Vrouw kijkt in papieren

Mijn Rabo ToekomstSparen komt vrij

Het einde van de looptijd is in zicht, of misschien zelfs al bereikt. Daarom is het tijd om na te denken over wat je gaat doen met het tegoed in je Rabo ToekomstSparen. Hier vertellen wij je meer over je mogelijkheden. Verder leggen we uit hoe je zelf eenvoudig de volgende stap zet.

Mogelijkheden

Bekijk hieronder de drie mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

1. Doorsparen (verlengen)

Door je Rabo ToekomstSparen te verlengen, verplaats je het einde van de looptijd naar een moment dat het jou beter uitkomt om over het geld te beschikken. Bovendien heb je zo extra tijd om op te bouwen.

Je kunt doorsparen tot maximaal 31 december van het vijfde kalenderjaar na het bereiken van je AOW-leeftijd. Dit regel je zelf eenvoudig via Rabo Online Bankieren.

Bij de verlenging kun je kiezen voor een variabele of vaste rente. Een variabele rente kan stijgen of dalen. Bij een vaste rente krijgt iedere inleg een eigen vaste rente.

2. Het tegoed periodiek laten uitkeren

Je kunt bij ons het tegoed in je Rabo ToekomstSparen periodiek laten uitkeren met Rabo ToekomstUitkering. Hierbij geldt een rentegarantietermijn. Dit betekent dat voor een bepaalde periode een minimale rente wordt gegarandeerd.

Wil je recht hebben op deze rentegarantie? Wacht dan met het maken van je keuze en het ondertekenen van de overeenkomst tot 8 weken voor de einddatum van je Rabo ToekomstSparen. Stijgt in de periode tussen het tekenen van de overeenkomst en de einddatum van je Rabo ToekomstSparen het rentetarief? Dan geldt voor jou het hogere rentetarief. Daalt in de periode tussen het tekenen van de overeenkomst en de einddatum van je Rabo ToekomstSparen het rentetarief? Dan geldt het rentetarief van de overeenkomst.

Op de pagina hieronder lees je meer over Rabo ToekomstUitkering en kun je direct online een rekening openen.

Uitkeringsmogelijkheden

Meer weten over de verschillende uitkeringsmogelijkheden? We hebben dit hieronder per onderwerp voor je samengevat.

3. Het tegoed in één keer laten uitkeren (afkoop)

In één keer je tegoed laten uitkeren heet afkoop. Dat kan soms handig zijn als je een grote uitgave hebt. Wel is afkoop in veel gevallen ongunstig. Je betaalt dan meteen en in een keer inkomstenbelasting en soms een boete (maximaal 20%) over het kapitaal. Je houdt dus niet veel over.

4. Extra mogelijkheid vanaf 1-1-2024: 10% zonder boete laten uitkeren

Heb je een lijfrenteverzekering of -spaarrekening die in 2024 of later de einddatum bereikt? Dan wordt het mogelijk om bij het ingaan van je periodieke uitkeringen, 10% van het tegoed in een keer te laten uitkeren. Zonder dat je daarover 20% boete (revisierente) betaalt. Wel betaal je hierover belasting, die wordt ingehouden op je uitkering. Je ontvangt dus slechts het nettobedrag.

De regering heeft de ingangsdatum van deze nieuwe wetgeving (Wet bedrag ineens) verschoven van 1-7-2023 naar 1-1-2024. Op dit moment zijn nog niet alle details van de nieuwe wet duidelijk. De informatie die je hieronder leest, is daarom nog onder voorbehoud.

Woon je niet in Nederland?

Je kunt alleen een rekening Rabo ToekomstSparen, Rabo ToekomstBeleggen of Rabo ToekomstUitkering afsluiten als je in Nederland woont. Wanneer je in het buitenland woont, is het afsluiten van deze rekeningen niet mogelijk. Het blijft wel mogelijk om je Rabo ToekomstSparen te verlengen.

Wist je dat...

...op tijd kiezen belangrijk is? Kies voor 31 december volgend op het jaar waarin je Rabo ToekomstSparen de einddatum bereikt wat je met je opgebouwde tegoed wilt doen. Als je niet op tijd een keuze maakt, dan ziet de Belastingdienst dit als afkoop. Het gevolg is dat je dan meteen en in één keer inkomstenbelasting betaalt over het hele bedrag en soms ook een boete (maximaal 20% van je tegoed). Heb je nog vragen over onze producten? Het beste kun je even met ons chatten via de knop ‘Stel nu je vraag’ onderaan de pagina. We geven geen advies, maar zitten voor je klaar om je te helpen met je vragen.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer