Vizier op Europa en China na Trumps deal met het VK
Het doemscenario van een wereldwijde handelsoorlog en een diepe recessie is bij beleggers naar de achtergrond verschoven nu Trump bereidheid toont om handelsdeals te sluiten. Een akkoord met het VK is mooi, maar is laaghangend fruit. De bepalende factor blijft of er deals komen met Europa en China.

Kernpunten
Uitgebreide verslag
Luister naar de podcast
'Kijk minder naar Trump en meer naar de reactie in de rest van de wereld'
Na een onstuimige beursmaand blikken we vooruit. Hoe solide is het herstel van aandelen? En wat is er aan de hand met Amerikaanse staatsobligaties en de dollar? Ook zoeken we uit hoe het komt dat zoveel beleggingsfondsen van naam veranderen.
Heb je een vraag voor de podcast, mail hem dan naar: fm.nl.blikopbeleggen@rabobank.nl
Markt herstelt door hoop op dealmaker Trump
Hoofdpunten
Financiële markten zijn tot rust gekomen na Trumps aankondiging van een pauze van negentig dagen op landspecifieke heffingen. De Amerikaanse president kon dalende aandelenkoersen negeren, maar moest toch buigen toen de rentes op Amerikaanse staatsobligaties snel opliepen. De tucht van de obligatiemarkt heeft zijn werk gedaan.
Let wel, het algemene tarief van 10% geldt nog steeds, en voor China is een heffing van 145% nog altijd van kracht. Er sijpelt intussen positief nieuws naar buiten over handelsafspraken, zoals gisteren over een akkoord tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk (VK).
Comeback aandelen gedempt door lagere dollar
In dollars gemeten zijn de aandelenmarkten weer helemaal terug. Maar in euro’s scheelt het nog even doordat de dollar zo hard onderuit is gegaan. Want voor je winsten in de VS in dollars krijg je minder euro’s terug.
Obligaties, in ieder geval Europese, hebben hun functie als buffer om aandelenverliezen op te vangen redelijk kunnen vervullen.
Economisch plaatje
Er is natuurlijk een hoop onzeker, maar hoog over is het economisch plaatje niet zo rampzalig als je misschien zou denken.
Een belangrijke voorlopende graadmeter voor de economie zijn de indices van inkoopmanagers in de industrie. Die zijn in april – toen de tarieven al speelden – iets verbeterd in de eurozone. In de VS was er een lichte verslechtering, maar veel minder dan van tevoren was verwacht. Daar bovenop kwam een banencijfer in de VS over de maand april dat niet zo gek was.
Het bruto binnenlands product (bbp) in de VS kromp in het eerste kwartaal weliswaar licht, maar dat zegt niet alles. Dit werd vooral veroorzaakt door frontrunning: bedrijven die alvast spullen importeerden om tarieven voor te zijn.
Dat maakt het hele plaatje minder eenduidig slecht dan je misschien zou denken als iemand je op 2 april had gevraagd waar we een maand later zouden staan.
Bedrijfscijfers
Kijken we naar de cijfers die bedrijven rapporteren, dan zien we wel een wat duidelijkere verslechtering, in ieder geval van de verwachtingen.
“Een rente boven de 4% in de VS pas niet bij een economie die al iets aan het afremmen is”
Aan het begin van het jaar dachten analisten nog aan een winstgroei van bijna 11 procent over 2025. Dat is inmiddels meer richting de 8. Nog steeds boven het langjarig gemiddelde, maar wel duidelijk een verslechtering, mede te wijten aan de tarieven en hun impact (door hogere kosten of lagere omzetten).
Overigens zijn er voor 2026 nog geen duidelijke bijstellingen naar beneden. Het zou kunnen dat we daar in de mist varen, maar ook dat de uiteindelijke tarieven veel lager uitvallen, of dat het aanpassingsvermogen van de economie dusdanig is dat tegen die tijd consumenten en bedrijven daar wel mee om kunnen gaan.
Rente omlaag, maar nu nog niet
Wel is duidelijk dat de inflatiecijfers ruimte bieden aan de Amerikaanse centrale bank (de Fed) om de rente te gaan verlagen. De beleidsrente staat boven de 4%. Dat past niet bij een economie die al iets aan het afremmen is, en waar toch grote risico’s zijn.
Inmiddels verwachten beleggers dat de Fed de rente drie keer gaat verlagen voor het einde van het jaar, te beginnen in juni.
Beleggingsmix: voorkeur voor aandelen
Hoofdpunten
Trumps handelsmaatregelen hangen nog altijd boven de markt. We rekenen erop dat de beperkingen voor een deel blijvend zijn. Dat remt de wereldeconomie af, maar winsten van bedrijven kunnen blijven groeien als in de komende tijd meerdere handelsdeals worden gesloten. En lagere rentes in de VS en de eurozone zorgen voor rugwind.
Waar kort na 2 april angst voor een uit de hand lopende handelsoorlog en een recessie zich van beleggers meester maakte, is er de laatste tijd meer oog voor een scenario waarin het tot handelsdeals komt. Trumps deal met het VK – en in de nabije toekomst mogelijk met India – is mooi, maar is wel laaghangend fruit. De ogen zijn nu gericht op de onderhandelingen van de VS met Europa en China.
Oog voor dempende krachten
Los daarvan zijn er ontwikkelingen die de economische pijn van het handelsconflict kunnen verzachten. Europa, met Duitsland voorop, gaat volop investeren. China stimuleert zijn economie steeds meer. En voor Amerikaanse bedrijven liggen belastingverlaging en deregulering in het verschiet. Dit zijn ontwikkelingen die vooral voor aandelen goed uitpakken.
Al met al verwachten we dat aandelen de komende periode een hoger rendement kunnen opleveren dan obligaties. Kijk je naar de waardering (de koers-winstverhouding), dan zijn aandelen na het herstel van de afgelopen weken niet goedkoop te noemen. Maar duur zijn ze ook niet, zeker niet buiten de VS.
Belangrijkste risico’s
We geven aandelen de voorkeur in de actief beheerde portefeuilles, maar geven ze niet de maximale weging. Er zijn namelijk scenario’s denkbaar waarin aandelen kwetsbaar zijn.
Als het handelsconflict verder escaleert, heeft dat gevolgen voor de groei (die zakt dan sterk in) en de inflatie (die loopt juist op). Een ander scenario is dat voortdurende onzekerheid over Trumps beleid de economie verlamt.
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief of met beleggingsadvies? Lees dan de uitgebreide beleggingsvisie voor meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide visie in je ingelogde omgeving. Ga naar Beleggen en vervolgens naar het tabblad Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder