Moeder en zoon achter laptop

Hoe leer je je kind sparen? 4 simpele tips

Sparen voor je kind is belangrijk, omdat je zijn toekomst daarmee veiligstelt. Maar jij bent natuurlijk niet de enige die voor je kind spaart: dat kan je kind zelf vanaf een jaar of 5. Met deze 4 basics kun je samen aan de slag.

1. Geef ze een doel

Sparen doe je met een doel voor ogen. Of dat nou is om overal op voorbereid te zijn of omdat je naar een bepaald moment toeleeft. Zoals het kopen van een nieuwe tv of het maken van een mooie reis. Voor kinderen zijn de doelen natuurlijk anders, maar het is belangrijk om al op jonge leeftijd te leren sparen. Zorg er daarom voor dat je samen met je kind een passend spaardoel kiest: dat motiveert. Een actiefiguur of een game zijn bijvoorbeeld leuke spaardoelen om mee te beginnen.

2. Kies voor een vast bedrag

Sparen draait om verantwoordelijk omgaan met het geld dat je hebt. Ook al wil je iets graag, je krijgt niet opeens meer geld. Sparen kost altijd tijd en vergt nou eenmaal geduld. Geef je kind daarom een vast bedrag zakgeld en niet zomaar meer omdat je kind iets sneller wil hebben. Of iets duurders wil kopen. Je kunt het zakgeld wel periodiek ophogen, bijvoorbeeld op elke verjaardag. Dat gaat niet ten koste van het leren sparen: je kind weet waar hij of zij voor spaart en de verhoging voelt als een echte beloning.

Moeder en zoon tellen zakgeld

3. Zorg voor overzicht

Wat krijg je binnen? Wat zet je opzij? Hoeveel heb je al gespaard? Door deze vragen te beantwoorden, maak je de stappen tot een spaardoel erg duidelijk. Voor kinderen is dat niet anders. Zorg er daarom voor dat jouw kind ergens bijhoudt wat hij of zij al gespaard heeft. Geef je contant geld? Dan is een kladblok een goede plek. Heeft je kind een eigen spaarrekening zoals de Rabo SpaarRekening? Dan ziet je kind het automatisch.

Bekijk de Rabo SpaarRekening

4. Help ze met keuzes

Soms veranderen spaardoelen: die ene mooie fiets wordt opeens een spelcomputer. Stel nou dat je kind zich bedacht heeft, wat doe je dan? Dat hangt af van de situatie: wil je kind iets anders kopen omdat het sparen te lang duurt óf omdat hij of zij écht graag iets anders wil? Zorg er daarom als ouder voor dat je je kind helpt nadenken over dit soort keuzes. Zo leer je ze niet alleen waar ze voor kunnen sparen, maar ook dat sparen om kiezen draait. Helaas kun je nooit alles kopen…

Leer je kind omgaan met geld door zakgeld te geven

Denk jij al na over het geven van zakgeld aan je kind? Handig voor als je je kind wilt leren sparen. In deze video vertellen Nyncke en Matthijs je hier alles over. Zo vertellen ze waarom het geven van zakgeld belangrijk is, hoeveel zakgeld je kunt geven en vanaf welke leeftijd. Bekijk de video en laat je inspireren.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer