amerikaanse technologieaandelen (de Magnificent 7) die hieronder te lijden hebben. Buiten de VS speelt dit probleem in mindere mate of helemaal niet.
Risico’s, maar ook kansen
AI, deregulering en belastingverlagingen bieden potentieel voor groei en innovatie. Tegelijkertijd brengen handelstarieven en geopolitieke spanningen onzekerheden met zich mee die de economische vooruitzichten negatief beïnvloeden.
Als tarieven een kortetermijnstrategie blijken te zijn, kunnen markten zich snel herstellen. Maar als de handelsoorlog zich verdiept, worden aanpassingen in onze beleggingsstrategie noodzakelijk.
Op dit moment denken we dat beleggers er nog steeds voor beloond gaan worden om risico te nemen. Daarom houden we in de portefeuilles een voorkeur voor aandelen, en binnen de obligatieportefeuille voor bedrijfsobligaties.
Beleggingsmix in de actief beheerde portefeuilles
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties* | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Neutraal | 50% | 50% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Offensief | 70% | 30% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Zeer offensief | 90% | 10% | +9% aandelen, -9% obligaties |
*1% aangehouden als kas
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan vind je in de ingelogde omgeving en in de Rabo App meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide beleggingsvisie in je beleggingsomgeving onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder