
Geldzaken regelen bij uit elkaar gaan
Voor of na je scheiding kun je de geldzaken regelen die passen bij jouw situatie. Maar wat moet je precies regelen bij een scheiding? Check het zelf online via de Rabo App, samen met ons of via een mediator (iemand die jou en je ex-partner helpt met afspraken maken). Wij bieden je een overzicht van zaken die je kunt regelen of waar je aan kunt denken bij scheiden. Bijvoorbeeld de gedeelde betaalrekening op een naam zetten of je adres aanpassen.
Regel online je geldzaken bij scheiden
Log in en krijg eenvoudig inzicht in je geldzaken of verander je adres, verzekeringen of andere zaken.

Waar kan ik nog meer aan denken?
Hieronder lees je meer over de zaken die je samen met ons kunt regelen of waar je per onderwerp aan kunt denken.
Woon je in een nieuwe woning? Wijzig je adres.
Ben je ergens anders gaan wonen na de scheiding? Vergeet je adres niet te wijzigen, ook voor al jouw bankzaken. Regel dit makkelijk in de Rabo App.

Partnerpensioen regelen na scheiden
Als je gaat scheiden, heb je mogelijk recht op een deel van het pensioen van je (ex-)partner. En je (ex-)partner misschien op een deel van jouw pensioen. Om welk deel gaat het en welke mogelijkheden zijn er om dat te verdelen? Lees het hier in het kort.
Verdeling ouderdomspensioen
Wat gebeurt er met mijn ouderdomspensioen?
Heb je in de periode dat je met je ex samen was een partnerpensioen opgebouwd? Dan wordt dit ouderdomspensioen verdeeld na een scheiding. Je krijgt ieder de helft, behalve als jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant. Alleen samengewoond met je ex? Dan wordt het partnerpensioen niet verdeeld. Tenzij hier afspraken over gemaakt zijn.
Uitbetalen van ouderdomspensioen
De pensioenuitvoerder betaalt het verdeelde ouderdomspensioen uit aan jou en je (ex-)partner. Zorg er dus voor dat de uitvoerder weet dat je gescheiden bent. Geef dit altijd binnen 2 jaar na de scheiding door.
Pensioengat of pensioentekort
Heeft deze verdeling invloed op mijn pensioen?
Door de verdeling van het ouderdomspensioen kun je te maken krijgen met een pensioengat, ook wel pensioentekort genoemd. Dit is als je minder pensioen opbouwt dan je nodig hebt of zelf zou willen. Wil je weten of je een pensioengat hebt? Je kunt dit eenvoudig berekenen met onze hulp. Zo weet je snel of je genoeg pensioen opbouwt of dat het verstandig is om in actie te komen.

Rabo ToekomstSparen
Wil je je pensioenpotje aanvullen? Met Rabo ToekomstSparen spaar je met belasting voordeelvoor je pensioen. Je kunt je spaargeld tijdens de looptijd niet gebruiken.
Welke documenten heb ik mogelijk nodig bij scheiden?
Als je gaat scheiden heb je mogelijk allerlei documenten nodig. Tenminste, als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Wij zetten de documenten die je nodig kunt hebben voor je op een rij met een korte beschrijving.
Wat moet ik weten over partner- en kinderalimentatie?
Partneralimentatie
Na een scheiding kan jouw financiële situatie er heel anders uitzien dan voor de scheiding. Verdiende jij minder dan je (ex-)partner? Dan kan het zijn dat je recht hebt op partneralimentatie als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had.
Kinderalimentatie
Als je gaat scheiden en je hebt samen kinderen, is het belangrijk afspraken te maken over de financiële zorg. Dit leg je vast in het ouderschapsplan. Beide ouders van een kind zijn ook na een scheiding verplicht om financieel te zorgen voor je kind tot die 21 jaar wordt. De ouder die recht heeft op alimentatie, ontvangt tot het kind 18 jaar is het afgesproken bedrag aan kinderalimentatie. Als je kind 18 jaar is geworden, mag het ervoor kiezen de kinderalimentatie zelf te ontvangen. Ook als je kind niet bij jou woont, moet je verplicht kinderalimentatie betalen.
Je kunt het bedrag dat je betaalt of krijgt aan kinderalimentatie baseren op;
Zelf de scheiding regelen of schakel je een mediator in?
Wil je zelf je scheiding regelen en kan dit in goed overleg? Of schakel je liever een mediator in? Wanneer je dit met een mediator wilt regelen, kun je een eerste gesprek aanvragen bij Zorgeloosch. Zij staan in samenwerking met Rabobank voor Zorgeloosch scheiden en begeleiden jou en je (ex-)partner bij bijvoorbeeld het verdelen van jullie woning .

Inzicht in je geldzaken met het Geldplan Scheiden
Het Geldplan Scheiden is een hulpmiddel van Nibud waarmee je ziet wat jouw financiële situatie is voor en na je scheiding. Wil je bijvoorbeeld weten wat kunt uitgeven aan huur zonder het inkomen van je (ex-)partner?