Overboeken naar het buitenland

Een overboeking naar het buitenland in euro's of in vreemde valuta doe je eenvoudig in internetbankieren of de Rabo App. Lees hier hoe je dat doet en wat het kost.

Betalen in euro of vreemde valuta

Met een Eurobetaling of Wereldbetaling doe je een overboeking in euro's of vreemde valuta naar het buitenland. Hieronder lees je wanneer je welke soort betaling gebruikt.

    Doe je een overboeking in euro's naar een land binnen het SEPA-gebied (Single Euro Payments Area)? Dan doe je een Eurobetaling. Ligt het land waar je een overboeking naar doet buiten het SEPA-gebied? Of doe je een uitgaande overboeking in een andere muntsoort dan de euro? Dan doe je een Wereldbetaling.

Overboeken met een Eurobetaling

Een overboeking in euro's naar een SEPA-land doe je eenvoudig in internetbankieren of de Rabo App. Je hebt hiervoor alleen de IBAN en de naam van de ontvanger nodig. Doe je de overboeking via internetbankieren of de Rabo App? Dan betaal je geen extra kosten. Een buitenlandse bank kan wel transactiekosten in rekening brengen bij de ontvanger. Deze kosten verschillen per bank.

Het geld staat direct op de rekening van de ontvanger, als de bank van de ontvanger de directe verwerking van betalingen ondersteunt (Instant Payments). Ondersteunt de bank geen Instant Payments? Dan wordt het bedrag bijna altijd dezelfde dag bijgeschreven op de rekening van de ontvanger als je op een werkdag vóór 15.00 uur een Eurobetaling doet. Een spoedoverboeking is daarom meestal niet nodig. Doe je wel een spoedoverboeking, dan betaal je hier kosten voor.

Overboeken met een Wereldbetaling

Een uitgaande overboeking in vreemde valuta of naar landen buiten SEPA in euro, doe je eenvoudig in internetbankieren of de Rabo App. Voor wereldwijde betalingen heb je het rekeningnummer nodig van de ontvanger, met of zonder nationale bankcode. Ook vul je de BIC, Business Identifier Code, van de bank van de ontvanger in.

Heb je geen BIC, dan kun je ook de naam- en adresgegevens van de bank van de ontvanger invoeren. In dat geval geldt een toeslag.

Vreemde valuta, de wisselkoers en kosten

Maak je van je rekening een bedrag in vreemde valuta (andere muntsoort) over? Dan zet Rabobank de betaling om naar die andere muntsoort. Je betaalt dan een wisselkoers: de prijs van een munt uitgedrukt in een andere munt. Bij de afronding van de betaalopdracht zie je een bedrag in euro’s op basis van de indicatieve wisselkoers.

Maak je euro’s over naar een buitenlandse rekening in een andere muntsoort dan de euro? Dan zet de buitenlandse bank de euro’s om naar die muntsoort. Dit heet muntsoortconversie. Met een aantal buitenlandse banken hebben wij afspraken gemaakt zodat de wisselkoers gunstiger is. Wil je worden uitgesloten van deze afspraken, neem dan contact met ons op.

Het verwerken van je overboeking kost geld. Deze kosten schrijven wij na je betaling automatisch van je rekening, of kunnen door buitenlandse banken worden ingehouden op het bedrag dat je overboekt. De kosten van een Wereldbetaling kun je op verschillende manieren betalen. Je kunt de kosten delen (SHA) of de kosten zelf betalen (OUR). Doe je een betaling aan een EER-land? Dan kun je alleen kiezen voor gedeelde kosten (SHA).

phone

Hulp nodig?