Geldzaken regelen bij uit elkaar gaan

Voor of na je scheiding kun je de geldzaken regelen die passend zijn bij jouw situatie. Maar wat moet je precies regelen bij een scheiding? Check het zelf online via de Rabo App, samen met ons of via een mediator. Wij bieden je een overzicht van zaken die je kunt regelen of waar je aan kunt denken bij scheiden. Bijvoorbeeld de gezamenlijke betaalrekening op een naam zetten of je adres aanpassen.

Illustratie papieren vlietuigje en munten

Waar kan ik nog meer aan denken?

Hieronder lees je meer over de zaken die je samen met ons kunt regelen of waar je per onderwerp aan kunt denken.

Woon je in een nieuwe woning? Wijzig je adres.

Ben je ergens anders gaan wonen na de scheiding? Vergeet je adres niet te wijzigen, ook voor al jouw bankzaken. Regel dit makkelijk in de Rabo App.

pension

Partnerpensioen regelen na scheiden

Als je gaat scheiden, heb je mogelijk recht op een deel van het pensioen van je (ex-)partner. En je (ex-)partner misschien op een deel van jouw pensioen. Om welk deel gaat het en welke mogelijkheden zijn er om dat te verdelen? Lees het hier in het kort.

Verdeling ouderdomspensioen

Wat gebeurt er met mijn ouderdomspensioen?

Heb je in de periode dat je met je ex samen was een partnerpensioen opgebouwd? Dan wordt dit ouderdomspensioen verdeeld na een scheiding. Je krijgt ieder de helft, tenzij in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant anders is vastgelegd. Alleen samengewoond met je ex? Dan wordt het partnerpensioen niet verdeeld. Tenzij hier afspraken over gemaakt zijn.

Uitbetalen van ouderdomspensioen

De pensioenuitvoerder betaalt het verdeelde ouderdomspensioen rechtstreeks uit aan jou en je (ex-)partner. Zorg er dus voor dat de uitvoerder op de hoogte is van de scheiding. Geef dit altijd binnen 2 jaar na de scheiding door.

Pensioengat of pensioentekort

Heeft deze verdeling invloed op mijn pensioen?

Door de verdeling van het ouderdomspensioen kun je te maken krijgen met een pensioengat, ook wel pensioentekort genoemd. Hier is sprake van als je minder pensioen opbouwt dan je nodig hebt of zelf zou willen. Wil je weten of je een pensioengat hebt? Je kunt dit eenvoudig berekenen aan de hand van onze tool. Zo weet je snel of je voldoende pensioeninkomsten opbouwt of dat het verstandig is om in actie te komen.

Man en vrouw in huiskamer op de bank

Rabo ToekomstSparen

Wil je je pensioenpotje aanvullen? Met Rabo ToekomstSparen spaar je op een belastingvriendelijke manier voor je pensioen. Je tegoed staat tijdens de looptijd vast.

    Ontvang een rente van maximaal 3,25%* over je inleg Spaar met belastingvoordeel Kies of je wilt sparen met een variabele of vaste rente

Welke documenten heb ik mogelijk nodig bij scheiden?

Als je gaat scheiden heb je mogelijk allerlei documenten nodig. Tenminste, als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Wij zetten de documenten die je nodig kunt hebben voor je op een rij en geven een korte beschrijving.

Wat moet ik weten over partner- en kinderalimentatie?

Partneralimentatie

Na een scheiding kan jouw financiële plaatje er heel anders uitzien dan voor de scheiding. Verdiende jij minder dan je (ex-)partner? Dan kan het zijn dat je recht hebt op partneralimentatie als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had.

Kinderalimentatie

Als je gaat scheiden en je hebt samen kinderen, is het belangrijk afspraken te maken over de financiële zorg. Dit leg je vast in het ouderschapsplan. Beide ouders van een kind zijn ook na een scheiding verplicht om je kind tot 21 jaar financieel te onderhouden. De ouder die alimentatiegerechtigde is, ontvangt tot het kind 18 jaar is het afgesproken bedrag aan kinderalimentatie. Als je kind 18 jaar is geworden, mag het ervoor kiezen de kinderalimentatie zelf te ontvangen. Ook als je kind niet bij jou woont, ben je verplicht kinderalimentatie te betalen.

Je kunt het bedrag dat wordt betaald aan kinderalimentatie baseren op;

    De financiële draagkracht per ouder De behoefte van de kinderen De bestedingsruimte per ouder En de zorgverdeling, hoeveel dagen woont je kind bij jou en bij je (ex-)partner?

Zelf de scheiding regelen of schakel je een mediator in?

Wil je zelf je scheiding regelen en kan dit in goed overleg of schakel je liever een mediator in? Wanneer je dit met een mediator wilt regelen, kun je een oriëntatiegesprek aanvragen bij Zorgeloosch. Zij staan voor Zorgeloosch scheiden en begeleiden jou en je (ex-)partner bij bijvoorbeeld bij het verdelen van jullie woning in samenwerking met Rabobank.

Vrouw staart uit raam

Inzicht in al je geldzaken met het Geldplan Scheiden

Het Geldplan Scheiden is een tool van Nibud die het mogelijk maakt jouw financiële situatie inzichtelijk te maken voor en ná je scheiding. Wil je bijvoorbeeld weten wat kunt uitgeven aan huur zonder het inkomen van je (ex-)partner?

phone

Hulp nodig?