Fiscaal inwonerschap

De Nederlandse overheid werkt samen met andere landen om belastingontduiking tegen te gaan. Daarom zijn wij wettelijk verplicht aan de Nederlandse Belastingdienst door te geven welk land je fiscale woonplaats is. Op deze pagina vind je hierover meer informatie.

Inloopdagen US Consulaat

Het US Consulaat in Amsterdam is van plan extra inloopdagen te organiseren zodat US Persons (“Accidental Americans”) hun Social Security Number (US TIN) kunnen aanvragen. Kijk op de website van het US Consulaat of de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voor meer informatie. Meer over FATCA, US Person en US Tin vind je verderop op deze pagina.

Ga naar usembassy.gov Ga naar nvb.nl

Verschillende manieren

Er zijn twee systemen die gebruikt worden om gegevens tussen landen uit te wisselen.

Common Reporting StandardFATCA

Wat is Common Reporting Standard?

De Common Reporting Standard (CRS) is een systeem voor het uitwisselen van gegevens over financiële rekeningen tussen landen die daarvoor een overeenkomst hebben gesloten. Op basis van de CRS vereist de Nederlandse wet dat financiële instellingen, zoals de Rabobank, nagaan of klanten fiscaal inwoner zijn van een ander land dan Nederland.

Lees meer over CRS op Rijksoverheid.nl

Wat houdt FATCA in?

FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) richt zich (net als CRS) op het aanpakken van belastingontduiking. FATCA gaat over de Verenigde Staten, terwijl aan CRS meerdere landen deelnemen. Het doel van FATCA is dat ‘U.S. persons’ belastingaangifte doen bij de Amerikaanse belastingdienst IRS (Internal Revenue Service) over hun tegoeden bij financiële instellingen buiten de VS. Je bent U.S. person als je volgens de definities in onderstaande PDF een Amerikaanse staatsburger of een Amerikaanse inwoner bent.

Lees meer over FATCA op de site van de NVB

Bekijk de definities over Amerikaanse staatsburger of Amerikaanse inwoner (PDF)

Wat betekent dit voor jou?

Als je een nieuwe rekening of een nieuw product bij ons wilt afnemen, moeten wij nagaan waar je fiscaal inwoner bent. Om te zorgen dat we de juiste gegevens doorgeven aan de Belastingdienst, vragen we je om een formulier met betrekking tot je fiscaal inwonerschap in te vullen. Dit geldt ook als je al klant bij ons bent en we op basis van uw gegevens denken dat je fiscaal inwoner bent van een ander land dan Nederland. Bijvoorbeeld omdat je een buitenlands adres of telefoonnummer hebt.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Als je aangeeft dat je fiscaal inwoner bent van een ander land dan Nederland, geven wij dit door aan de Nederlandse Belastingdienst. Dat zijn wij wettelijk verplicht. De Nederlandse Belastingdienst geeft je gegevens door aan de belastingdienst van het betreffende land. Je kunt dan van dat land een verzoek krijgen om belastingaangifte te doen.

Lees meer over de uitwisseling van financiële gegevens op Belastingdienst.nl

Wijzigingen in je situatie

Als je persoonlijke situatie wijzigt, kan je fiscaal inwonerschap ook wijzigen. Neem daarom contact op met je Rabobank om wijzigingen door te geven.

Zoek het adres van je bank

Je fiscale woonplaats

In welk land je fiscaal inwoner bent, is afhankelijk van de landelijke regels. Je kunt deze regels navragen bij de Belastingdienst. In Nederland bepaalt de Belastingdienst je fiscale woonplaats op basis van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld waar je de meeste tijd doorbrengt, waar je partner en/of familie woont, waar je werkt en waar je je dokter hebt.

Bekijk de brochure ‘Fiscale woon- en vestigingsplaats (PDF)

Veelgestelde vragen over het formulier

Waarom krijg ik het formulier ‘fiscaal inwonerschap’?

Wij moeten uw fiscale woonplaats vastleggen, omdat u een nieuwe rekening bij ons wilt openen. Of omdat wij op basis van uw gegevens denken dat u fiscaal inwoner bent van een ander land dan Nederland. Wij hebben dan bijvoorbeeld van u alleen een buitenlands telefoonnummer of adres. 

Met het formulier 'Bepalen fiscaal inwonerschap' geeft u zelf aan wat uw fiscale woonplaats is.

Kan ik weigeren het formulier in te vullen of deze later invullen?

Wanneer u het formulier niet of later invult, kunnen wij geen nieuw product voor u openen. Een ingevuld formulier is ook nodig als u in de toekomst een nieuwe rekening bij ons wilt openen.

Wat moet ik doen als ik het formulier te laat heb ingevuld?

Bent u al klant, dan krijgt u van ons het formulier ‘Bepalen fiscaal inwonerschap’ als wij op basis van uw gegevens denken dat u fiscaal inwoner bent van een ander land dan Nederland. Dit vermoeden kan bij ons ontstaan als u bijvoorbeeld uw gegevens heeft gewijzigd. Stuurt u het formulier niet binnen 90 dagen retour, dan ontvangt u opnieuw een brief. Hierin vermelden wij dat wij aan de Belastingdienst doorgeven in welk land u volgens ons fiscaal inwoner bent. Dat zijn wij wettelijk verplicht. De Nederlandse Belastingdienst geeft deze gegevens door aan de belastingdienst van het betreffende land.

Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u met het formulier 'Bepalen fiscaal inwonerschap' alsnog zelf aangeven wat uw fiscale woonplaats is. U kunt dit formulier bij uw Rabobank opnieuw opvragen.

Kan ik in meerdere landen fiscaal woonachtig zijn?

Door omstandigheden kan het voorkomen dat u in meerdere landen belastingplichtig bent. Maar uw fiscale woonplaats is bijna altijd maar in één land. Weet u niet zeker wat uw fiscale woonplaats is? Vraag dan uw belastingadviseur om u te helpen.

Kan ik bezwaar maken?

Op basis van uw gegevens kunnen wij vermoeden dat u fiscaal inwoner bent van een ander land dan Nederland. U heeft dan bijvoorbeeld alleen een buitenlands telefoonnummer of adres. Bent u toch fiscaal inwoner van Nederland? Stuur dan één van onderstaande documenten mee om het verschil tussen uw gegevens en uw fiscaal inwonerschap te verklaren.

SituatieVereist document
Diplomaat, positie op een ambassade of consulaatKopie van uw diplomatenpaspoort
MilitairKopie van uw militair paspoort
StudentKopie van visum indien van toepassing, anders een verklaring waarin achtergrondinformatie gegeven wordt
Docent, trainee, stagiair of deelnemer in een uitwisselingsprogrammaKopie van visum indien van toepassing, anders een verklaring waarin achtergrondinformatie gegeven wordt
GrenswerkerEen verklaring waarin achtergrondinformatie gegeven wordt
AndersEen verklaring waarin achtergrondinformatie gegeven wordt
Wat is een Fiscaal identificatienummer?

Als u fiscaal inwoner bent van bepaalde landen, is het opgeven van een belastingnummer in het formulier verplicht. Dit belastingnummer is bekend onder de term Fiscaal identificatienummer, maar elk land hanteert een ander begrip. Zo kennen wij in Nederland bijvoorbeeld de term ‘BSN’ (Burger Service Nummer), gebruikt België de term ‘Nationaal nummer’ en hanteert Duitsland zelfs twee begrippen: ‘Fiscaal nummer’ en ‘Identificatienummer’. Het gaat steeds om het nummer dat u gebruikt bij uw belastingaangifte in dat land. In Nederland vindt u uw BSN op uw paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Bij oudere modellen van deze documenten staat dit nummer op de voorkant. Heeft u een nieuw paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs? Dan staat uw BSN op de achterkant.

Bekijk in welke landen het opgeven van een Fiscaal identificatienummer verplicht is:

Ga naar het overzicht op de website van OECD

Wat is een U.S. TIN?

Bent u geboren in de Verenigde Staten van Amerika*? Dan moet u altijd uw U.S. TIN aan ons doorgeven wanneer u een rekening wilt openen, tenzij u beschikt over een ‘Certificate of Loss of Nationality of the United States’. Het ‘Taxpayer Identification Number’ (TIN) is uw identificatienummer voor uw belastingadministratie bij de Amerikaanse belastingdienst (IRS).

Er bestaan meerdere soorten U.S. TIN’s:

Voor Amerikaanse inwoners en staatsburgers is dit nummer gelijk aan het ‘Social Security Number’ (SSN). Dit is de Amerikaanse variant van het burgerservicenummer.Buitenlandse Amerikaanse belastingplichtige natuurlijke personen kunnen een ‘Individual Tax Identification Number’ (ITIN) aanvragen.

Wij merken dat klanten die geboren zijn in de VS niet altijd beschikken over een U.S. TIN. Het SSN vraagt u aan met het formulier SS-5, het ITIN met het formulier W-7.

*De Verenigde Staten omvat ook de volgende U.S. Territories: the Commonwealth of the Northern Mariana Islands (indien u daar geboren bent na 3 november 1986), the Commonwealth of Puerto Rico, Guam en the U.S. Virgin Islands.

Kijk voor het aanvragen van een U.S. TIN op www.irs.gov Lees meer informatie op de site van de Amerikaanse Ambassade

Wat moet ik doen als ik het formulier verkeerd heb ingevuld?

Als u op het formulier tekst heeft toegevoegd of doorgestreept, is het formulier niet geldig. Dat geldt ook als het formulier niet compleet is ingevuld. U kunt dan bij uw Rabobank een nieuw formulier opvragen.

Waarheen kan ik het formulier sturen als ik in het buitenland woon?

Als u in het buitenland woont, kunt u het formulier naar uw eigen Rabobank terugsturen.

Ik ben geen fiscaal inwoner van het land waarin ik woon

U bent in vrijwel alle gevallen fiscaal inwoner van het land waar u woont. Dit is meestal ook het geval als u werkt in een ander land dan waar u woont.

In een uitzonderlijk geval kunt u fiscaal inwoner zijn van een ander land dan waar u woont. In dat geval zal de bank vragen om achtergrondinformatie en om kopieën van documenten die uw verklaring ondersteunen mee te sturen.

Voorbeelden van verklaring ondersteunende documenten:

Diplomatiek paspoort;Dienstpaspoort;Visum;Verklaring van de werkgever;Verklaring van een belastingautoriteit.

Meer informatie per land vind u op de site van de OECD onder de zoekterm “Tax residency”.

Heeft u nog vragen over het bepalen van uw fiscaal inwonerschap?

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen, via telefoonnummer (030) 215 29 22. U kunt ook een e-mail sturen naar crs@rabobank.nl. Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar.