Man en vrouw in keuken

Mijn lijfrente komt vrij (vanaf 1992 gestart met opbouwen)

Ben je vanaf 1992 begonnen met het opbouwen van lijfrente en komt deze binnenkort vrij? Dan hebben we hier wat belangrijke informatie voor je over de mogelijkheden. Je kunt je keuze doorgeven tot en met 31 december van het kalenderjaar nadat je lijfrente vrijkomt.

Mogelijkheden

Wil je zeker weten dat de onderstaande mogelijkheden op jouw situatie van toepassing zijn? Kijk dan even of je lijfrenteverzekering valt onder artikel 45 of Wet IB 1964, artikel 3.125 Wet IB 2001. Dit staat op het polisblad van je lijfrenteverzekering.

Doorsparen of verlengen

Je kunt je lijfrenteverzekering verlengen bij je huidige verzekeraar. Meestal zijn hier geen kosten aan verbonden. Een andere optie is om je lijfrenteverzekering over te sluiten naar een bankspaarrekening bij de Rabobank. Dat kan in de vorm van Rabo ToekomstSparen en Rabo ToekomstBeleggen.

Goed om te weten: vanaf het moment dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, mag je de einddatum van je lijfrente nog maximaal 5 jaar uitstellen.

Lees meer over Rabo ToekomstSparenLees meer over Rabo ToekomstBeleggen
Vanaf mijn AOW-leeftijd minimaal 5 jaar laten uitkeren

Het laten uitkeren van je opgebouwde kapitaal regel je door een tijdelijke oudedagslijfrente aan te kopen. Bij de Rabobank is dat Rabo ToekomstUitkering. Dit is een product waarmee je de uitkeringen regelt. Er zijn hierbij een aantal spelregels:

De minimale looptijd van de uitkering is 5 jaar. De uitkeringen mogen per jaar niet hoger zijn dan € 22.443 (2021). De uitkeringen mogen ingaan vanaf het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt of uiterlijk 5 jaar daarna.

Overgangsrecht

Sinds 1 januari 2014 mag de tijdelijke oudedagslijfrente niet eerder ingaan dan het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Vóór 2014 was dit mogelijk vanaf het jaar dat je 65 werd. Heb je voor 2014 lijfrentetegoed opgebouwd, dan geldt voor jou overgangsrecht. Dit overgangsrecht geldt ook als je Rabo ToekomstSparen hebt, dat een voortzetting is van een lijfrenteverzekering die vóór 1 januari 2014 is gestart.

Er gelden een paar regels:

Heb je na 2013 niet meer ingelegd? Dan mag je vanaf het jaar waarin je 65 wordt het hele tegoed laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente. Heb je na 2013 nog wel ingelegd? Dan mag je alleen het tegoed dat je op 31 december 2013 had opgebouwd vanaf het jaar waarin je 65 wordt laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente. Het deel dat je hierna hebt opgebouwd kun je als tijdelijke oudedagslijfrente laten uitkeren vanaf het jaar dat je jouw AOW-leeftijd bereikt.
Lees meer over Rabo ToekomstUitkering
Minimaal 20 jaar of levenslang laten uitkeren

Dit regel je met een oudedagslijfrente. Net als met een tijdelijke oudedagsrente ontvang je zo periodieke uitkeringen vanuit je opgebouwde tegoed. Het verschil is echter dat een oudedagslijfrente op ieder gewenst moment kan ingaan (wel uiterlijk binnen 5 jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd) en er zit geen maximum aan het bedrag dat je per jaar mag ontvangen.

Minimale looptijd twintig jaar

De minimale looptijd van een oudedagslijfrente is bij banken twintig jaar. Gaan de periodieke uitkeringen eerder in dan het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt? Dan wordt die periode opgeteld bij die twintig jaar.

Het is bij banken niet mogelijk om een levenslange oudedagslijfrente te kiezen. Je kunt hiervoor eventueel wel bij andere partijen terecht.

Wil je voor een oudedagslijfrente gaan met een minimale looptijd van 20 jaar? Kies dan voor Rabo ToekomstUitkering.

Lees meer over Rabo ToekomstUitkering
Het tegoed in één keer laten uitkeren (afkoop)

Je kunt je tegoed ook in één keer laten uitkeren. Dit heet afkoop. Afkoop is meestal nadelig omdat je ineens over het hele bedrag inkomstenbelasting moet betalen (maximaal 49,50%). Soms kan de Belastingdienst een boete opleggen van maximaal 20%.

Tot mijn 65e, mijn pensioen of AOW-leeftijd laten uitkeren

Dit is alleen mogelijk met een overbruggingslijfrente. Hiermee overbrug je de periode tussen stoppen met werken en het jaar waarin je met pensioen gaat of de AOW-leeftijd bereikt. Je kunt een overbruggingslijfrente alleen bij een verzekeraar kopen. Er gelden een paar regels:

Heb je na 31 december 2005 niet meer ingelegd op uw lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je het hele tegoed gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente. Heb je na 31 december 2005 nog wel ingelegd op uw lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je het tegoed per 31 december 2005 gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente. De periodieke uitkering uit een overbruggingslijfrente is maximaal € 63.288 per jaar.

Wist je dat...

...op tijd kiezen belangrijk is? Als je niet op tijd een keuze maakt, dan ziet de Belastingdienst dit als afkoop. Het gevolg is dat je dan inkomstenbelasting betaalt over het hele bedrag, tenzij je van hen alsnog toestemming krijgt om een keuze te maken. Tijdig je keuze maken is dus belangrijk. Heb je nog vragen? Het beste kun je even met ons chatten. Wij zitten voor je klaar om je te helpen met je vragen.