Digitaal Boek

Helmond Stagestad

Helmond Stagestad overbrugt kloof tussen bedrijfsleven en onderwijs

Een robotarm die producten van verschillende grootte kan pakken zonder ze te beschadigen, te vervormen of te laten vallen. Cool toch? Tom van Dijk en Miel Spreeuwenberg vinden van wel. Zij bedachten het concept en werkten het uit tijdens hun stage bij hightech machinefabrikant AAE in Helmond. Hun uitvinding hielp en passant de productie te verdrievoudigen. 

Beelddenken

Het idee van de geavanceerde robotarm leverde de twee twintigers een 10 op voor hun afstudeerproject en een baan bij AAE. Opvallend is dat Miel en Tom allebei dyslectisch zijn. Volgens de jongens zijn veel mensen die met techniek bezig zijn dyslectisch. Het heeft zo z’n voordelen: net als andere dyslectici zijn ze allebei goed in beelddenken. Tom: 'Ik kan alles al in mijn hoofd ontworpen hebben, zonder iets op papier te hebben gezet.' Perfect voor hun werk in de techniek. 

Video Helmond 

De jeugd heeft de toekomst

Voor het afstudeerproject kregen Tom en Miel alle ruimte bij AAE, waar het in dienst nemen van stagiaires en het opleiden van mensen heel vanzelfsprekend is. Dat doen ze dan ook al jaren. Het bedrijf heeft continu ongeveer tien stagiaires in dienst, van VMBO tot universiteit. Onder het motto ‘de jeugd heeft de toekomst’, geven medewerkers gastlessen, organiseren ze bedrijfsbezoeken, nemen ze deel aan beroepsvoorlichting op scholen en doen ze mee aan initiatieven als Helmond Stagestad. Manon Peijnenburg, HR-manager bij AAE: 'Zo willen we jongeren kennis laten maken met AAE en laten zien wat je allemaal kunt met techniek. Vakkennis in de techniek verdwijnt. De jeugd wordt anders opgeleid, de echte vakscholen verdwijnen. Bovendien is het moeilijk de jeugd te interesseren in techniek. Stages in de techniek zijn dan ook heel belangrijk. Daardoor kan dit gat in vakkennis worden opgevuld.' 

Het beste van twee werelden

De stageplaatsen van Tom en Miel werden mogelijk gemaakt door de samenwerking met Helmond Stagestad, een project uit de koker van gemeente Helmond en Rabobank Helmond. 'Ondernemers kunnen moeilijk aan goed gemotiveerd en gekwalificeerd personeel komen, terwijl scholen te weinig stageplaatsen kunnen vinden', zegt Jos van de Berkmortel van Rabobank Helmond. 'Breng die twee samen en je hebt het beste van twee werelden.' Daarom werd eind 2012 een begin gemaakt met Helmond Stagestad. Het doel: uitstroom van talent tegengaan, bedrijven aan goed personeel helpen, werk bieden aan de jeugd en opleidingen beter afstemmen op de wensen van het bedrijfsleven – per saldo de basis voor een gezonde lokale economie. De Rabobank wijst klanten door naar het project en werkt samen met de gemeente, regionale ondernemersnetwerken en kennisinstituten als TU/e, Fontys, ROC ter Aa en TNO. 

Inspiratie voor een nieuwe generatie

Dankzij de kans die hij kreeg bij Helmond Stagestad, kan Miel proberen zijn droom te verwezenlijken: naam maken in de techniek. 'Ik wil er heel ver in komen. Dat ik ergens iets van mezelf terug kan zien. Een oplossing vinden voor een groot technisch probleem, en dat mijn naam er dan ook echt onder staat.' Mooie is dat Tom en Miel op hun beurt weer een nieuwe generatie inspireren. Ze begeleiden kinderen van de basisschool, die op excursie zijn bij AAE. Tom: 'Dat vind ik mooi. Dan denk ik: "Misschien is dat weer een talentje dat daar loopt." Miel: 'Dan hoop je dat ze daar wat mee doen en dat ze daarmee verder kunnen en gaan.' Tom: 'Dan hoop je dat je die passie hebt doorgegeven.' 

Jongerenakkoord 2014

De Rabobank zet zich ook op andere plaatsen in voor jonge werkzoekenden. De bank is bijvoorbeeld een van de organisaties die eind 2014 het Jongerenakkoord ondertekende. Een aantal grote bedrijven belooft hierin zich in te zetten om de kans op werk voor jongeren te vergroten. Zij gaan onder meer vacatures en stages aanbieden en benaderen mensen uit hun netwerk om een bijdrage te leveren aan het bestrijden van de jeugdwerkloosheid.