Zonnepanelen installeren met behulp van het Groendepot

Zonnepanelen dankzij Rabo Groendepot

Je huis verduurzamen kost geld. Maar er zijn verschillende slimme mogelijkheden waarmee je jouw investering kunt doen. Daarbij wil je wel een keuze maken die het beste bij jouw situatie past. Jojanneke van der Struik (26) en Nieck Pieksma (28) gingen daarom in gesprek met onze financieel adviseur.

Jojanneke staat voor haar huis

Toen Jojanneke en Nieck hun huis in Zwolle kochten, wisten ze gelijk dat ze wilden verduurzamen. “Het kan zoveel geld schelen”, zegt Jojanneke. “Mijn ouders hebben een duurzame pelletkachel en bij mijn zus en zwager liggen er zonnepanelen op het dak. Daardoor zijn hun energierekeningen laag of zelfs bijna nul.”

Het stel wilde graag zonnepanelen, maar na de koop van hun huis was daar niet gelijk geld voor. “Er was net een hoge hypotheek afgesloten en we hadden nog wel meer wensen: een auto, opknapklussen in en om het huis, en een goede buffer voor als er een keer iets kapot gaat”, zegt Nieck.

Investeren in een duurzaam huis

Nieck en Jojanneke wilden daarom in eerste instantie een jaar gaan sparen. ‘Dat zou ons ook de tijd geven om ons te verdiepen in verduurzaming, want het ging tenslotte om een belangrijke keuze’, legt ze uit. Maar al snel werd duidelijk dat het een investering zou worden die je niet zomaar in een jaar bij elkaar spaart, in hun geval 9.000 euro. Dus ging het stel in gesprek met Rabobank, waar ze terechtkwamen bij adviseur Suzan Tiebot die hen over het Rabo Groendepot vertelde. 

Tijd en ruimte met het Groendepot

Het Groendepot is een bouwdepot dat er speciaal is voor het nemen van energiebesparende maatregelen, legt Suzan uit. “Voor de een zijn dat zonnepanelen, de ander wil vloeren of muren isoleren of dubbel glas.” Die duurzame maatregelen hebben volgens Suzan naast een besparing op de energierekening nog een paar andere pluspunten: het wooncomfort verbetert en het zorgt ervoor dat een huis op termijn meer waard wordt.

Wie voor een Groendepot kiest, krijgt twee jaar de tijd om het geld te besteden en het kost je geen geld tot het moment dat je het opneemt. En die looptijd is prettig, merkt Suzan, want mensen kunnen op die manier eerst een tijdje in huis wonen en ontdekken waar ze het geld het liefst aan uit willen geven. 

Suzan Tibot financieel adviseur

“Met het Rabo Groendepot heb je twee jaar om te beslissen wat je gaat doen. Dus neem je tijd en doe het goed.”

Suzan Tiebot
Financieel adviseur

Die aanvankelijke twijfel zoals bij Nieck en Jojanneke komt Suzan bij wel meer klanten tegen. ‘Veelal bij starters die denken dat ze niet extra kúnnen lenen.’ Een belemmerende gedachte die zij meteen de wereld uithelpt: juist voor energiebesparende maatregelen mag je meer lenen dan de waarde van je woning.

Greenhome

Inzicht met de GreenHome HuisScan

“Ik heb met hulp van GreenHome een energiescan van de woning van Nieck en Jojanneke opgevraagd’, zegt Suzan. “Op basis van data kan ik dan laten zien wat gewenste energiebesparende maatregelen kosten of opleveren.” In het geval van Nieck en Jojanneke bleek bijvoorbeeld dat die 9.000 euro hen, maximaal 35 euro extra in de maand zou kosten en dat ze tegelijkertijd 80 euro gingen besparen op hun energierekening. “Tel maar uit je winst”, aldus Suzan.

Jojanneke en Nieck vinden dat het ‘verrassend makkelijk’ werkt. “Je krijgt een extra rekening waar 9.000 euro op staat en daar kun je de facturen mee betalen.” Dus liggen er inmiddels tien panelen op het dak in Zwolle. “Het Groendepot kost ons minder in de maand dan dat de zonnepanelen opbrengen. En sinds de zonnepanelen er liggen, staan we elke maand in de min qua verbruik. Dus we krijgen straks in elk geval geld terug van de energieleverancier.”

Benut ook jouw duurzame woonkans

Een duurzaam huis levert je veel op. Een lagere energierekening, meer wooncomfort en je draagt bij aan een beter milieu. Benieuwd hoe ook jij energiezuinig en duurzaam kunt wonen? Tijdens een persoonlijk gesprek ontdek je wat je kunt doen om jouw huis te verduurzamen.

Maak een afspraak