Wat is een Doorlopend Krediet?

Een Doorlopend Krediet is een flexibele manier van lenen. Handig als u nog niet precies weet hoeveel geld u nodig heeft en hoe vaak u geld wilt opnemen.

De voordelen van een Doorlopend Krediet:

  • U spreekt een kredietlimiet af tussen € 2.500 en € 50.000. Uiteraard een limiet die past bij uw inkomen, uitgaven en wensen. Het afgesproken bedrag is voor u beschikbaar. Als u geld nodig heeft, neemt u een bedrag op.
  • Dan betaalt u een maandbedrag dat bestaat uit rente én aflossing. Bij ons is dat 2% van uw afgesproken kredietlimiet.

Zitten er ook nadelen aan een Doorlopend Krediet?

  • Ja, die zijn er. U kunt steeds weer een bedrag opnemen. Dat is verleidelijk. U heeft misschien de neiging om vaker en meer geld te lenen, waardoor uw schuld niet kleiner wordt. U betaalt uw lening hierdoor niet terug. Eerst sparen of een Persoonlijke Lening zijn dan een alternatief.
  • Neemt u een Doorlopend Krediet om een verbouwing aan uw huis te betalen? Denk er dan aan dat u bij een Doorlopend Krediet de rente niet meer van de belasting kunt aftrekken. Kijk of een Persoonlijke Lening of een hypotheek beter bij uw wensen past.
  • Uw maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. De rente is variabel. Dat betekent dat de rente op uw lening kan dalen, maar ook kan stijgen. Als de rente stijgt, betaalt u meer rente en minder aflossing. Hierdoor duurt het terugbetalen van de lening langer. Wilt u dit risico niet lopen? Kijk dan of een Persoonlijke Lening met vaste rente iets voor u is.

Bekijk de rentewijzigingen van de afgelopen jaren

Even rekenen

  • Stel u heeft een Doorlopend Krediet met een kredietlimiet van € 10.000 en u heeft hiervan een bedrag opgenomen. Dan is uw maandbedrag 2% van € 10.000. U betaalt dus iedere maand € 200. Ongeacht of u bijvoorbeeld € 3.000 of € 10.000 heeft opgenomen.
  • Van die € 200 per maand is een deel aflossing en een deel rente. Hoe meer u heeft afgelost, hoe minder rente u betaalt. Uw maandbedrag blijft altijd gelijk: u betaalt iedere maand € 200 tot u het opgenomen bedrag heeft afgelost.
  • Als u een extra bedrag aflost, wordt het bedrag waarover u rente moet betalen kleiner. Daardoor wordt het bedrag aan aflossing automatisch groter en bent u sneller van uw schuld af. U betaalt bij ons geen boete als u een extra bedrag aflost op uw Doorlopend Krediet.

Contact

Rabobank