Mijn lijfrenteverzekering komt vrij

Het is bijna zover: je lijfrenteverzekering komt vrij. We hebben belangrijke informatie over je mogelijkheden op een rijtje gezet. Houd er rekening mee dat je na de einddatum van je lijfrenteverzekering meestal geen rente of rendement meer ontvangt over je tegoed.

Regel de aanpassing van je verzekering vóór de einddatum

Houd er rekening mee dat het aanpassen van je verzekering, bijvoorbeeld de begunstiging, alleen mogelijk is vóór het bereiken van de einddatum. Je regelt dit zelf in het online portaal van je verzekeraar.

Lukt dat niet en heb je de verzekering via ons afgesloten óf zijn wij de tussenpersoon van je verzekering? Neem dan contact met ons. Wil je nog een afspraak maken voor je vrijkomende lijfrenteverzekering? Doe dit dan uiterlijk 3 weken vóór de einddatum van je verzekering via het afspraakformulier.

Ik wil een afspraak maken

Heb je een lijfrenteverzekering via Interpolis?

Op deze pagina lees je over de mogelijkheden voor je tegoed bij een andere verzekeraar. Loopt je lijfrenteverzekering via Interpolis? Bekijk je mogelijkheden dan via de volgende link.

Mijn lijfrenteverzekering bij Interpolis komt vrij

Mogelijkheden

Bekijk hieronder de drie mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

1. Verlengen

Is een extra inkomen nog niet nodig? Dan kun je jouw verzekering mogelijk verlengen. Je hoeft hiervoor meestal geen kosten te betalen. Let op: je kunt dit alleen vóór de einddatum van je lijfrenteverzekering regelen. Je regelt dit in het online portaal van je verzekeraar. Lukt dat niet en is Rabobank de tussenpersoon van je verzekering? Neem dan via onderstaande link contact met ons op.

Ik wil mijn lijfrenteverzekering verlengen

Is Rabobank niet de tussenpersoon van je verzekering, neem dan contact met ons op via de contactknop onderaan deze pagina.

Goed om te weten: je mag verlengen tot maximaal 31 december van het vijfde kalenderjaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Vanaf je AOW-leeftijd betaal je meestal minder belasting over de uitkering dan daarvoor.

Oversluiten naar Rabobank

Een andere optie is om je lijfrenteverzekering over te sluiten naar een bankspaarrekening. Bij Rabobank kan dat in de vorm van Rabo ToekomstSparen en/of Rabo ToekomstBeleggen. Dit kun je online aanvragen. Heb je al een Rabo ToekomstSparen? Dan kun je het tegoed hier ook naar laten overboeken? Natuurlijk kun je ook naar een andere partij oversluiten. Dit regel je zelf.

Ik wil mijn tegoed overboeken naar mijn Rabo ToekomstSparenLees meer over Rabo ToekomstSparenLees meer over Rabo ToekomstBeleggen

2. Het tegoed periodiek laten uitkeren

Vanaf je 65e of AOW-leeftijd minimaal 5 jaar laten uitkeren

Het laten uitkeren van je opgebouwde kapitaal regel je door een tijdelijke oudedagslijfrente aan te kopen. Je regelt dit in het online portaal van je verzekeraar. Lukt dat niet en is Rabobank de tussenpersoon van je verzekering? Neem dan via onderstaande link contact met ons op.

Ik wil mijn lijfrenteverzekering verlengen

Is Rabobank niet de tussenpersoon van je verzekering, neem dan contact met ons op via de contactknop onderaan deze pagina.

Je tegoed laten uitkeren via Rabobank

Je kunt je uitkeringen ook bij ons regelen. Wij hebben hiervoor de Rabo ToekomstUitkering. Je kunt dit product online aanvragen. Natuurlijk kun je ook laten uitkeren via een andere partij. Dit regel je zelf. Er zijn hierbij een aantal spelregels:

De minimale looptijd van de uitkering is 5 jaar. De uitkeringen mogen per jaar niet hoger zijn dan € 22.735 (2022). De uitkeringen mogen ingaan vanaf het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt of uiterlijk 5 jaar daarna.
Lees meer over Rabo ToekomstUitkering

Overgangsrecht

Sinds 1 januari 2014 mag de tijdelijke oudedagslijfrente niet eerder ingaan dan het kalenderjaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Vóór 2014 was dit mogelijk vanaf het jaar dat je 65 werd. Heb je voor 2014 lijfrentetegoed opgebouwd, dan geldt voor jou overgangsrecht. Dit overgangsrecht geldt ook als je Rabo ToekomstSparen hebt, dat een voortzetting is van een lijfrenteverzekering die vóór 1 januari 2014 is gestart.

Er gelden een paar regels:

Heb je na 2013 niet meer ingelegd? Dan mag je vanaf het jaar waarin je 65 wordt het hele tegoed laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente.Heb je na 2013 nog wel ingelegd? Dan mag je alleen het tegoed dat je op 31 december 2013 had opgebouwd vanaf het jaar waarin je 65 wordt laten uitkeren in de vorm van een tijdelijke oudedagslijfrente. Het deel dat je hierna hebt opgebouwd kun je als tijdelijke oudedagslijfrente laten uitkeren vanaf het jaar dat je jouw AOW-leeftijd bereikt.
Minimaal 20 jaar of levenslang laten uitkeren

Dit regel je met een oudedagslijfrente. Net als met een tijdelijke oudedagslijfrente ontvang je zo periodieke uitkeringen vanuit je opgebouwde tegoed. Het verschil is echter dat een oudedagslijfrente op ieder gewenst moment kan ingaan (wel uiterlijk binnen 5 jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd) en er zit geen maximum aan het bedrag dat je per jaar mag ontvangen.

Minimale looptijd twintig jaar

De minimale looptijd van een oudedagslijfrente is bij banken twintig jaar. Gaan de periodieke uitkeringen eerder in dan het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt? Dan wordt die periode opgeteld bij die twintig jaar.

Wil je voor een oudedagslijfrente gaan met een minimale looptijd van 20 jaar? Kies dan voor Rabo ToekomstUitkering. Je vraagt dit product online bij ons aan. Je kunt natuurlijk ook bij een andere bank een oudedagslijfrente aankopen. Dit regel je zelf.

Lees meer over Rabo ToekomstUitkering

Wil je levenslang laten uitkeren?

Een levenslange oudedagslijfrente kun je alleen bij een verzekeraar aankopen. Informeer bij je verzekeraar naar de mogelijkheden. Of regel het in het online portaal van je verzekeraar. Lukt dat niet en is Rabobank de tussenpersoon van je verzekering? Neem dan contact met ons op via onderstaande link.

Ik wil mijn tegoed via mijn verzekeraar laten uitkeren

Is Rabobank niet de tussenpersoon van je verzekering, neem dan contact met ons op via de contactknop onderaan deze pagina.

Tot je 65e, pensioen of AOW-leeftijd laten uitkeren

Dit is alleen mogelijk als je vóór 1 januari 2006 hebt gespaard op een lijfrenteverzekering. Je kunt dan een overbruggingslijfrente afsluiten om het tegoed uit te laten keren. Hiermee overbrug je de periode tussen stoppen met werken en het jaar waarin je met pensioen gaat of de AOW-leeftijd bereikt. Je kunt een overbruggingslijfrente alleen bij een verzekeraar aankopen. Vraag je verzekeraar naar de mogelijkheden. Er gelden een paar regels:

Heb je na 31 december 2005 niet meer ingelegd op uw lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je het hele tegoed gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente.Heb je na 31 december 2005 nog wel ingelegd op uw lijfrentespaarrekening of -verzekering? Dan mag je het tegoed per 31 december 2005 gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente.De periodieke uitkering uit een overbruggingslijfrente is maximaal € 63.288 per jaar.

3. Het tegoed in één keer laten uitkeren (afkoop)

Je kunt je tegoed ook in één keer laten uitkeren. Dit heet afkoop. Afkoop is meestal nadelig omdat je ineens over het hele bedrag inkomstenbelasting moet betalen. Soms kan de Belastingdienst een boete opleggen van maximaal 20%. Je houdt dus niet veel over. Wil je toch afkopen? Dit regel je via je verzekeraar. Lukt dat niet en is Rabobank de tussenpersoon van je verzekering? Neem dan contact met ons op via onderstaande link.

Ik wil mijn tegoed afkopen

Is Rabobank niet de tussenpersoon van je verzekering, neem dan contact met ons op via de contactknop onderaan deze pagina.

Extra mogelijkheden als je vóór 1992 gestart bent met opbouwen

Ben je vóór 1992 gestart met opbouwen van een tegoed op je lijfrenteverzekering? Dan heb je extra mogelijkheden. Kijk op het polisblad van je lijfrenteverzekering om te checken onder welke wet en wetsartikel jouw lijfrenteverzekering valt. Als dat Artikel 25 Wet IB 1964 (oud) of Artikel 75 Wet IB 1964 is, heb je de volgende voordelen:

de vrijheid om zowel de duur van de lijfrente als de verzekerde te kiezende mogelijkheid om kapitaal te schenken, bijvoorbeeld aan je kinderende vrijheid om zelf de hoogte van de uitkering te kiezende afkoopmogelijkheid zonder een boete van de Belastingdienst (revisierente)

Periodiek laten uitkeren onder het oude regime kan alleen bij een verzekeraar. Je regelt dit in het online portaal van je verzekeraar. Lukt dat niet en is Rabobank de tussenpersoon van je verzekering? Neem dan contact met ons op via onderstaande link.

Ik wil uitkeren onder het oude fiscale regime

Is Rabobank niet de tussenpersoon van je verzekering, neem dan contact met ons op via de contactknop onderaan deze pagina.

Vrijblijvend gesprek

Wil je weten wat je mogelijkheden zijn? In een vrijblijvend gesprek vertellen we je hier meer over. Tijdens dit gesprek geven we je geen advies. Meestal lukt dit via een telefonisch- of videogesprek, je hoeft dus niet naar een kantoor te komen. Wel zo handig, toch?

Ik wil een vrijblijvend gesprek over mijn mogelijkheden

Wist je dat...

...op tijd kiezen belangrijk is? Kies voor 31 december volgend op het jaar waarin je verzekering de einddatum bereikt wat je met je opgebouwde tegoed wilt doen. Als je niet op tijd een keuze maakt, dan ziet de Belastingdienst dit als afkoop. Het gevolg is dat je dan meteen en in één keer inkomstenbelasting betaalt over het hele bedrag en soms ook een boete (maximaal 20% van je tegoed). Tijdig je keuze maken is dus belangrijk. Heb je nog vragen over onze producten? Het beste kun je even met ons chatten via de knop ‘Stel nu je vraag’ onderaan de pagina. We geven geen advies, maar zitten voor je klaar om je te helpen met je vragen.