Geld lenen en BKR

Over lenen en het Bureau Kredietregistratie (BKR) bestaat veel onduidelijkheid. Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen een positieve en een negatieve codering? Lees het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen over het BKR.

Het BKR houdt een registratie bij van alle leningen en kredieten. Iedere kredietverstrekker voert een controle uit voordat een lening wordt verstrekt. Dit doen we ook als je een lening aanvraagt bij de Rabobank. Deze BKR-toets is wettelijk verplicht en helpt ons om te beoordelen of een lening voor jou verantwoord is.

Er zijn twee soorten BKR-registraties:

 • Een positieve codering
 • Een negatieve registratie (codering)
Wat is het verschil tussen een positieve en negatieve codering?

Positieve registratie

Als je een lening afsluit, moet de kredietverstrekker dit melden bij het BKR. Dit wordt dan geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Het BKR houdt bij wat voor kredieten en leningen je hebt. Als je een nieuwe lening aanvraagt, doen wij een BKR-toets. Wij kijken dan of je al een registratie hebt. Deze informatie gebruiken wij om te beoordelen of een (extra) lening voor jou verantwoord is.

Er zijn verschillende soorten kredieten waarbij het BKR je registreert:

 • Je hebt een kredietlimiet (rood staan) op je betaalrekening
 • Je hebt een creditcard (alleen bij afbetaling in termijnen)
 • Je koopt een mobiele telefoon op afbetaling
 • Je hebt een Doorlopend Krediet of Persoonlijke Lening
 • Bij private lease, kopen op afbetaling of uitgesteld betalen ('koop nu, betaal later')

Voor al deze leningen krijg je een positieve BKR-registratie. Positief betekent hier dat het BKR alleen registreert dat je een schuld hebt. Zolang je op tijd betaalt, blijft het een positieve registratie.

Negatieve registratie

Een negatieve registratie of codering houdt in dat je niet altijd in staat bent geweest om te betalen of een achterstand hebt. Voor je een codering krijgt, word je eerst altijd gewaarschuwd. Je krijgt dan de kans om de negatieve registratie te voorkomen.

Een negatieve registratie kan negatieve gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe lening aanvraagt of een huis wilt kopen. De kredietverstrekker doet dan een BKR-toets en ziet dat je een betalingsachterstand hebt (gehad). Dit kan betekenen dat jouw aanvraag wordt afgewezen.

Een codering voorkomen? Neem op tijd contact op met je kredietverstrekker op het moment dat je betalingsproblemen hebt of verwacht. Door dit tijdig te doen, kun je samen kijken naar een passende oplossing.

Hoe sta ik bij het BKR geregistreerd?

Je kunt bij het BKR opvragen hoe je geregistreerd staat. Dit doe je online via de website van het BKR.

Kan ik geld lenen zonder registratie bij het BKR?

Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht nieuwe leningen en kredieten te melden bij het BKR. Hierop zijn 5 uitzonderingen:

 • Kredieten en leningen onder de € 250
  Zoals roodstaan op je betaalrekening met een kredietlimiet van € 250, of een peroonlijke lening van € 200. Let op: je kredietlimiet is hierin leidend. Niet het bedrag dat je tot dat moment hebt opgenomen.
 • Bij een looptijd van minder dan een maand
  Zoals bij een creditcard waarbij je aan het eind van de maand het volledig opgenomen bedrag aflost.
 • Een studieschuld bij DUO
  Een studieschuld bij DUO wordt niet geregistreerd bij het BKR. Sluit je een lening af voor een studie bij een andere aanbieder? Dan wordt dit wel gemeld bij het BKR.
 • Een hypotheek voor je woning
  Een eigenwoningschuld wordt niet (positief) geregistreerd. Pas bij een betalingsachterstand van drie maandtermijnen krijg je een (negatieve) registratie bij het BKR.
 • Onderhandse leningen
  Leningen bij vrienden of familie worden niet geregistreerd bij het BKR.

Deze regels kunnen altijd veranderen. Dit kan betekenen dat leningen of kredieten die op dit moment niet door het BKR worden geregistreerd in de toekomst wel geregistreerd gaan worden.

Ik heb een registratie. Kan ik nog een lening krijgen?

Als je bij ons een lening of hypotheek wilt afsluiten, kijken wij altijd naar jouw inkomen en financiële verplichtingen. We doen ook een wettelijk verplichte controle bij het BKR. Op basis van deze informatie beoordelen we of een lening of hypotheek voor jou verantwoord is. Uit de praktijk blijkt dat het in veel gevallen wel mogelijk is om ondanks een registratie geld te lenen, want de registratie is meestal positief. Dit houdt in dat je wel een of meerdere leningen hebt, maar de maandtermijnen netjes op tijd betaalt.

En bij een negatieve registratie?

Een negatieve registratie (codering) krijg je als je niet altijd je maandtermijn op tijd hebt betaald of een achterstand hebt. Het kan in dat geval gebeuren dat je aanvraag wordt afgewezen. Dit hangt af van jouw specifieke situatie. Neem daarom contact op om jouw aanvraag goed te kunnen bespreken.

Kan ik mijn (negatieve) registratie verwijderen?

Dit gebeurt in principe automatisch. Als jouw lening of krediet helemaal is afbetaald, melden wij dit aan het BKR. Ook als je een achterstand volledig terugbetaald hebt, melden wij dit aan het BKR. De kredietgegevens blijven dan nog 5 jaar zichtbaar in het systeem. Wel staat er een einddatum of een herstelcode bij je registratie. Een nieuwe kredietverstrekker kan zo altijd zien dat de lening al beëindigd en de achterstand hersteld is.

Ben je het niet eens met een positieve óf negatieve registratie voor een lening bij de Rabobank? Dien dan een verzoek in.

Verzoek over mijn BKR registratie indienen

Hoelang blijven mijn gegevens bewaard?

Nadat je lening is afbetaald blijven je kredietgegevens nog vijf jaar bewaard bij het BKR. Dit is van belang voor nieuwe kredietverstrekkers. Als je in de toekomst een nieuwe aanvraag indient, kan de aanbieder de aanvraag beter beoordelen. Heb je jouw lening afbetaald? Dan staat er een einddatum bij je registratie. De nieuwe kredietverstrekker kan hierdoor zien dat de lening inmiddels beëindigd is.