Geld lenen en het BKR

Veelgestelde vragen over lenen en het Bureau Krediet Registratie

Wat doet het Bureau Krediet Registratie (BKR)?

Het Bureau Krediet Registratie houdt een registratie bij van alle leningen en kredieten. Iedere kredietverstrekker voert een controle uit bij het BKR, ook wanneer u geld leent bij de Rabobank. Deze BKR-toets helpt ons om te beoordelen of een lening voor u verantwoord is. Dit is wettelijk verplicht.

Er zijn 2 soorten BKR-registraties:

 • Een positieve registratie
 • Een negatieve registratie (codering)

Wat is een positieve/negatieve registratie?

Positieve registratie

Als u een lening afsluit, moet uw kredietverstrekker dit melden bij het BKR. Dit wordt dan geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Het BKR houdt bij wat voor kredieten en leningen u heeft. Als u een nieuwe lening aanvraagt, doen wij een BKR-toets. Deze informatie gebruiken wij om te beoordelen of een (extra) lening voor u verantwoord is.

Er zijn verschillende soorten kredieten waarbij het BKR u registreert:

 • U heeft een kredietlimiet (roodstaan) op uw betaalrekening.
 • U heeft een creditcard (alleen bij afbetaling in termijnen)
 • U koopt een mobiele telefoon op afbetaling
 • U heeft een Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening
 • Bij private lease, kopen op afbetaling of uitgesteld betalen (‘koop nu, betaal later’)

Voor al deze kredieten krijgt u een positieve BKR-registratie. Betaalt u altijd op tijd, dan is de registratie positief. Positief betekent hier dat het BKR alleen registreert dat u een schuld heeft.

Negatieve registratie (codering)

Een negatieve registratie betekent dat u niet altijd in staat bent geweest om te betalen of een achterstand heeft. Voor u een codering krijgt, wordt u altijd eerst gewaarschuwd. U krijgt dan de kans om de codering te voorkomen.

Een negatieve registratie kan negatieve gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als u een nieuwe lening wilt afsluiten of een huis wilt kopen. Iedere geldverstrekker doet een BKR-toets, en ziet dan dat u betalingsproblemen heeft (gehad). Dit kan betekenen dat uw aanvraag wordt afgewezen.

Een codering voorkomen? Neem op tijd contact op met uw geldverstrekker als u betalingsproblemen heeft of verwacht. Dan kunt u samen kijken naar een passende oplossing. Geld lenen zonder BKR-toetsing is meestal niet mogelijk.

Kan ik geld lenen zonder BKR-registratie?

De meeste leningen en kredieten worden positief geregistreerd bij het BKR. Hierop zijn 5 uitzonderingen:

 • Kredieten en leningen onder de € 250,-
  Zoals roodstaan op uw betaalrekening met een kredietlimiet van € 250, of een persoonlijke lening van € 200. Let op: uw kredietlimiet is hiervoor leidend. Niet het bedrag dat u op dit moment heeft opgenomen.
 • Bij een looptijd van minder dan één maand
  Zoals een betaalkaart waarbij u aan het einde van de maand het volledige bedrag aflost.
 • Een studieschuld bij DUO
  Een studieschuld bij DUO wordt niet door het BKR geregistreerd. Sluit u een lening af voor een studie bij een andere aanbieder? Dan wordt dit wel gemeld bij het BKR.
 • Uw hypotheek voor uw woning
  Uw eigenwoningschuld wordt niet (positief) geregistreerd. Pas als u een betalingsachterstand heeft van meer dan drie maandtermijnen, krijgt u een (negatieve) registratie bij het BKR.
 • Onderhandse leningen
  Leningen bij vrienden of familie worden niet geregistreerd bij het BKR.

Deze regels kunnen altijd veranderen. Dit kan betekenen dat leningen of kredieten die op dit moment niet door het BKR worden geregistreerd, in de toekomst wel positief geregistreerd gaan worden.

Kan ik een lening krijgen met een registratie?

Als u bij ons een lening of hypotheek wilt afsluiten, kijken wij altijd naar uw inkomen en uw financiële verplichtingen. We doen ook een controle bij het BKR. Dit is wettelijk verplicht. We beoordelen op basis van deze informatie of het verantwoord is dat u een lening of hypotheek afsluit. Uit de praktijk blijkt dat dit in veel gevallen wel kan, want een BKR-registratie is meestal positief. Een positieve registratie betekent dat u wel een lening heeft, maar de maandtermijnen netjes op tijd betaalt.

En bij een negatieve registratie?

Bij een negatieve registratie (codering) kan het gebeuren dat uw aanvraag wordt afgewezen. Een codering betekent dat u niet altijd in staat bent geweest om te betalen of een achterstand heeft. Een negatieve registratie betekent niet altijd dat uw aanvraag wordt afgewezen, dit hangt af van uw specifieke situatie. Neem daarom contact op om uw aanvraag goed te kunnen bespreken.

Kan ik mijn (negatieve) registratie verwijderen?

Dit gebeurt in principe automatisch. Als u uw lening heeft afbetaald, melden wij dit aan het BKR. Uw kredietgegevens blijven dan nog 5 jaar zichtbaar in het systeem. Er staat wel een einddatum bij uw registratie. Hierdoor kan een nieuwe kredietverstrekker altijd zien dat de lening al beëindigd is.

Bent u het niet eens met uw positieve óf negatieve registratie voor een lening bij de Rabobank? Neem dan contact met ons op.

Hoelang blijven mijn gegevens bewaard?

Na het afbetalen van uw lening, blijven uw gegevens nog 5 jaar beschikbaar. Dit is van belang voor nieuwe kredietverstrekkers. Als u in de toekomst opnieuw een kredietaanvraag indient, kan de aanbieder uw aanvraag beter beoordelen. Als uw lening is afbetaald, staat er altijd een einddatum bij uw registratie. Hierdoor kan een nieuwe kredietverstrekker zien dat het krediet waarvoor u geregistreerd bent inmiddels beëindigd is.

Hoe sta ik bij het BKR geregistreerd?

U kunt bij het BKR opvragen hoe u geregistreerd staat. U kunt dit online opvragen via de website van het BKR.

Contact

Rabobank