Tarieven en voorwaarden betaalproducten
Het is belangrijk om te weten wat de kosten en voorwaarden zijn als je een financieel product kiest. Op deze pagina vind je de kosten en voorwaarden van onze betaalpakketten en -diensten.
Huidige tarieven en voorwaarden
Onze tarieven en voorwaarden zijn gewijzigd op 1 juni 2025
Belangrijkste tarieven per betaalpakket
Klik op het betaalpakket van je keuze om de belangrijkste pakketkosten te zien of om eventuele aanvullende voorwaarden te bekijken. Ook kun je daar het ‘Informatiedocument betreffende de vergoedingen’ vinden.
Verklarende woordenlijst
We willen duidelijk zijn over de kosten die we in rekening brengen voor betaalrekeningen en meest voorkomende betaaldiensten. Daarom maken we samen met alle banken gebruik van dezelfde termen. Wil je meer weten over de betekenis van een woord, kijk dan op onze woordenlijst met uitleg.
CESOP: uitwisseling grensoverschrijdende betalingen en ontvangsten aan belastingdiensten
Heb je een betaalrekening of rekening-courant bij ons? Dan kunnen wij vanaf 2024 verplicht zijn om betalingen en ontvangsten op deze rekening naar het buitenland te rapporteren aan de Belastingdienst. Dat komt door verplichtingen voor betaaldiensten van de Europese Unie vanaf 2024.
Waarom wisselt Rabobank informatie uit met de fiscus?
Bij de internetverkopen van goederen en diensten van of naar het buitenland is btw-fraude, waarbij de verkoper niet alle belasting betaalt, een uitdaging. Dit komt doordat de verkoper vaak in een andere lidstaat van de Europese Unie of buiten de EU zit. Om de bestrijding van btw-fraude te verbeteren voerde de Raad van de Europese Unie op 18 februari 2020 de Richtlijn EU 2020/284 in. Deze richtlijn heet CESOP Directive. Deze richtlijn geldt in Nederland vanaf 1 januari 2024. In de richtlijn staat dat een betalingsdienstaanbieder, zoals Rabobank, de informatie die zij heeft over de persoon die een betaling naar het buitenland doet, moet rapporteren aan de Belastingdienst. Die verplichting geldt pas vanaf 26 buitenlandse betalingen per kwartaal vanaf één rekening. De Europese belastingdiensten moeten deze gegevens verzamelen en rapporteren aan de centrale CESOP database van de Europese Unie. Op basis van signalen uit deze database kan de Belastingdienst fraude tegengaan.
Kan het zijn dat mijn gegevens uitgewisseld worden, terwijl ik geen handelaar ben?
Rabobank is volgens de Europese Richtlijn niet verplicht om gegevens aan te leveren van de persoon die betaalt. Wanneer je een betaling naar het buitenland doet, kan die betaling zelf wel gerapporteerd worden. Rabobank levert dan geen gegevens aan over de betaler. Van de persoon die de betaling krijgt, moeten betalingsdienstaanbieders wel gegevens aanleveren. Behalve als er minder dan 26 betalingen per kwartaal naar dezelfde rekeninghouder worden gestuurd. Als dat aantal 26 of meer is moeten alle betalingen worden aangeleverd, ook als de betalingen niet te maken hebben met internetverkopen van goederen en diensten.
Welke gegevens worden uitgewisseld?
Rabobank rapporteert geen persoonlijke gegevens van de betaler. Over de persoon van de ontvanger van 26 of meer buitenlandse betalingen is Rabobank verplicht gegevens te rapporteren aan de Belastingdienst. Dat gaat bijvoorbeeld over je naam of bedrijfsnaam, een eventueel btw-identificatienummer of een ander nationaal fiscaal nummer, je IBAN, en je adres.