Rabobank

Checklist langer zelfstandig blijven wonen

Bijna iedereen wil zo lang mogelijk zelfstandig wonen en dan het liefst in de woning die jou vertrouwd is. Maar is je huis geschikt om gezond en zelfstandig ouder te worden? Heb je bijvoorbeeld voldoende voorzieningen in de buurt? En is je huis wel veilig? Met deze checklist kun je nagaan of je lang en comfortabel thuis kunt blijven wonen.

huis

Heeft mijn woning aanpassingen nodig?

Wanneer je ouder wordt, is het fijn om ruimtes waar je veel bent gelijkvloers te hebben. Zo is het bijvoorbeeld fijn om niet de trap op te hoeven voor de badkamer en slaapkamer. Ook is een toilet vlakbij de slaapkamer handig. Denk ook na over de badkamer, is deze ruim genoeg om te gebruiken als je hulp nodig hebt?

Een verbouwing kan natuurlijk flink wat kosten met zich meebrengen, daarom kun je in sommige gevallen financiële ondersteuning ontvangen vanuit het Wmo-loket van de gemeente. Een medewerker controleert dan of je woningaanpassing in aanmerking komt voor een vergoeding. Wanneer je in aanmerking komt voor de vergoeding, betaal je in veel gevallen een eigen bijdrage. De voorwaarden hiervoor verschillen per gemeente. Sommige gemeenten kiezen ervoor om de aanpassing van je woning niet te vergoeden als de kosten te hoog oplopen. In plaats daarvan kun je een verhuiskostenvergoeding ontvangen als je verhuist naar een geschikte woning.

Is mijn woning veilig en comfortabel?

Een veilig huis is natuurlijk altijd fijn, maar essentieel als je ouder wordt. Een gladde en ongelijke vloer, steile trap of (hoge) drempels vergroten de kans op vallen in huis. Houd op tijd rekening met deze risico’s en probeer je woning tijdig aan te passen. Zorg bijvoorbeeld voor een drempelvrije woning, stevige trapleuningen en goede verlichting.

Daarnaast is het ook goed om rekening te houden met het comfort van je woning. Je blijft pas echt aangenaam langer zelfstandig wonen als je woning warm is, fris ruikt en alles soepel werkt. Zorg voor goede ventilatie, zodat de lucht altijd fris en schoon is. En denk eens aan die kranen: ze moeten makkelijk te bedienen zijn, net als de gordijnen en zonneschermen. En hoe zit het met de energiezuinigheid van je woning? Is het voldoende geïsoleerd, of zijn er nog aanpassingen nodig om het duurzamer te maken?

Partnerpensioen - illustratie - checklist

Zo geregeld

Snel wat kleine aanpassingen doen? Met deze verbeteringen is je huis al een stuk veiliger:

    Zorg voor goede verlichting in én rondom je woning. Vermijd losliggende kleden en bedrading op de vloer. Leg geen losse spullen op de trap. Zorg er in ieder geval voor dat de bovenste en onderste traptreden leeg zijn. Zorg voor een stevige trapleuning met veel grip. Een goede trapleuning heeft een drie tot vijf centimeter doorsnede, is 5 centimeter van de muur en is zo’n 85 tot 95 centimeter boven de traptrede. Ook een extra trapleuning aan de andere kant, is een goede toevoeging. Voorkom uitglijden op de trap met antislipstrips of stroeve bekleding op de traptreden. Ga je nog graag in bad? Zorg er dan voor dat het bad stroef is, om uitglijden te voorkomen. Met een speciale vloeistof kun je het bad gemakkelijk stroever maken. Plaats beugels bij de badrand voor extra houvast tijdens het in- en uitstappen.
Rabobank

Is mijn huis te groot/te klein?

Ook het formaat van je woning is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Het onderhouden en schoonhouden van een grote eengezinswoning kan in de toekomst een belasting worden. Maar ook een te kleine woning kan een probleem vormen als je ouder wordt. Zo is het lastig je te verplaatsen met een rollator of rolstoel in een kleine ruimte.

En hoe zit het met je tuin? Een tuin met een terras en hoogteverschillen ziet er leuk uit, maar vergroot het risico op vallen. Laat eventuele opstapjes en hoogteverschillen verwijderen en zorg voor een pad van tenminste 160 centimeter breed, zo kun je gemakkelijk naast iemand anders over het pad lopen. Ook goede verlichting helpt tegen vallen en schrikt inbrekers af. Kijk ook naar je planten. Een bloemenperk in borders is natuurlijk prachtig, maar vergt wel veel onderhoud. Plantenbakken hebben veel minder onderhoud nodig. Zorg voor een klein aantal grote plantenbakken. Grotere bakken hebben minder water nodig en dat scheelt weer bukken. Zo kun je extra lang van je tuin genieten.

Past de buurt nog bij mij en heb ik veel sociale contacten?

Als je ouder wordt, is het prettig om in een buurt met veel voorzieningen te wonen. Het is fijn om de huisarts, apotheek en winkels op loopafstand te hebben. Denk ook na over sociale contacten. Heb je bijvoorbeeld bekenden die dichtbij wonen of behulpzame buren in het geval dat je snel hulp nodig hebt? Sociale contacten in de buurt maken dat je langer zelfstandig kunt blijven wonen.

Denk na over de financiering

Als je jouw woning wil aanpassen, kun je dit misschien betalen uit de overwaarde van je woning. Wij kijken graag met je welke optie het beste past bij je wensen. Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs.