Digitaal Boek

Jeugdsportfonds

Jeugdsportfonds zorgt dat alle kinderen kunnen sporten

In Nederland leven 384.000 kinderen in gezinnen die te weinig geld hebben om hun kind te laten sporten. Terwijl sport goed is voor de ontwikkeling van een kind. Zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. Het Jeugdsportfonds zorgt ervoor dat deze kinderen gewoon kunnen meedoen aan sportactiviteiten. Zodat ze er bijhoren. Net als hun vriendjes en vriendinnetjes. 

Voetballen via het Jeugdsportfonds

Gällindro Frankel, bijna 8 jaar, voetbalt via het Jeugdsportfonds. Zijn favoriete voetballer is Cristiano Ronaldo. Je kunt slechtere voorbeelden hebben. Wat hij leuk vindt aan voetbal? 'Dat ik met mijn vriendjes speel.' Gällindro's ouders hebben niet de financiële middelen om hem 'op voetbal' te doen. Want voor wie weinig geld heeft, is voetbal een dure sport. De bedragen voor de contributie en de sportkleding zijn dan een rib uit je lijf. 

Jeugdsportfonds

Niet kunnen wachten

'Hij is ontzettend blij dat 'ie nu op een voetbalclub zit', zegt Mireille van den Haak, jeugdmaatschappelijk werker in de regio Amstelland en de Meerlanden. Zij heeft Gällindro voorgedragen bij het Jeugdsportfonds. 'In de tijd dat de aanvraag liep, vroeg hij al telkens aan zijn moeder: 'Mag ik al meedoen?' Toen hij eenmaal hoorde dat het was geregeld, was hij hartstikke gelukkig. Het is echt belangrijk dat kinderen met zo'n eenvoudige wens – sporten met vriendjes – niet hoeven te lijden onder de financiële zorgen die hun ouders hebben. Voor die ouders is het extra moeilijk. Zij zien dat hun kind een wens heeft en zij moeten steeds aan hun kind vertellen dat het niet kan, dat ze de sportvereniging niet kunnen betalen. Nu ze kunnen zeggen dat hij mag gaan sporten, zijn ze trots als ze hem op het veld bezig zien. Ik zie het overigens als een noodzaak. Kinderen moeten gewoon bewegen.' 

Meer dan tweehonderd gemeenten

Alle kinderen in Nederland moeten de kans krijgen om te sporten. Net als Gällindro. Dat is de mening van het Jeugdsportfonds dat kinderen van 4 tot 18 jaar helpt, die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een sportvereniging. Voor die kinderen betaalt het fonds de contributie en in bepaalde gevallen de sportmaterialen. Omdat het belangrijk is voor hun ontwikkeling. En omdat sport ervoor zorgt dat ze een nieuw netwerk opbouwen, waarvan ze later profijt kunnen hebben. Inmiddels hebben in 2014 al meer dan 40.000 kinderen via het Jeugdsportfonds een sportkans gekregen, door een netwerk in meer dan tweehonderd gemeenten. Het fonds streeft naar een landelijke dekking. Het doel voor de komende drie jaar: 50 nieuwe gemeenten aanhaken bij provinciale Jeugdsportfondsen en zes zelfstandige Jeugdsportfondsen starten in een aantal grote steden. 

Hoe meer, hoe beter

Rabobank Foundation ondersteunt het initiatief. Zodra een gemeente besluit om te gaan samenwerken met het lokale Jeugdsportfond, doneert de Rabobank Foundation een startkapitaal waarmee de eerste groep kinderen hulp krijgt. Na de startdonatie vraagt de Foundation lokale Rabobanken bij te dragen aan de continuïteit van het aangesloten gemeentefonds. Dat resulteerde in vervolgdonaties door 23 lokale banken vanuit hun eigen leden- of coöperatiefonds. De Rabobank helpt ook de naamsbekendheid van het Jeugdsportfonds te vergroten, bijvoorbeeld door een landelijke sms-actie en het ambassadeurschap van wielrenster Marianne Vos. Hoe meer kinderen mee kunnen sporten, hoe beter. 

Elke week naar het voetbalveld

Gällindro's vader brengt zijn zoon elke zaterdag naar het voetbalveld: 'Vanaf de eerste dag dat hij ging voetballen, heeft hij al vrienden gemaakt. Hij praat over niks anders! Een week van tevoren, als de ene wedstrijd nog maar net voorbij is, heeft 'ie het al over de volgende wedstrijd. Hij kan gewoon niet wachten. Prachtig.' 

Werken met intermediairs

Hoe weet je of een kind in aanmerking komt voor steun van het Jeugdsportfonds? Om dat te weten te komen, krijgt het fonds hulp van intermediairs, zoals leraren, artsen en jeugdhulpverleners. Zij kennen de kinderen en hun thuissituatie en dienen via een online aanvraagsysteem van het Jeugdsportfonds een aanvraag in.