
Mijn lijfrente komt vrij (vanaf 1992 gestart met opbouwen)
Ben je vanaf 1992 begonnen met het opbouwen van lijfrente en komt deze binnenkort vrij? Dan hebben we hier wat belangrijke informatie voor je over de mogelijkheden. Je kunt je keuze doorgeven tot en met 31 december van het kalenderjaar nadat je lijfrente vrijkomt.
Mogelijkheden
Wil je zeker weten dat de onderstaande mogelijkheden op jouw situatie van toepassing zijn? Kijk dan even of je lijfrenteverzekering valt onder artikel 45 of Wet IB 1964, artikel 3.125 Wet IB 2001. Dit staat op het polisblad van je lijfrenteverzekering.
Je kunt je lijfrenteverzekering verlengen bij je huidige verzekeraar. Meestal zijn hier geen kosten aan verbonden. Een andere optie is om je lijfrenteverzekering over te sluiten naar een bankspaarrekening bij de Rabobank. Dat kan in de vorm van Rabo ToekomstSparen en Rabo ToekomstBeleggen.
Goed om te weten: vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, mag je de einddatum van je lijfrente nog maximaal 5 jaar uitstellen.
Het laten uitkeren van je opgebouwde kapitaal regel je door een tijdelijke oudedagslijfrente aan te kopen. Bij de Rabobank is dat Rabo ToekomstUitkering. Dit is een product waarmee je de uitkeringen regelt. Er zijn hierbij een aantal spelregels:
Overgangsrecht
Sinds 1 januari 2014 mag de tijdelijke oudedagslijfrente niet eerder ingaan dan het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Vóór 2014 was dit mogelijk vanaf het jaar dat je 65 werd. Heb je voor 2014 lijfrentetegoed opgebouwd, dan geldt voor jou overgangsrecht. Dit overgangsrecht geldt ook als je Rabo ToekomstSparen hebt, dat een voortzetting is van een lijfrenteverzekering die vóór 1 januari 2014 is gestart.
Er gelden een paar regels:
Dit regel je met een oudedagslijfrente. Net als met een tijdelijke oudedagsrente ontvang je zo periodieke uitkeringen vanuit je opgebouwde tegoed. Het verschil is echter dat een oudedagslijfrente op ieder gewenst moment kan ingaan (wel uiterlijk binnen 5 jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd) en er zit geen maximum aan het bedrag dat je per jaar mag ontvangen.
Minimale looptijd twintig jaar
De minimale looptijd van een oudedagslijfrente is bij banken twintig jaar. Gaan de periodieke uitkeringen eerder in dan het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt? Dan wordt die periode opgeteld bij die twintig jaar.
Het is bij banken niet mogelijk om een levenslange oudedagslijfrente te kiezen. Je kunt hiervoor eventueel wel bij andere partijen terecht.
Wil je voor een oudedagslijfrente gaan met een minimale looptijd van 20 jaar? Kies dan voor Rabo ToekomstUitkering.
Je kunt je tegoed ook in één keer laten uitkeren. Dit heet afkoop. Afkoop is meestal nadelig omdat je ineens over het hele bedrag inkomstenbelasting moet betalen (maximaal 49,50%). Soms kan de Belastingdienst een boete opleggen van maximaal 20%.
Dit is alleen mogelijk met een overbruggingslijfrente. Hiermee overbrug je de periode tussen stoppen met werken en het jaar waarin je met pensioen gaat of de AOW-leeftijd bereikt. Je kunt een overbruggingslijfrente alleen bij een verzekeraar kopen. Er gelden een paar regels: