Corona

Coronavirus update

Direct naar:

  Het coronavirus kan de nodige financiële onzekerheid met zich meebrengen. Bijvoorbeeld over je hypotheek, verzekeringen en je dagelijkse bankzaken. We helpen je onder andere door de meest gestelde vragen hier te beantwoorden.

  Rabobank zal de handen ineenslaan met de Nederlandse overheid en de andere Nederlandse banken om je te steunen in deze zware tijden.

  De informatie op deze pagina wordt wanneer relevant vernieuwd.

  Openingstijden van jouw lokale bank

  Bekijk hier de openingstijden van jouw lokale bank

  Afspraken en bezoek

  Heb je vragen? Kijk altijd eerst of je de antwoorden hier op Rabobank.nl kunt vinden. Typ je vraag in de zoekbalk in en zie direct waar je de antwoorden kunt vinden.
  Moet je iets regelen? Iets aanvragen, een pas blokkeren, toegangscode-gedoe oplossen? Kijk hier wat je allemaal zelf via de app regelt.

  Mocht je ondanks deze mogelijkheden toch een bezoek aan je lokale bank willen brengen dan kan dat uiteraard. De geopende vestigingen kun je hier vinden.

  Ben je verkouden, heb je griepklachten? Dan vragen we je om thuis te blijven. Stel je vragen dan via chat in de Rabo App of Facebook. Dan kijken we samen hoe we hier het handigst uit komen.

  Geldt er een mondkapjesplicht bij mijn lokale bank?

  Vanaf 26 juni geldt er geen mondkapjesplicht meer voor publieke binnenruimtes zoals winkels. Dit betekent dat u geen mondkapje hoeft te dragen in onze vestiging. Wel moet er nog tot half augustus 1,5 meter afstand worden gehouden.

  Op welke manieren kan ik mijn bankzaken regelen, zonder dat ik naar een lokale bank hoef te komen?

  Dit kan online, via chat of telefonisch waardoor een bezoek aan de bank slechts beperkt nodig is. Kijk hier wat je allemaal zelf online via de app kunt regelen. Mocht je ondanks deze mogelijkheden alsnog een bezoek aan je lokale bank willen brengen dan kan dat uiteraard. De openingstijden van onze vestigingen kun je hier vinden.

  Kan ik zo binnen lopen als mijn bank open is?

  We volgen de richtlijnen van de overheid en de richtlijnen van het RIVM op het gebied van hygiëne, 1,5 meter afstand en maximum aantal mensen binnen in een ruimte. Dit is bij de vestigingen aan de buitenkant duidelijk aangegeven. Voor complexe vragen graag vooraf een afspraak maken.

  Wanneer gaat mijn lokale bank open?

  We zien dat steeds meer klanten hun bankzaken via internet of de Rabo App regelen. De coronacrisis heeft deze ontwikkeling verder versneld. Hoewel er ruimte blijft voor rechtstreeks klantcontact, bijvoorbeeld via onze lokale banken of Mobiel Advies, zal op termijn het aantal vestigingen afnemen. In jouw gemeente kan daarom de keuze gemaakt zijn om de bank niet te heropenen.

  Bekijk hier de openingstijden van jouw lokale bank.

  Waar kan ik zien welke lokale banken open zijn?

  Welke lokale banken open zijn vind je hier.

  Waar kan ik zien welke apparaten waar beschikbaar zijn?

  Op een toepassing van Geldmaat is voor elke klant te zien waar je terecht kan. Hierin staan alle 4 de merken Geldmaat vermeld: ABNAMRO, ING, Rabobank en Geldmaat. Kijk verder op de locatiewijzer van Geldmaat.

  Kan ik geld afstorten bij mijn lokale bank?

  Je kunt je geld afstorten bij een CDS (cash deposit system) of voor zakelijke klanten bij een sealbag automaat mits je een afstort overeenkomst hebt. Deze automaten staan vermeld op de locatiewijzer van Geldmaat (geld storten/munten storten/sealbag storten). Je kunt op de site van je lokale bank zien welke locaties zijn geopend en welke diensten daar worden aangeboden.

  Waar kan ik terecht om mijn sealbag te storten?

  Impact op betalen

  Verhoging limiet contactloos betalen

  Rabobank verhoogt tijdelijk de limieten voor contactloze betalingen zonder pincode. Hierdoor hoef je minder vaak je pincode in te toetsen op betaalterminals en wordt hand-op-handcontact zoveel mogelijk vermeden.

  Dit is wat er tijdelijk wijzigt
  1. De limiet per transactie van contactloze betalingen zonder pincode is verhoogd tot € 50. 
   Voorbeeld: wanneer je boodschappen doet voor € 45 dan hoef je bij een contactloze betaling geen pincode in te toetsen. Normaal geldt de limiet van € 25.
  2. De totale limiet van al je contactloze betalingen zonder pincode is verhoogd tot € 100.
   Voorbeeld: wanneer je drie keer een contactloze betaling doet van € 30 (samen € 90) en je gaat voor de vierde keer een contactloze betaling doen van € 30 euro, dan kom je over het limiet van € 100 en dien je je pincode in te toetsen.

  Op deze manier zorgen we er nu tijdelijk voor dat je vaker contactloos kunt betalen zonder dat je gevraagd wordt je pincode in te toetsen. Dit is in lijn met de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Raad Nederlandse Detailhandel om contactloos pinnen en mobiel betalen te stimuleren. Hoe meer mensen contactloos betalen, hoe kleiner de kans op besmetting via het toetsenbord van de betaalterminal. De banken nemen dit initiatief zolang er bijzondere maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

  Contactloos betalen met de betaalpas

  Voor deze tijdelijke verhoging hoef je niks te doen

  Dat regelen wij voor je. Laat je dus niet misleiden door oplichters of fraudeurs die misbruik maken van de omstandigheden en je iets anders willen doen geloven. Ga nooit in op deze valse telefoontjes, e-mails, brieven of SMS-berichten.

  Betaalpas kwijtgeraakt?

  Banken zullen eventueel misbruik van gestolen of verloren contactloze betaalpassen zónder pincode tot de hogere limieten blijven vergoeden.

  Andere alternatieven van contactloos betalen

  Naast contactloos betalen met je betaalpas kun je ook alternatieven zoals Apple Pay, Rabo Wallet of wearables als Garmin Pay en Fitbit Pay gebruiken. Daarmee betaal je ook contactloos maar met een hogere limiet. Dat betekent nog minder contact met de betaalautomaat en dus veiliger voor jou en de mensen om je heen.

  Meer informatie over contactloos betalen en betaaldiensten

  Verlaging rente rood staan

  Per 1 april heeft Rabobank de debetrente (de rente die je betaalt op rood staan op de betaalrekening) verlaagd van 12,9% naar 9,9%. Hiermee ondersteunen we de mensen die rood komen te staan. We willen natuurlijk het liefst voorkomen dat je langdurig rood komt te staan. Kort rood staan op de betaalrekening is bedoeld als er een maand net iets duurder uitvalt dan verwacht.

  Lees meer over kort rood staan

  Q&A creditcard

  Is je reis geannuleerd of gaat je concert mogelijk niet door in verband met het coronavirus en heb je betaald met je creditcard? Dan geldt het onderstaande advies.
  • Hou zelf goed de website van de betreffende partij in de gaten. Zeker bij evenementen zal vaak worden gekeken naar een nieuwe datum. En reisorganisaties bieden mogelijk vouchers aan om op een later moment te besteden. 
  • Ben je het niet eens met de aanbieding vanuit de organisatie? Neem dan eerst contact op met de betreffende partij om het probleem op te lossen. 
  • Wanneer geen oplossing wordt bereikt, kijk dan of je een beroep kunt doen op een annuleringsverzekering of een garantiefonds.
   Lees meer
  Mijn vakantie gaat niet door. Ik heb deze betaald met mijn creditcard. Wordt dat gedekt door mijn creditcardverzekering?

  Op creditcards van de Rabobank zit standaard een aankoopverzekering. Moet je je geplande reis, concert of dagje uit annuleren door de maatregelen rondom corona? Dan wordt dit niet gedekt door de aankoopverzekering. Deze verzekering biedt alleen dekking tegen risico’s van verlies, diefstal of beschadiging aan zaken die zijn aangeschaft met de RaboCard of de Rabo GoldCard. Meer informatie lees je in de voorwaarden of op onderstaande pagina.

  Lees meer over de aankoopverzekering

  Is er een mogelijkheid om het totaalbedrag van mijn creditcardtransacties dat eind van de maand wordt afgeschreven in delen of in zijn geheel later te betalen?

  Nee, deze betaalopties zijn niet mogelijk. We bekijken graag met je hoe je deze betaalachterstand alsnog kunt betalen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

  Impact op hypotheken

  We begrijpen dat deze onzekere tijd vragen oproept rondom je (nieuwe) hypotheek. Wij helpen je graag bij het regelen hiervan. Jouw gezondheid en die van onze medewerkers staat daarbij voorop.

  Ik verwacht dat ik mijn hypotheek niet meer kan betalen als gevolg van het coronavirus. Hoe kan Rabobank helpen?

  We kijken graag samen naar de mogelijkheden als je betaalproblemen hebt of verwacht als gevolg van het coronavirus. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Goed om te weten: heb je een buffer in de vorm van Rabo PeriodeSparen, Rabo DoelSparen of een Rabo Deposito? Dan kun je dit spaargeld gebruiken om de inkomensterugval op te vangen. Neem hiervoor contact met ons op.

  Maak een afspraak

  Ik heb eerder een betaalpauze afgesproken. Kan ik deze nog verlengen of opnieuw aanvragen?

  Het aanvragen van een betaalpauze kon tot en met 30 september. Verlengen kon als we de betaalpauze uiterlijk op 30 juni hadden afgesproken. Verwacht je opnieuw betaalproblemen? Neem dan contact met ons op. We kijken dan samen naar de mogelijkheden.

  Ik wil een afspraak maken voor een hypotheekgesprek. Kan dit nog?

  Ja, dit kan nog. Wij helpen je ook in deze tijd graag met het realiseren van jouw woondroom. Jouw gezondheid en die van onze medewerkers staan daarbij voorop. Voor een afspraak hoef je de deur niet uit. Dit kan eenvoudig en veilig via een videogesprek of telefonisch.

  Maak een afspraak

  Ik heb adviesgesprek gehad of een hypotheekofferte ontvangen van Rabobank en vanwege deze onzekere tijd heb ik daar vragen over. Waar kan ik terecht?

  We snappen dat je wellicht vragen hebt over het kopen van een huis of het verhogen van je hypotheek in deze tijd. Heb je vragen over je adviesgesprek, de hypotheekofferte of wil je jouw veranderde situatie met ons bespreken?

  Maak een terugbelafspraak

  Waarom stijgt de hypotheekrente nu? En heeft dit ook invloed op mijn huidige rente?

  Mede door het coronavirus ontstaat er economische onzekerheid. Hierdoor zijn de inkoopkosten van geld gestegen voor banken. De hogere inkoopkosten ontstaan omdat partijen die ons geld lenen in deze onzekere tijd ook hogere rentes vragen. Omdat wij dit geld wat we inkopen gebruiken voor leningen aan onze klanten, kan dit kan leiden tot hogere hypotheektarieven.

  Verhogen wij de hypotheekrente? Dan geldt dat alleen voor nieuwe (nog af te sluiten) hypotheekleningen. Bijvoorbeeld voor het kopen van een nieuwe woning of wanneer je rentecontract eindigt, maar ook wanneer wij de rente op jouw verzoek aanpassen. Deze wijziging heeft geen impact op je bestaande hypotheek als je hypotheekrente nog vast staat.

  Impact op verzekeren

  Het is logisch dat je vragen hebt over je verzekeringen. Hoe moet het bijvoorbeeld met die geboekte vakantie of nachtje weg? We hebben de belangrijkste vragen over de Interpolis Reis- en Annuleringsverzekering op een rij gezet.

  Ben ik verzekerd als ik naar een gebied ga dat kleurcode oranje of rood heeft?

  Maak je een niet-noodzakelijke reis naar een gebied dat de kleurcode oranje heeft?
  Dan ben je niet verzekerd als je corona-gerelateerde schade oploopt of daarvoor kosten moet maken, zoals extra reis- en verblijfkosten of medische kosten omdat je vanwege corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Dit betekent dat schade die je hebt of kosten die het gevolg zijn van corona-gerelateerde gebeurtenissen voor jezelf zijn.

  Je bent wel verzekerd voor schade die niet gerelateerd is aan corona. Zoals medische kosten als gevolg van bijvoorbeeld een beenbreuk, bagage die wordt gestolen of pech met je auto. Je moet daarvoor wel de juiste dekking(en) gesloten hebben. Op je verzekeringsbewijs zie je hoe je verzekerd bent.

  Maak je een noodzakelijke reis naar een gebied dat de kleurcode oranje heeft?
  Je bent dan wel verzekerd. Ook als het om corona-gerelateerde schade gaat. Er is sprake van een noodzakelijke reis als je bijvoorbeeld:

  • een familielid of goede vriend(in) bezoekt die onverwacht ernstig ziek of gewond is en waarvan de kans bestaat dat hij of zij binnenkort overlijdt
  • naar een begrafenis of crematie van een familielid of goede vriend(in) gaat
  • tijdelijk in het buitenland gaat studeren in het kader van een voltijdstudie terwijl er nog geen kleurcode oranje gold op het moment van inschrijven.

  Maak je een reis naar een gebied dat dat de kleurcode rood heeft?
  Dan ben je niet verzekerd. Ook niet voor schade die niet gerelateerd is aan corona.

  Blijf ik verzekerd als ik in een gebied ben waar de kleurcode op dat moment van groen of geel verandert in oranje?

  Ja, je blijft dan verzekerd. Je mag je reis afmaken en blijft daarbij verzekerd. Je hoeft niet zo snel mogelijk te vertrekken. Dit is in tegenstelling tot wat er in de voorwaarden staat. Krijg je corona tijdens je reis, dan ben je verzekerd volgens de dekking(en) die je bij Interpolis verzekerd hebt.

  Verandert de kleurcode van het gebied in rood, dan moet je wel zo snel mogelijk vertrekken om verzekerd te blijven.

  Is het annuleren of afbreken van mijn reis vanwege het ontstaan van kleurcode oranje of rood op mijn reisbestemming in het buitenland verzekerd?

  Nee, corona is geen onverwachte gebeurtenis meer. Dit is wel verzekerd als je jouw reis boekte vóór 26 maart 2020 en ook je Doorlopende Annuleringsverzekering voor deze datum sloot. Voorwaarde is ook dat het gebied waar je naar toe gaat, op het moment van boeken de kleurcode groen of geel had. 

  Op de Kortlopende Annuleringsverzekering is geen dekking voor annuleren of afbreken vanwege kleurcode oranje of rood. 

  Krijg je zelf of een reisgenoot corona of wordt een familielid of dierbare ernstig ziek of overlijdt door corona? Dan is annulering of afbreking van de reis wel verzekerd op de Doorlopende Annuleringsverzekering

  Krijg je zelf of een reisgenoot corona of wordt een familielid in de 1e of 2e graad ernstig ziek of overlijdt door corona? Dan is annulering of afbreking van de reis wel verzekerd op de Kortlopende Annuleringsverzekering.

  Zijn de (extra) reiskosten verzekerd als ik naar huis wil omdat het gebied waar ik ben de kleurcode oranje of rood krijgt?

  Nee, de extra reiskosten die je maakt om het gebied te verlaten, zijn niet verzekerd op de reisverzekering.

  Maakt het voor de verzekering uit of ik wel of niet ben gevaccineerd?

  Nee, dit maakt geen enkel verschil.

  Bekijk alle veelgestelde vragen over de reisverzekering en andere verzekeringen

  Impact op beleggen

  Het coronavirus en de financiële markten

  De overheidsmaatregelen rondom het coronavirus hebben effect op de financiële markten. Dit heeft de afgelopen tijd gezorgd voor forse dalingen op de aandelenmarkten. Hoewel beleggen voor de lange termijn is, snappen we dat het een onrustig gevoel geeft als je ziet dat je vermogen minder waard wordt. Wil je op de hoogte blijven van het laatste beleggingsnieuws, hoe de Rabobank hiermee omgaat en wat je als belegger kunt doen? Bekijk dan ons beleggingsnieuws.

  Lees het laatste nieuws

  Impact op lenen

  We begrijpen dat deze onzekere tijd ook mogelijk vragen oproept rondom je (nieuwe) lening (Persoonlijke lening, Verbouwingslening, Duurzaamheidslening of Doorlopende krediet). Wij helpen je graag bij het beantwoorden van mogelijke vragen.

  Ik verwacht dat ik mijn huidige lening (voorlopig) niet kan betalen als gevolg van het coronavirus. Hoe kan Rabobank daarbij helpen?

  Ik verwacht dat ik mijn huidige lening (voorlopig) niet meer kan betalen als gevolg van het coronavirus. Hoe kan Rabobank daarbij helpen? We kijken graag samen naar de mogelijkheden als je betaalproblemen hebt of verwacht als gevolg van het coronavirus. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

  Goed om te weten: heb je een buffer in de vorm van Rabo PeriodeSparen, Rabo DoelSparen of een Rabo Deposito? Dan kun je dit spaargeld gebruiken om de inkomensterugval op te vangen. Neem hiervoor contact met ons op.

  Ik heb eerder een betaalpauze afgesproken. Kan ik deze nog verlengen of opnieuw aanvragen?

  Het aanvragen van een betaalpauze kon tot en met 30 september. Verlengen kon als we de betaalpauze uiterlijk op 30 juni hadden afgesproken. Verwacht je opnieuw betaalproblemen? Neem dan contact met ons op. We kijken dan samen naar de mogelijkheden.

  Ik wil een lening aanvragen. Kan dit nog?

  De uitbraak van het coronavirus heeft invloed op ons allemaal en zorgt voor onzekere tijden. Het aangaan van een lening kan daarom extra risico’s met zich meebrengen. Mogelijk zullen wij tijdens het aanvraagproces additionele vragen aan u stellen.

  Lees meer

  Handige links

  Hulp bij geldzorgen Lees hier de laatste publicaties van Rabo Research