Uitleg ordertypes op de beurs

Een ordertype is de manier waarop je order op de beurs wordt geplaatst. Als je een order doorgeeft, kun je zelf het ordertype aangeven. Op deze pagina vind je meer uitleg en voorbeelden.

Ordertypes

Dit zijn de ordertypes waarmee je je order op de beurs kunt plaatsen:

limietorderbestens orderstop loss orderstop limiet order

Op de beurs heb je te maken met twee soorten koersen:

  1. De biedkoers: geeft de hoogste prijs aan die een koper op het moment bereid is te betalen voor de titel.
  2. De laatkoers: geeft de laagste prijs aan waarvoor een verkoper de titel aanbiedt.

Je kunt een aan- of verkooporder voor aandelen en obligaties inleggen met of zonder limiet.

Limietorder

Bij een limietorder bepaal je vooraf tegen welke koers je order mag worden uitgevoerd. Zo betaal je bij een aankoop nooit meer dan deze vooraf bepaalde prijs. Bij verkoop ontvang je nooit minder.

Voorbeeld

Stel dat de koers van een aandeel op de beurs schommelt rond de € 24,75. Je wilt echter voor minimaal € 25 verkopen. In dat geval geef je je verkooporder een limiet van € 25 mee. Je order wordt dan afgewikkeld zodra de koers stijgt naar € 25. Als de koers lager blijft dan € 25, wordt je transactie niet uitgevoerd.

Bestens order

Een bestens order is een beleggingsorder die je inlegt zonder limiet. Je aandelen of obligaties worden dan tegen de eerstvolgende handelskoers aangekocht of verkocht. Voor een kooporder is dat tegen de dan geldende verkoopprijs. Voor een verkooporder is dat tegen de dan geldende koopprijs (biedprijs). Deze koers kan hoger of lager zijn dan de laatst gehandelde koers die je op je scherm ziet tijdens het opgeven van de order.

Stop loss order

Bij een stop loss order geef je aan dat je order vanaf een bepaalde koers moet ingaan. Voor een verkooporder geef je een activeringsprijs op die lager ligt dan de huidige koers. Je handelt dan vanaf het moment dat de koers van het aandeel daalt tot de door jou opgegeven activeringsprijs. Voor een kooporder geef je een activeringsprijs op die hoger ligt dan de huidige koers. Je handelt dan pas vanaf het moment dat de koers van het aandeel stijgt tot de door jou opgegeven activeringsprijs. Dit ordertype kan alleen gebruikt worden voor transacties op de Euronext beurzen.

Voorbeeld

Stel dat je aandelen van bedrijf X wilt kopen als de koers boven de € 11 komt en niet eerder, omdat je denkt dat het aandeel nog verder gaat stijgen zodra het boven de € 11 komt. Dan kun je een stop loss kooporder opgeven met een activeringsprijs van € 11. Op het moment dat de koers op of boven de € 11 komt, wordt er voor jou een bestens kooporder actief op de beurs voor het aantal stukken dat je hebt opgegeven. De stukken worden nu tegen de eerstvolgende mogelijke koers gekocht, ongeacht wat deze is.

Stop limiet order

Als je een stop limiet order opgeeft, geef je een activeringsprijs aan en daarna een limiet. Je order wordt actief op de beurs als gelimiteerde order als de activeringsprijs is bereikt. Een stop limiet order is te vergelijken met een stop loss order. Het verschil is dat een stop limiet order een gelimiteerde order is.

Voorbeeld

Je hebt aandelen bedrijf X van € 10 per aandeel en je wilt deze beschermen tegen een koersdaling. Dan kun je een stop limit verkooporder opgeven met een activeringsprijs van bijvoorbeeld € 9. Je bent echter niet bereid om je stukken te verkopen als de koers lager is dan € 8,50. Op het moment dat de koers van het aandeel € 9 is of lager dan wordt er voor jou een gelimiteerde verkooporder actief op de beurs voor het aantal stukken dat je hebt opgegeven. Deze order wordt alleen uitgevoerd als de koers niet lager is dan € 8,50.

Bij een bestens order is de kans groter dat de order snel wordt uitgevoerd. Bij een limietorder hangt dat af van hoe de beurs zich ontwikkelt. Zo kan het zijn dat je order niet of in gedeeltes wordt uitgevoerd. Als je een verkoop inlegt voor honderd aandelen op € 25 kan het zijn dat er maar vijftig aandelen worden verkocht omdat er niet meer kopers zijn die voor € 25 of meer willen kopen.

In het beleggerswoordenboek vind je meer uitleg van beleggingstermen.

Bekijk het beleggerswoordenboek