Mijn Interpolis lijfrenteverzekering komt vrij

Het is bijna zover: je lijfrenteverzekering bij Interpolis komt vrij. We hebben belangrijke informatie over je mogelijkheden op een rijtje gezet. Houd er rekening mee dat je na de einddatum van je lijfrenteverzekering meestal geen rente of rendement meer ontvangt over je tegoed. Maak daarom op tijd een keuze.

Mogelijkheden

Bekijk hieronder de drie mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Wil je graag de verschillende mogelijkheden bespreken? Maak dan een afspraak met een van onze medewerkers via onderstaand afspraakformulier.

Let op: Bij de afspraak dient in ieder geval de verzekeringnemer aanwezig te zijn. De verzekering(en) moet(en) in het verleden via Rabobank zijn afgesloten. De verzekering dient uiterlijk binnen drie maanden na de afspraak de einddatum te bereiken.

1. Verlengen

Is een extra inkomen nog niet nodig? Dan kun je jouw verzekering mogelijk verlengen. Je hoeft hiervoor geen wijzigingskosten te betalen. De periodieke (vaste) kosten blijven wel doorlopen. Let op: als je je lijfrenteverzekering bij Interpolis wilt verlengen, kun je dit alleen vóór de einddatum regelen. Wil je er na de einddatum nog voor kiezen om de uitkering uit te stellen? Dat kan via een nieuwe lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening, maar niet meer bij Interpolis.

Let op: Bij de afspraak dient in ieder geval de verzekeringnemer aanwezig te zijn. De verzekering(en) moet(en) in het verleden via Rabobank zijn afgesloten. De verzekering dient uiterlijk binnen drie maanden na de afspraak de einddatum te bereiken.

Goed om te weten: je mag verlengen tot maximaal 31 december van het vijfde kalenderjaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Vanaf je AOW-leeftijd betaal je meestal minder belasting over de uitkering dan daarvoor.

Oversluiten naar Rabobank

Een andere optie is om je lijfrenteverzekering over te sluiten naar een bankspaarrekening. Bij Rabobank kan dat in de vorm van Rabo ToekomstSparen en Rabo ToekomstBeleggen. Dit kun je online aanvragen. Heb je al een Rabo ToekomstSparen? Dan kun je het tegoed hier ook naar laten overboeken. Natuurlijk kun je ook naar een andere partij oversluiten. Dit regel je zelf.

2. Het tegoed periodiek laten uitkeren

Extra mogelijkheid vanaf waarschijnlijk 1-1-2025: 10% zonder boete laten uitkeren

Heb je een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening (sparen en/of beleggen) die na 31 december 2024 de einddatum bereikt? Dan wordt het waarschijnlijk mogelijk om bij het ingaan van je periodieke uitkeringen, 10% van het tegoed in één keer te laten uitkeren. Zonder dat je daarover 20% boete (revisierente) betaalt. Wel betaal je hierover meteen in één keer belasting, die wordt ingehouden op je uitkering. Je ontvangt dus slechts het nettobedrag.

De regering heeft de ingangsdatum van deze nieuwe wetgeving (Wet bedrag ineens) verschoven van 1-7-2024 naar verwachting 1-1-2025. Op dit moment zijn nog niet alle details van de nieuwe wet duidelijk. De informatie die je hieronder leest, is daarom nog onder voorbehoud.

Ons advies is de berichtgeving over de invoeringsdatum van de ‘Wet bedrag ineens’ goed in de gaten te houden. Mogelijk dat de datum verder wordt uitgesteld.

3. Het tegoed in één keer laten uitkeren (afkoop)

Je kunt je tegoed ook in één keer laten uitkeren. Dit heet afkoop. Afkoop is meestal nadelig omdat je ineens over het hele bedrag inkomstenbelasting moet betalen. Soms kan de Belastingdienst een boete opleggen van maximaal 20%. Je houdt dus niet veel over. Wil je toch afkopen? Regel dit dan via je verzekeraar. Lukt dat niet of heb je nog vragen over het afkopen van je lijfrenteverzekering? Bel ons dan via 088 722 66 00.

Extra mogelijkheden als je vóór 1992 gestart bent met opbouwen

Ben je vóór 1992 gestart met opbouwen van een tegoed op je lijfrenteverzekering? Dan heb je extra mogelijkheden. Kijk op het polisblad van je lijfrenteverzekering om te checken onder welke wet en wetsartikel jouw lijfrenteverzekering valt. Als dat Artikel 25 Wet IB 1964 (oud) of Artikel 75 Wet IB 1964 is, heb je de volgende voordelen:

    de vrijheid om zowel de duur van de lijfrente als de verzekerde te kiezen de mogelijkheid om kapitaal te schenken, bijvoorbeeld aan je kinderen de vrijheid om zelf de hoogte van de uitkering te kiezen de afkoopmogelijkheid zonder een boete van de Belastingdienst (revisierente)

Periodiek laten uitkeren onder het oude regime en uitkeren aan een ander kan alleen bij een verzekeraar. Dit kan helaas niet bij Interpolis. Daarom moet je hiervoor op zoek gaan naar een andere verzekeraar. Wil je uitkeren onder het oude fiscale regime? Neem dan contact met ons op via onderstaand afspraakformulier. Vul hierbij de gegevens in van de persoon van wie de verzekering is.

Ik wil uitkeren onder het oude fiscale regime:

Woon je niet in Nederland?

Je kunt alleen een rekening Rabo ToekomstSparen, Rabo ToekomstBeleggen of Rabo ToekomstUitkering afsluiten als je in Nederland woont. Wanneer je in het buitenland woont, kun je deze rekeningen niet afsluiten.

Bij Interpolis is het helaas niet mogelijk om een direct ingaande lijfrenteverzekering te kopen. Je kunt zelf een andere verzekeraar zoeken die het kapitaal wil overnemen om er periodieke uitkeringen uit te kunnen ontvangen. Houd er rekening mee dat de kapitaaloverdracht vóór de einddatum van je huidige Interpolis lijfrenteverzekering geregeld moet zijn. Het blijft wel mogelijk om je huidige Interpolis lijfrenteverzekering te verlengen.

Vrijblijvend gesprek

Wil je weten wat je mogelijkheden zijn? In een vrijblijvend telefonisch gesprek vertellen we je hier graag meer over. Maak uiterlijk 3 weken vóór de einddatum van je lijfrenteverzekering een afspraak met een van onze medewerkers. Tijdens dit gesprek geven we je geen advies.

Is er 3 weken voor je einddatum geen afspraak beschikbaar? Plan de afspraak dan in ieder geval vóór de einddatum van je verzekering. Lukt het niet om een afspraak te maken, of is er geen datum beschikbaar voor de einddatum? Bel ons dan via 088 722 66 00 om te kijken of we toch nog op tijd een afspraak kunnen maken.

Wist je dat...

...op tijd kiezen belangrijk is? Kies voor 31 december volgend op het jaar waarin je verzekering de einddatum bereikt wat je met je opgebouwde tegoed wilt doen. Als je niet op tijd een keuze maakt, dan ziet de Belastingdienst dit als afkoop. Het gevolg is dat je dan meteen en in één keer inkomstenbelasting betaalt over het hele bedrag en soms ook een boete (maximaal 20% van je tegoed). Tijdig je keuze maken is dus belangrijk. Heb je nog vragen over onze producten? Het beste kun je even met ons chatten via de knop ‘Stel nu je vraag’ onderaan de pagina. We geven geen advies, maar zitten voor je klaar om je te helpen met je vragen.

phone

Hulp nodig?