Mijn Interpolis lijfrenteverzekering komt vrij

Het is bijna zover: je lijfrenteverzekering bij Interpolis komt vrij. We hebben belangrijke informatie over je mogelijkheden op een rijtje gezet. Houd er rekening mee dat je na de einddatum van je lijfrenteverzekering meestal geen rente of rendement meer ontvangt over je tegoed. Maak daarom op tijd een keuze.

Maak op tijd een afspraak voor je vrijkomende lijfrenteverzekering

Veel mensen vragen een afspraak aan voor de vrijkomende lijfrenteverzekering. Houd er rekening mee dat het aanpassen van je verzekering, bijvoorbeeld de begunstiging, alleen mogelijk is vóór het bereiken van de einddatum. Wil je nog een afspraak maken? Doe dit dan uiterlijk 3 weken vóór de einddatum van je verzekering via het afspraakformulier.

Ik wil een afspraak maken

Mogelijkheden

Bekijk hieronder de drie mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

1. Verlengen

Is een extra inkomen nog niet nodig? Dan kun je jouw verzekering mogelijk verlengen. Je hoeft hiervoor geen wijzigingskosten te betalen. De periodieke (vaste) kosten blijven wel doorlopen. Let op: als je je lijfrenteverzekering bij Interpolis wilt verlengen, kun je dit alleen vóór de einddatum regelen. Wil je er na de einddatum nog voor kiezen om de uitkering uit te stellen? Dat kan via een nieuwe lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening, maar niet meer bij Interpolis.

Ik wil mijn lijfrenteverzekering bij Interpolis verlengen

Goed om te weten: je mag verlengen tot maximaal 31 december van het vijfde kalenderjaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Vanaf je AOW-leeftijd betaal je meestal minder belasting over de uitkering dan daarvoor.

Oversluiten naar Rabobank

Een andere optie is om je lijfrenteverzekering over te sluiten naar een bankspaarrekening. Bij Rabobank kan dat in de vorm van Rabo ToekomstSparen en Rabo ToekomstBeleggen. Dit kun je online aanvragen. Heb je al een Rabo ToekomstSparen? Dan kun je het tegoed hier ook naar laten overboeken. Natuurlijk kun je ook naar een andere partij oversluiten. Dit regel je zelf.

Ik wil mijn tegoed overboeken naar mijn Rabo ToekomstSparenLees meer over Rabo ToekomstSparenLees meer over Rabo ToekomstBeleggen

2. Het tegoed periodiek laten uitkeren

Vanaf je 65e of AOW-leeftijd minimaal 5 jaar laten uitkeren

Het laten uitkeren van je opgebouwde kapitaal regel je door een tijdelijke oudedagslijfrente aan te kopen. Bij de Rabobank kan dat met een Rabo ToekomstUitkering. Dit is een product waarmee je de uitkeringen regelt. Je kunt dit product online aanvragen. Natuurlijk kun je ook laten uitkeren via een andere partij. Dit regel je zelf. Er zijn hierbij een aantal spelregels:

De minimale looptijd van de uitkering is 5 jaar. De uitkeringen mogen per jaar niet hoger zijn dan € 22.735 (2022). De uitkeringen mogen ingaan vanaf het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt of uiterlijk 5 jaar daarna.

Overgangsrecht

Sinds 1 januari 2014 mag de tijdelijke oudedagslijfrente niet eerder ingaan dan het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Vóór 2014 was dit mogelijk vanaf het jaar dat je 65 werd. Heb je voor 2014 lijfrentetegoed opgebouwd, dan geldt voor jou overgangsrecht. Dit overgangsrecht geldt ook als je Rabo ToekomstSparen hebt, dat een voortzetting is van een lijfrenteverzekering die vóór 1 januari 2014 is gestart.

Er gelden een paar regels:

Heb je na 2013 niet meer ingelegd? Dan mag je vanaf het jaar waarin je 65 wordt het hele tegoed laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente.Heb je na 2013 nog wel ingelegd? Dan mag je alleen het tegoed dat je op 31 december 2013 had opgebouwd vanaf het jaar waarin je 65 wordt laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente. Het deel dat je hierna hebt opgebouwd kun je als tijdelijke oudedagslijfrente laten uitkeren vanaf het jaar dat je jouw AOW-leeftijd bereikt.
Lees meer over Rabo ToekomstUitkering
Minimaal 20 jaar of levenslang laten uitkeren

Dit regel je met een oudedagslijfrente. Net als met een tijdelijke oudedagslijfrente ontvang je zo periodieke uitkeringen vanuit je opgebouwde tegoed. Het verschil is echter dat een oudedagslijfrente op ieder gewenst moment kan ingaan (wel uiterlijk binnen 5 jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd) en er zit geen maximum aan het bedrag dat je per jaar mag ontvangen.

Minimale looptijd twintig jaar

De minimale looptijd van een oudedagslijfrente is bij banken twintig jaar. Gaan de periodieke uitkeringen eerder in dan het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt? Dan wordt die periode opgeteld bij die twintig jaar.

Wil je voor een oudedagslijfrente gaan met een minimale looptijd van 20 jaar? Kies dan voor Rabo ToekomstUitkering. Je vraagt dit product online aan. Je kunt natuurlijk ook bij een andere bank een oudedagslijfrente aankopen. Dit regel je zelf.

Lees meer over Rabo ToekomstUitkering

Wil je levenslang laten uitkeren?

Een levenslange oudedagslijfrente kun je alleen bij een verzekeraar aankopen. Helaas is dat bij Interpolis niet mogelijk. Daarom moet je hiervoor op zoek gaan naar een andere verzekeraar.

Tot je 65e, pensioen of AOW-leeftijd laten uitkeren

Dit is alleen mogelijk als je vóór 1 januari 2006 hebt gespaard op een lijfrenteverzekering. Je kunt dan een overbruggingslijfrente afsluiten om het tegoed uit te laten keren. Hiermee overbrug je de periode tussen stoppen met werken en het jaar waarin je met pensioen gaat of de AOW-leeftijd bereikt. Je kunt een overbruggingslijfrente alleen bij een verzekeraar kopen. Interpolis biedt helaas geen overbruggingslijfrenteproducten aan. Hiervoor moet je dus op zoek naar een andere verzekeraar.

Er gelden een paar regels:

Heb je na 31 december 2005 niet meer ingelegd op uw lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je het hele tegoed gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente.Heb je na 31 december 2005 nog wel ingelegd op uw lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je het tegoed per 31 december 2005 gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente.De periodieke uitkering uit een overbruggingslijfrente is maximaal € 63.288 per jaar.

3. Het tegoed in één keer laten uitkeren (afkoop)

Je kunt je tegoed ook in één keer laten uitkeren. Dit heet afkoop. Afkoop is meestal nadelig omdat je ineens over het hele bedrag inkomstenbelasting moet betalen. Soms kan de Belastingdienst een boete opleggen van maximaal 20%. Je houdt dus niet veel over. Wil je toch afkopen? Dit regel je via je verzekeraar. Lukt dat niet? Neem dan contact met ons op via onderstaande link.

Ik wil mijn tegoed afkopen

Extra mogelijkheden als je vóór 1992 gestart bent met opbouwen

Ben je vóór 1992 gestart met opbouwen van een tegoed op je lijfrenteverzekering? Dan heb je extra mogelijkheden. Kijk op het polisblad van je lijfrenteverzekering om te checken onder welke wet en wetsartikel jouw lijfrenteverzekering valt. Als dat Artikel 25 Wet IB 1964 (oud) of Artikel 75 Wet IB 1964 is, heb je de volgende voordelen:

de vrijheid om zowel de duur van de lijfrente als de verzekerde te kiezende mogelijkheid om kapitaal te schenken, bijvoorbeeld aan je kinderende vrijheid om zelf de hoogte van de uitkering te kiezende afkoopmogelijkheid zonder een boete van de Belastingdienst (revisierente)

Periodiek laten uitkeren onder het oude regime en uitkeren aan een ander kan alleen bij een verzekeraar. Dit kan helaas niet bij Interpolis. Daarom moet je hiervoor op zoek gaan naar een andere verzekeraar.

Ik wil uitkeren onder het oude fiscale regime

Vrijblijvend gesprek

Wil je weten wat je mogelijkheden zijn? In een vrijblijvend gesprek vertellen we je hier meer over. Tijdens dit gesprek geven we je geen advies. Meestal lukt dit via een telefonisch- of videogesprek, je hoeft dus niet naar een kantoor te komen. Wel zo handig, toch?

Ik wil een vrijblijvend gesprek over mijn mogelijkheden

Wist je dat...

...op tijd kiezen belangrijk is? Kies voor 31 december volgend op het jaar waarin je verzekering de einddatum bereikt wat je met je opgebouwde tegoed wilt doen. Als je niet op tijd een keuze maakt, dan ziet de Belastingdienst dit als afkoop. Het gevolg is dat je dan meteen en in één keer inkomstenbelasting betaalt over het hele bedrag en soms ook een boete (maximaal 20% van je tegoed). Tijdig je keuze maken is dus belangrijk. Heb je nog vragen over onze producten? Het beste kun je even met ons chatten via de knop ‘Stel nu je vraag’ onderaan de pagina. We geven geen advies, maar zitten voor je klaar om je te helpen met je vragen.