Rente eurozone schiet omhoog door radicale ommezwaai in Duits begrotingsbeleid

6 maart 2025 12:45

De aanpassing van de begrotingsregels in Duitsland heeft de rente in de hele eurozone scherp doen stijgen, waardoor die ook in Nederland boven de 3% is geraakt. Koersen van Europese obligaties zijn hierdoor gedaald. Beleggers zijn verrast door de scherpe toename van het aantal obligaties dat in de komende tijd naar de markt gaat komen.

Rente

Duitsland haalt hand van de knip

Duitsland haalt niet alleen de Schuldenbremse uit de wet, waardoor het begrotingstekort beperkt moest blijven tot maximaal 0,35% van het bruto binnenlands product (bbp). Het heeft ook de ruimte voor defensie-uitgaven fors verhoogd, waarbij deze slechts voor maximaal 1% ten laste van het bbp komen.

Er is op die manier ruimte gecreëerd om de defensie-uitgaven te verhogen zonder dat dit ten koste gaat van andere uitgaven op de begroting.

Daarnaast wordt er 500 miljard euro opzijgezet voor investeringen in infrastructuur. Ook dit Sondervermögen valt buiten het begrotingstekort.

Andere wind vanuit de EU

Dit betekent dat niet alleen Duitsland een veel groter beroep gaat doen op de kapitaalmarkt, maar ook dat er vanuit de EU een andere wind waait qua begrotingsbeleid. Het lijkt er immers op dat Europa nu van plan is om te doen wat de VS al een aantal jaren doet: meer uitgeven dan het verdient. Dat is voor Europa een radicale ommezwaai.

Aanjager voor groei

Op het eerste gezicht is het dus niet zo gek dat beleggers zich zorgen maken of dit allemaal wel gefinancierd kan worden. Maar het hoeft daarmee niet onverstandig te zijn. De investeringen kunnen zichzelf terugverdienen als de Europese economie naar een hoger groeipad gaat.

De plannen voor de besteding van de middelen liggen met de rapporten van oud ECB-topman Mario Draghi al maanden klaar. Bovendien zijn het Europese beleggers die juist veel besparingen in de rest van de wereld doen. Als Europa wat meer zelf gaat besteden, neemt de onbalans op de kapitaalmarkt af. Beleggers kunnen nu meer in euro beleggen en minder daarbuiten.

Renteverschil met VS neemt af

Dat de rente in euro nu zo sterk oploopt terwijl die in de VS onder druk staat, is geen situatie waarvan we denken dat die lang zal aanhouden. Het verschil tussen de tienjaarsrente in de VS en Duitsland bedroeg aan het begin van dit jaar 2,25 procentpunt en is naar 1,4 procentpunt gedaald.

Grafiek

In de actief beheerde obligatieportefeuilles beleggen we op dit moment sterk buiten de euro. Dit is gunstig: de portefeuilles worden hierdoor minder geraakt door de rentestijgingen. Daalt het renteverschil tussen de eurozone en de VS in de loop van dit jaar naar 1 procentpunt, dan is het denkbaar dat we meer in euro-obligaties gaan beleggen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.