Day for Change laat leerlingen door heel Nederland op een speelse manier kennismaken met ondernemerschap, duurzaamheid en wereldburgerschap. De winst van de oefenbedrijfjes gaat naar projecten in ontwikkelingslanden.
Ondernemen in praktijk
Glassmemories, een liedje in een glazen lijstje. Dat is het meest originele idee van de leerlingen uit de ondernemersklas van het Johannes Bosco College in Heerhugowaard. Op 15 december presenteerden zij hun plan voor hun eigen bedrijfje aan een jury met daarin onder andere Bianca van der Schaaf, Accountmanager bedrijven, en Monique Stam-Buisman, Adviseur Dagelijkse Bankzaken bij Rabobank Alkmaar en omstreken, en Inge Reyntjes, gastdocent en regiocoördinator bij Day for Change.
“Ik heb twee gastlessen gegeven op school”, zegt Reyntjes. “In mijn lessen behandel ik duurzaam ondernemen en het opzetten van een bedrijf met alles wat daarbij komt kijken. Vervolgens zijn de leerlingen in groepjes aan de slag gegaan met het schrijven van een ondernemingsplan, inclusief begroting. Nu wij de plannen hebben beoordeeld, kunnen de leerlingen aan het werk. Ze leren in praktijk of hun plannen uitvoerbaar zijn, of er vraag is naar hun product en hoe ze het kunnen financieren.”
Goed voor mens en milieu
Stichting Day for Change is een landelijk opererende organisatie die zich inzet voor een rechtvaardig economisch systeem. “Day for Change gelooft dat duurzame economische ontwikkeling, goed voor mens, dier en de planeet, bijdraagt aan een inclusieve wereld zonder armoede met gelijke kansen voor iedereen”, zegt Reyntjes. “Met het onderwijsprogramma van Day for Change leren kinderen en jongeren in Nederland een onderneming op te zetten. Door een goed ondernemingsplan te maken, met financiële onderbouwing, kunnen ze ongeveer 20 tot 30 euro microkrediet krijgen. Dat lijkt weinig, maar is genoeg om de onderneming te beginnen. De winst van de bedrijfjes komt ten goede aan projecten in ontwikkelingslanden.”
Duurzaam ondernemen
De leerlingen uit de examenklas hebben veel geleerd van de gastlessen. In hun plannen hebben ze aandacht voor de vijf bekende marketing p’s, prijs, product, plaats, promotie en personeel, maar ook voor people, profit en planet.
De docenten van het Trinitas College Johannes Bosco zijn enthousiast. “Day for Change is een prachtige manier voor leerlingen om ondernemend bezig te zijn”, zegt Jack Keijzer, een van de begeleidende docenten. “Ze leren creatief zijn, samenwerken, initiatief nemen, omgaan met tegenslag en dragen iets bij aan een betere wereld.”
Rabobank is partner van Day for Change. De bank vindt het belangrijk te investeren in talentontwikkeling van jongeren, omdat daarmee de kans op een financiële zelfredzame toekomst wordt vergroot.