Spoedoverboeking binnen Nederland

Vergeten te betalen! Dat kan iedereen overkomen. Nu moet je wel snel zijn want je vindt het belangrijk dat het geld snel binnen is. Soms is het handig om dan een spoedoverboeking te doen.

Een spoedoverboeking doen

De meeste Nederlandse banken verwerken een betaling tot € 100 direct, dus dan is een spoedoverboeking niet nodig. Mocht het wel nodig zijn, kun je op drie manieren een spoedoverboeking binnen Nederland doen.

  • In Rabo Online Bankieren. Kies voor: nieuwe opdracht en vink daar het vakje ‘spoed’ aan. Het is niet mogelijk om een spoedbetaling in de Rabo Bankieren App te doen.
  • Telefonisch: bel ons en geef je spoedoverboeking door. 
  • Ga langs bij een Rabobank bij je in de buurt. Neem je bankpas, de betaalgegevens en je legitimatie mee. 

Als je je spoedoverboeking aanlevert op werkdagen voor 16.30 uur, dan staat het bedrag binnen anderhalf uur op de rekening van de ontvanger.

Vind een Rabobank bij je in de buurt

Kosten van een spoedoverboeking

Een spoedoverboeking binnen Nederland kost: 

  • via Rabo Online Bankieren: € 5 
  • telefonisch: € 15 
  • langsgaan bij je Rabobank: € 15

Een spoedoverboeking is bijna nooit nodig

De meeste banken in Nederland, inclusief de Rabobank, verwerken een betaling tot € 100 direct, ook in het weekend en tijdens feestdagen. Het geld staat binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger. Een spoedoverboeking is dan dus niet nodig.

Bij hogere bedragen en enkele andere Nederlandse banken duurt dit langer. Check altijd even de verwerkingstijd van een gewone betaling voor je een spoedoverboeking doet.

Bekijk de verwerkingstijden van je betaling Bekijk de verwerkingstijden van je betaling in weekenden en op feestdagen

Veelgestelde vragen

Kan ik een spoedoverboeking via de Rabo Bankieren App doen?

Nee, helaas. In de app is het nog niet mogelijk om verschil te maken tussen een gewone overboeking en een spoedoverboeking.

Kan ik een spoedoverboeking annuleren?

Het is niet mogelijk om een spoedoverboeking te annuleren. Als een spoedoverboeking ten onrechte is gedaan, neem dan contact op met de ontvanger en vraag of die het bedrag terugboekt. De kosten van de spoedoverboeking moet je nog steeds betalen. Ook als er 'Gereserveerd' achter je spoedoverboeking staat, kan een spoedoverboeking niet tegengehouden worden. 

Wat zijn de verwerkingstijden als ik geld overmaak?

Als je geld overmaakt naar een andere rekening dan gelden verschillende verwerkingstijden.

Bekijk de verwerkingstijden van je betaling Bekijk de verwerkingstijden van je betaling tijdens weekend en feestdagen

Kan ik een acceptgiro met spoed betalen?

Ja dat kan. Kruis bij een nieuwe betaling het vakje ‘Spoed’ aan en vul het betalingskenmerk van de acceptgiro in bij ‘Omschrijving’. Veel organisaties, zoals de Belastingdienst, vinden het goed wanneer je een acceptgiro op deze manier betaalt. 

Er staat 'Gereserveerd' achter mijn spoedoverboeking, wat betekent dat?

Achter spoedoverboekingen die op werkdagen na 16.30 uur, in het weekend of op een feestdag zijn ingevoerd, komt 'Gereserveerd' te staan omdat zij pas de volgende werkdag na 08.00 uur verwerkt worden.