Incasso tegenhouden of terugboeken (storneren)

Je hebt je abonnement al lang opgezegd, maar toch wordt het nog steeds afgeschreven. Dat wil je niet. Bij een automatische incasso kun je dit bedrag achteraf terugboeken. Dat heet storneren. Bij een periodieke overboeking kan dat helaas niet. Lees meer over wat je kunt doen.

Wat is een automatische incasso?

Bij een automatische incasso geef je een bedrijf toestemming om geld van je rekening af te schrijven. Dit kan een eenmalige afschrijving zijn of een betaling die elke maand terugkomt. Een voorbeeld hiervan is je sportschoolabonnement.

Je kunt een automatische incasso vooraf tegenhouden en achteraf terugboeken.

Automatische incasso tegenhouden

Ontdek je net voordat een bedrijf een bedrag afschrijft dat er iets niet klopt? Houd de incasso dan tegen. Tegenhouden kan tot en met de werkdag vóór afschrijving. Net te laat? Boek dan de incasso terug. Dit heet storneren.

Inloggen

Log in in internetbankieren of de Rabo App

Selecteer de juiste betaalrekening

Ga naar 'Toekomst'

Klik op 'Gepland'

Selecteer de incasso die je wilt tegenhouden

Kies 'Weigeren'

Automatische incasso blijvend stoppen

Is het een doorlopende automatische incasso die blijvend moet stoppen? Neem dan contact op met het bedrijf dat de afschrijving doet. Krijg je geen contact of denk je dat je wordt opgelicht? Blokkeer het bedrijf dan helemaal.

Overboeking of incasso stopzetten

Automatische incasso terugboeken (storneren)

Is de onterechte incasso al van je rekening afgeschreven? Een automatische incasso kun je tot 8 weken na de afschrijving storneren. Storneren betekent dat je het afgeschreven bedrag terugboekt naar jouw rekening. Is de incasso langer dan 8 weken, maar korter dan 13 maanden geleden afgeschreven? Neem dan contact met ons op.

Inloggen

Log in in internetbankieren of de Rabo App

Selecteer de betaalrekening waar het bedrag van is afgeschreven

Klik op de onterechte afschrijving

Kies 'Terugboeken'

Als je de incasso hebt teruggeboekt, kun je dit niet meer ongedaan maken.

Neem contact met ons op

Ingeplande (periodieke) overboeking terugboeken

In internetbankieren of de Rabo App kun je zelf een overboeking inplannen. Dit kan eenmalig of herhalend. Dat laatste noemen we een periodieke overboeking. Als een (periodieke) overboeking is afgeschreven, kun je deze niet meer terugboeken. Wil je je geld terug? Neem dan contact op met de ontvanger.

Lees meer over een verkeerde betaling

Veelgestelde vragen

Kan ik na 8 weken de automatische incasso nog terugboeken?

Zelf terugboeken kan tot 8 weken na afschrijving. Is de betaling langer dan 8 weken, maar korter dan 13 maanden geleden geweest? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen voor jou een Melding Onterechte Incasso indienen. Het bedrijf dat het geld heeft afgeschreven moet aantonen dat jij hier toestemming voor hebt gegeven. Doet zij dit niet, dan storten wij het geldbedrag terug op jouw rekening. Dit proces duurt ongeveer een maand. Er kunnen kosten in rekening gebracht worden.

Neem contact met ons op
Ik heb per ongeluk een bedrag teruggeboekt maar wil het toch betalen, kunnen jullie de afschrijving nog een keer uitvoeren?

Neem contact op met de persoon of het bedrijf achter het rekeningnummer. Dan kunnen jullie dit samen oplossen. Wij kunnen je hierbij niet helpen.

Ik heb per ongeluk mijn periodieke overboeking te laat stopgezet, wat nu?

Neem contact op met de ontvanger om het bedrag terug te laten boeken of stuur een betaalverzoek. Vergeet niet alsnog je overboeking stop te zetten.

Hoe kan ik een creditcardbetaling annuleren?

Als je een creditcardbetaling wilt annuleren, kun je dat het beste bespreken met onze creditcardspecialisten. Ze helpen je graag.

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op