Digitaal Boek

Samen bouwen aan je droomhuis

Starters op de woningmarkt ontwikkelen eigen woonprojecten

Patrick is beretrots op zijn eigen appartement. Trots omdat hij het lef had om het hele bouwproject zelf uit te voeren, van begin tot eind. Trots omdat hij niet zomaar een appartement heeft gekocht, maar één dat helemaal is gebouwd naar zijn smaak. En trots dat hij het project samen met zijn nieuwe buren heeft opgepakt, die in de afgelopen maanden ook goede vrienden zijn geworden. 

Droomhuis

Een paar jaar geleden had Patrick niet kunnen denken dat hij nu een eigen appartement zou hebben. Hij had destijds een duidelijk idee hoe zijn ideale woning eruit moest zien, maar het bleek moeilijk om in zijn woonplaats Almere een huis te vinden dat aan zijn ideaalbeeld voldeed. In een bestaand project stappen of een standaardhuis in een vinexwijk kopen, wilde hij niet. Hij wilde zelf bepalen hoe zijn woning eruit zou komen te zien, zo wilde hij bijvoorbeeld een heel grote badkamer. Om zijn droomhuis te realiseren, koos hij ervoor zelf te gaan bouwen. 

Buren worden vrienden

Samen met anderen een woonproject starten, bleek meer voordelen te bieden dan zelf zijn huis bouwen. Daarom ging Patrick op zoek naar mensen die dat samen met hem aandurfden en een aandeel in elkaars droom wilden nemen. Gedurende het traject, van het eerste idee tot aan de bouw, leerden de toekomstige buren elkaar goed kennen. Patrick: 'In die tijd zijn we naar elkaar toe gegroeid en nu vormen we echt een vriendenploeg.' Met trots kijkt hij naar de woning, die ze samen hebben gerealiseerd. 

Samen bouwen aan je droomhuis

Aanjager van de woningmarkt

Gemeente Almere heeft samen met Rabobank Almere een 'plankostenfonds' opgericht om het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) te ondersteunen. 'Wij maken een lokaal initiatief als dit graag mede mogelijk', zegt directeur Bedrijven Arthur Bouvy van Rabobank Almere, 'maar het zijn de mensen zelf die het doen. We werken graag samen met partijen die zich betrokken voelen. Als je die bij elkaar brengt, merken ze dat ze samen sterker staan dan wanneer ze allemaal individueel aan de slag gaan. Woonprojecten als deze vormen een belangrijke aanjager van de woningmarkt in Almere. Wij vinden het als Rabobank belangrijk de woningmarkt in onze regio weer op gang te helpen. Op die manier kunnen we een stad laten groeien. Maar het mooiste is om te zien is hoe iemand nu in zijn droomhuis woont.'