Sparen voor je kind is belangrijk, omdat je zijn toekomst daarmee veiligstelt. Maar jij bent natuurlijk niet de enige die voor hem spaart: dat kan hij zelf vanaf een jaar of 5. Met deze 4 basics kun je samen aan de slag.

#1 Geef ze een doel

 

Sparen doe je met een doel voor ogen. Of dat nou is om overal op voorbereid te zijn of omdat je naar een bepaald moment toeleeft. Zoals het kopen van een nieuwe tv of het maken van een mooie reis. Voor kinderen zijn de doelen natuurlijk anders, maar het is belangrijk om al op jonge leeftijd te leren sparen. Zorg er daarom voor dat je samen met je kind een passend spaardoel kiest: dat motiveert. Een actiefiguur of een game zijn bijvoorbeeld leuke spaardoelen om mee te beginnen. De zakgeld-app Rabo PinPin helpt jonge kinderen om met geld te leren omgaan.

Lees meer over Rabo PinPin

#2 Kies voor een vast bedrag

 

Sparen draait om verantwoordelijk omgaan met het geld dat je hebt. Ook al wil je iets graag, je krijgt niet opeens meer geld. Sparen kost altijd tijd en vergt nou eenmaal geduld. Geef je kind daarom een vast bedrag zakgeld en niet zomaar meer omdat je kind iets sneller wil hebben. Of iets duurders wil kopen. Je kunt het zakgeld wel periodiek ophogen, bijvoorbeeld op elke verjaardag. Dat gaat niet ten koste van het leren sparen: je kind weet waar hij of zij voor spaart en de verhoging voelt als een echte beloning.

Jongen staat bij fiets

#3 Zorg voor overzicht

Voor sparen zijn niet alleen je inkomsten belangrijk, maar ook het overzicht dat je hebt. Wat krijg je binnen? Wat zet je opzij? Hoeveel heb je al gespaard? Door deze vragen te beantwoorden, maak je de stappen tot een spaardoel erg duidelijk. Voor kinderen is dat niet anders. Zorg er daarom voor dat jouw kind ergens bijhoudt wat hij of zij al gespaard heeft. Geef je contant geld? Dan is een kladblok een goede plek. Stort je geld periodiek op de spaarrekening van kind? Dan ziet je kind het automatisch. Bij de Rabobank regel je dat makkelijk met de Rabo RegenboogRekening.

Direct openen

Periodieke overboeking of incasso instellen

#4 Help ze met keuzes

Soms veranderen spaardoelen: die ene mooie fiets wordt opeens een spelcomputer. Stel nou dat je kind zich bedacht heeft, wat doe je dan? Dat hangt af van de situatie: wil je kind iets anders kopen omdat het sparen te lang duurt óf omdat hij of zij écht graag iets anders wil? Zorg er daarom als ouder voor dat je je kind helpt nadenken over dit soort keuzes. Zo leer je ze niet alleen waar ze voor kunnen sparen, maar ook dat sparen om kiezen draait. Helaas kun je nooit alles kopen… 

Meer weten over sparen en zakgeld? Bekijk onze pagina over zakgeld en kinderen die later zelf geld gaan verdienen.

De Rabo KidsSpaarWijzer is een handige tool waarmee je je oriënteert op de toekomstige kosten van je kind. Zo vind je een overzicht van de kosten voor de komende jaren en hoeveel een studie kost. Ook vertellen ouders over hun ervaringen en kosten binnen het gezin.

Ga naar de Rabo KidsSpaarWijzer