Autoverzekering: tips

Elke dag krijgt Interpolis tientallen autoschadeclaims binnen. Schade door een ongeluk, inbraak, diefstal… Het kan ook jou gebeuren. Je kunt veel doen om schade te voorkomen. Als je tóch schade hebt, wil je goed verzekerd zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste dekking voor jouw situatie te vinden. Lees onze tips om de juiste dekking te vinden.

Tips

Tweede auto verzekeren: extra korting bij tweede gezinsauto op dezelfde polis

Als je een tweede auto koopt, heb je ook een tweede autoverzekering nodig. Heb je al een autoverzekering van Interpolis? Dan krijg je extra korting bij een tweede gezinsauto op je polis.

Hoogste no-claimkorting geldt voor beide auto’s

Heb je een hogere no-claimkorting dan je partner, of andersom? Dan krijg je op beide auto’s de hoogste korting. Dit geldt niet voor jouw kind(eren) en niet als een van jullie een negatief aantal schadevrije jaren heeft.

Hoe het werkt

Je kiest de juiste dekking voor jouw tweede auto en sluit een tweede autoverzekering af op je Alles in één Polis Je krijgt voor beide auto’s de no-claimkorting die geldt voor de meeste schadevrije jaren; die van jou of je partner. Wil je voor beide auto’s de hoogste no-claimkorting? Neem dan contact op met de Rabobank Als je schade claimt aan een van de twee auto’s, dan heeft dit alleen invloed op de no-claimkorting van deze auto. Tip: met de Interpolis No-Claim Garantie® kun je één schade per verzekeringsjaar claimen zonder dat je no-claimkorting omlaag gaat
Nieuwwaarde auto terugkrijgen na schade

De nieuwwaarde van een auto is de prijs die daadwerkelijk is betaald voor een nieuwe auto, inclusief btw en Belasting Personenauto's en Motorrijwielen (BPM). Op de website van de RDW is de cataloguswaarde van de meeste nieuwere auto’s te achterhalen. De cataloguswaarde kan afwijken van de nieuwwaarde, bijvoorbeeld omdat je de auto met korting hebt gekocht.

Aanschafwaarderegeling

Een nieuwe auto wil je vast graag goed verzekeren. Met een Beperkt Casco of Volledig Casco autoverzekering vergoedt Interpolis de kosten bij diefstal of total loss. Met een nieuwe auto is het belangrijk om te weten wat je terugkrijgt als je je auto total loss rijdt of deze gestolen wordt. Bij Interpolis regel je dit met de aanschafwaarderegeling. Als je je auto total loss rijdt of als het voertuig gestolen wordt, krijg je er de aanschafwaarde voor terug. Bij een nieuwe auto is dit bedrag ook de nieuwwaarde. Vaak is dit alleen het eerste jaar, maar bij Interpolis krijg je zelfs de eerste 3 jaar de aanschafwaarde terug (tot € 50.000).

Termen op een rijtje

De nieuwwaarde: het bedrag waarvoor de auto nieuw is gekocht. Dit is de daadwerkelijk betaalde prijs die je hebt betaald op moment van oplevering De cataloguswaarde: de waarde waarvoor de auto in de catalogus is opgenomen. Dit is de prijs inclusief accessoires, BTW en BPM De aanschafwaarde: de prijs waarvoor je de auto hebt gekocht De dagwaarde: de waarde van de auto voordat er schade ontstaat / wordt geclaimd. De dagwaarde wordt bepaald op basis van de nieuwwaarde van je auto min de afschrijving
Autoalarm: inbraak en diefstal voorkomen en verzekeren met een autoalarm

In Nederland wordt elke 2 minuten een auto opengebroken. Vaak zijn dieven uit op waardevolle spullen in de auto en soms wordt de auto zelf meegenomen. Een autoalarm is een effectief middel om autodiefstal, inbraak of joyriding te voorkomen.

Meerdere opties voor alarmen

Je kunt je auto op meerdere manieren beveiligen. Bijvoorbeeld met een autoalarm dat gaat loeien als iemand aan het portier zit. Of een startonderbreker, die het startsysteem blokkeert als je auto niet met een sleutel wordt gestart. Met een hellingshoekdetector gaat direct het autoalarm af als dieven jouw auto opkrikken of takelen. Daarnaast bestaan er GPS-volgsystemen.

Alarm verplicht bij auto’s boven € 75.000

Wil je je auto verzekeren tegen diefstal met de Interpolis Autoverzekering en heeft jouw auto een cataloguswaarde boven € 75.000? Dan is een autoalarm van klasse 4 met jammingdetectie verplicht. Dit geldt alleen voor auto’s tot 5 jaar oud.

Dat houdt in dat de auto een voertuigvolgsysteem (GPS) heeft. Wordt jouw auto gestolen, dan geeft het systeem de locatie van de gestolen auto door aan een Particuliere Alarm Centrale (PAC). Deze PAC staat in contact met de politie.

Jammingdetectie
Dit is een aanvulling op een voertuigvolgsysteem. Jamming is het verstoren van communicatie, waardoor het volgsysteem de positie van de auto niet meer kan doorgeven aan de PAC. Met jammingdetectie wordt een extra blokkering ingeschakeld, zodat de auto niet kan worden herstart.

Verzekeren tegen autodiefstal, inbraak en joyriding

De Interpolis Autoverzekering met WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco geeft dekking bij autodiefstal, inbraak of joyriding.

Auto schorsen: waarom en hoe?

Soms staat een auto voor langere tijd stil. Bijvoorbeeld als je in het buitenland verblijft of omdat je in de winter niet in jouw cabrio rijdt. Toch betaal je wegenbelasting en de premie voor jouw verzekering. In dat geval kunt je jouw auto (jouw kenteken) laten schorsen. Dan hoeft de auto niet meer APK-gekeurd of verzekerd te worden. Ook hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen.

Auto schorsen: zo doe je dat

Je kunt het kenteken van je auto laten schorsen bij de RDW. Dit kan via de website, een kentekenloket van PostNL (door het hele land) of RDW-balie (Veendam, Zoetermeer en Den Bosch). Neem belangrijke documenten mee, zoals de tenaamstellingsbewijs van de auto en je paspoort of ID. Bekijk de kosten op de website van de RDW.

Meer informatie en schorsing aanvragen op RDW.nl

De RDW geeft de schorsing door aan de Belastingdienst. Een schorsing loopt na een jaar automatisch af. Je kunt wel verlengen. Nadat je auto is geschorst, mag deze niet meer op de openbare weg rijden en geparkeerd staan. Jouw auto moet op eigen terrein staan, bijvoorbeeld in een garage.

Gevolgen voor je autoverzekering

Na het laten schorsen van je auto ben je niet meer verplicht om je auto te verzekeren. Toch kan een WA + Beperkt Casco autoverzekering voor geschorste auto’s slim zijn. Op je eigen terrein kan natuurlijk ook schade ontstaan door bijvoorbeeld brand, storm of diefstal. Bekijk dus of verzekeren verstandig is in jouw situatie.

Zeg je de verzekering toch op? Dan betaal je geen premie meer, maar bouw je ook geen schadevrije jaren meer op.

Ga naar de Interpolis Autoverzekering

Vrijwaringsbewijs: bewijs dat je niet meer de eigenaar van de auto bent

Als je je auto verkoopt of laat slopen, krijg je een vrijwaringsbewijs. Daarmee toon je aan dat je niet langer de eigenaar van de auto bent. Dit wordt doorgegeven aan de RDW en de Belastingdienst, maar niet automatisch aan je verzekeraar. Wel kun je met een vrijwaringsbewijs je autoverzekering opzeggen. Controleer en bewaar het bewijs goed.

Zo kom je aan een vrijwaringsbewijs

Als je jouw auto verkoopt aan een auto- of sloopbedrijf, krijg je het vrijwaringsbewijs meteen mee. Verkoop je de auto aan iemand anders, dan moet de nieuwe eigenaar van de auto het vrijwaringsbewijs voor jou regelen op het postkantoor.

Autoverzekering opzeggen

Met een vrijwaringsbewijs kun je jouw autoverzekering per direct stopzetten. Bij Interpolis hoef je het vrijwaringsbewijs niet op te sturen. Interpolis kan bij de RDW inzien dat je jouw auto hebt verkocht.

Auto delen: gebruik van jouw auto door partner, kind(eren) en/of anderen

Als je jouw auto deelt met of uitleent aan jouw partner, kind of een andere bekende heeft dit geen gevolgen voor de dekking van je autoverzekering. Met een WA-autoverzekering wordt schade die deze persoon veroorzaakt aan anderen vergoed. Schade aan je eigen auto wordt vergoed als jouw auto WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (all-risk) verzekerd is.

Bijna altijd een andere bestuurder in je auto?

Rijdt er bijna altijd iemand anders in jouw auto? Wijzig dan zelf online de bestuurder in je partner of een thuiswonend kind. Of neem contact op met je Rabobank.

Na schade no-claimkorting behouden

Wil je niet terugvallen in de no-claimkorting op jouw premie doordat jij of iemand anders in jouw auto schade rijdt? Dan is de Interpolis No-Claim Garantie® interessant voor jou. Hiermee blijft na het claimen van schade jouw premie gelijk.

Tweedehands auto kopen en verzekeren: hier kun je op letten

Een tweedehands auto kopen kan spannend zijn. Je wilt geen miskoop doen of te veel betalen voor wat je krijgt. Wees dan ook kritisch bij de selectie van advertenties en het bezichtigen van de auto.

Goed om op te letten bij een aankoop

Bereken wat jouw (maandelijkse) kosten ongeveer zullen zijn Denk goed na over waar je de auto gaat kopen; een particulier is bijvoorbeeld vaak goedkoper, maar een garage kan betere voorwaarden hebben Vraag naar de garantievoorwaarden Maak een proefrit of laat een aankoopkeuring doen door een onafhankelijke partij Controleer de kilometerstand en de onderhoudsgeschiedenis van de auto Vraag bij de RDW (gratis) gegevens over de auto op, zoals het aantal eigenaren, de APK-vervaldatum en of de auto als gestolen geregistreerd staat Onderhandel over de prijs

Slim je tweedehands auto verzekeren

Voor jouw (tweedehands) auto geldt dat je verplicht minimaal een WA-autoverzekering nodig hebt. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Onverzekerd mag je niet de weg op. Als de auto nog nieuw is en relatief veel waard is, kan WA + Beperkt Casco (WA plus) of WA + Volledig Casco (all-risk) interessant zijn.

Met WA + Beperkt Casco ben je ook verzekerd tegen schade aan jouw eigen auto, zoals ruitschade en schade door inbraak, brand of storm. Met WA + Volledig Casco (all-risk), de meest uitgebreide dekking, ben je ook verzekerd voor schade die jij zelf veroorzaakt en door vandalisme.

Aankoopbedrag terug bij diefstal of total loss

Je krijgt drie jaar lang het volledige aankoopbedrag terug van je tweedehands auto, zodat je een gelijkwaardige auto kunt kopen. Na 3 jaar krijg je de dagwaarde terug. Dat is het bedrag dat de auto direct voor de schade waard was. Heb je meer dan € 50.000 betaald voor je tweedehands auto? Dan krijg je drie jaar lang de dagwaarde plus 10% terug, tot maximaal het aankoopbedrag.
Autoverzekering oversluiten: wat te doen als je wilt overstappen?

Wil je jouw autoverzekering oversluiten? En dus een nieuwe autoverzekering afsluiten tegen betere voorwaarden en/of een lagere premie? Bekijk dan goed welke voorwaarden belangrijk zijn voor jouw situatie en vergelijk verzekeringen.

Jouw oude autoverzekering opzeggen? Let dan goed op de einddatum van je contract en de opzegtermijn. Stem ook goed de einddatum en begindatum van je oude en nieuwe autoverzekering op elkaar af. Je bent namelijk wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Zonder verzekering mag je niet rijden.

Nu overstappen met de Interpolis overstapservice

Oversluiten naar Interpolis Autoverzekering

Wat je verzekert, bepaal je zelf. Kies de autoverzekering die past bij jou en jouw auto. Bij de Interpolis Autoverzekering kun je kiezen uit 3 dekkingen: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco. Voor extra zekerheid kun je daarnaast kiezen voor 3 aanvullende verzekeringen.

Met de Interpolis Autoverzekering profiteer je onder andere van:

€ 0 eigen risico bij schade of diefstalvoordelen bij schade: geld voorschieten is bijvoorbeeld niet nodig als je kiest voor een van de ruim 350 garages waarmee Interpolis samenwerkteerste drie jaar aankoopbedrag terug bij total loss of diefstal (bij WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco, max. € 50.000)
Verzekerd als je sleutel is gestolen

Je wilt vertrekken, maar je kunt de autosleutels niet meer vinden. Verloren, gestolen of gewoon kwijt. Heb je nog een reservesleutel? Dan kun je een nieuwe sleutel laten maken. Dit is niet goedkoop, door alle techniek die tegenwoordig in sleutels zit. Als je geen reservesleutel hebt, wordt het een lastiger verhaal.

Geen sleutel meer? Bel de dealer

Bel de dealer van jouw auto(merk) als je geen reservesleutel heeft. Een servicemonteur kan met speciale computerapparatuur de auto openen en een nieuwe sleutel voor jou inprogrammeren.

Vergoeding vanuit je Interpolis Autoverzekering

Zijn jouw autosleutels gestolen en heb je de Interpolis Autoverzekering met WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco? Dan vergoedt Interpolis een vervangende sleutel en het laten vervangen van het slot, zonder gevolgen voor de no-claimkorting. Doe voor de schademelding altijd eerst aangifte bij de politie, zo snel mogelijk na de diefstal.

Dagwaarde van je auto: alles over het bepalen en vergoeding van de dagwaarde

De dagwaarde van jouw auto is het bedrag dat de auto op dit moment waard is. Dus niet voor hoeveel jij deze ooit hebt gekocht. Verzekeraars kunnen de dagwaarde gebruiken om te bepalen welk bedrag je krijgt vergoed bij schade. Als je jouw auto wilt verkopen, geeft de dagwaarde een indicatie van wat de auto waard is.

Interpolis: eerste 3 jaar aankoopbedrag terug

Heb je de Interpolis Autoverzekering met WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco? Dan vergoedt Interpolis de kosten bij schade of diefstal. Gebeurt dit binnen 3 jaar na de aankoop en was het aanschafbedrag lager dan € 50.000? Dan krijg je het volledige bedrag (tot € 50.000) terug dat je hebt betaald voor jouw nieuwe of tweedehandse auto. Na 3 jaar krijg je de dagwaarde van jouw voertuig terug.

Kostte jouw auto meer dan € 50.000? Dan krijg je de eerste 3 jaar de dagwaarde + 10% vergoed, tot maximaal de aankoopwaarde.

Zo wordt de dagwaarde bepaald

De dagwaarde van jouw auto wordt onder andere bepaald door:

de leeftijd de kilometerstand onderhoud accessoires

Als je schade hebt, stelt een schade-expert de dagwaarde van jouw auto vast. Wil je weten wat de dagwaarde is omdat je je auto gaat verkopen? Dan kun je bij de RDW de dagwaarde van je auto opvragen op basis van het kenteken.

Wat kost een auto: deze kosten kun je verwachten bij bezit en gebruik van een auto

Een auto kopen is niet zomaar iets. De aankoop kost al veel geld, maar misschien nog wel belangrijker zijn de maandelijkse kosten. Wij leggen uit welke vaste lasten je onder andere kunt verwachten en hoe je hier slim mee om gaat.

Kosten autoverzekering

Als je een auto koopt, mag je niet onverzekerd de weg op. Je bent wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Voor meer zekerheid kun je kiezen voor WA + Beperkt Casco (WA Plus), WA + Volledig Casco (all-risk) en nog aanvullende verzekeringen. Kies niet zomaar de goedkoopste autoverzekering. Let er bijvoorbeeld op of je zelf een bedrag moet betalen als je schade hebt (het eigen risico).

Met de Interpolis Autoverzekering heb je € 0 eigen risico bij schade of diefstal

Naar de Interpolis Autoverzekering

Besparen op je autoverzekering

De beste manier om te besparen op jouw autoverzekering is door schadevrij te rijden. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op jouw premie. Tip: met de Interpolis No-Claim Garantie®, een aanvullende dekking, kun je voorkomen dat jouw premie stijgt na schade.

Wegenbelasting

Voor je auto betaal je wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting). Dit bedrag is afhankelijk van jouw auto: denk aan het gewicht en de CO2-uitstoot. Met een lichte, milieuvriendelijke auto betaal je bijvoorbeeld minder wegenbelasting dan met een auto die rijdt op diesel. Bereken voor jouw aankoop de wegenbelasting bij de Belastingdienst.

Kosten van brandstof

Rijd je veel? Overweeg dan een auto op diesel of LPG. Deze auto’s zijn over het algemeen duurder in aanschaf, maar verdienen zichzelf terug als je veel kilometers maakt. Rijd je minder, dan is een auto die op benzine rijdt waarschijnlijk slimmer.

Afschrijving van je auto

Door de leeftijd en het aantal gereden kilometers neemt de waarde van een auto af. Het verschil dat tussen de nieuwwaarde en de waarde die je voor een auto krijgt op het moment dat je een auto verkoopt, noemen we de afschrijving op een auto. Verkoop je jouw auto, of koop je een nieuwe auto? Houd dan rekening met de afschrijving.

Kosten van onderhoud van je auto

APK
Een APK (Algemeen Periodieke Keuring) is een wettelijk verplichte keuring, vanaf het vierde levensjaar. Daarna moet de APK twee keer na 2 jaar en daarna elk jaar. Als het voertuig wordt afgekeurd, moet je de auto laten maken voordat je er weer in mag rijden. Houd er rekening mee dat een goedkope, oudere auto normaal gesproken meer onderhoud nodig heeft.

Kleine of grote servicebeurt
Naast de APK is er nog de kleine servicebeurt en de grote beurt. Deze zijn wettelijk niet verplicht. Maar let wel op met een nieuwe auto. Wil je de fabrieksgarantie behouden? Dan ben je vaak wél verplicht om deze beurten uit te laten voeren bij de officiële dealer.

Schade verhalen: zo doe je dat

Het zal je maar overkomen: buiten jouw schuld raak je betrokken bij een ongeval. Jouw auto heeft behoorlijk wat schade. En erger nog: je hebt meteen last van je nek. Nog een vervelende situatie: terwijl jouw auto geparkeerd stond, is de zijkant duidelijk beschadigd door een ander voertuig. De dader is ervandoor gegaan.

Met de dekking WA of WA + Beperkt Casco ben je niet verzekerd voor schade aan jouw eigen auto of letselschade. Wel kun je de schade verhalen op de tegenpartij. Ook als de dader niet bekend of niet verzekerd is, zijn er mogelijkheden.

Met Rechtsbijstand Verkeer sta je er niet alleen voor

Met de dekking Rechtsbijstand Verkeer krijg je juridische hulp bij problemen in het verkeer. Jouw jurist weet precies wat jouw rechten en plichten zijn. Bijvoorbeeld:

als je gewond bent geraakt en je de letselschade wilt claimen als je het niet eens bent met de tegenpartij over de schuldvraag als je schade hebt door een ander voertuig, maar de dader is ervandoor gegaan of niet verzekerd

Regel je dit zelf, dan kan je dit veel tijd kosten.

Meer over Rechtsbijstand Verkeer

De dader is bekend en verzekerd

Verzamel gegevens van de tegenpartij. Vul samen zo uitgebreid mogelijk het Europees Schadeformulier in. Belangrijk: zorg ervoor dat beide partijen het formulier ondertekenen. Stuur het formulier daarna naar de verzekeraar van de tegenpartij.

Tip: noteer naam en telefoonnummer van eventuele getuigen. En maak foto’s van de schade en situatie als bewijslast.

De dader is onbekend of niet verzekerd

Je kunt ook autoschade hebben door een ander voertuig, zonder dat je weet op wie je de schade moet verhalen. Bijvoorbeeld omdat de dader ervandoor is gegaan, of omdat je gewoon niet weet wie de dader is. Doe dan binnen 14 dagen aangifte bij de politie. Dan kun je namelijk altijd nog een beroep doen op de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer.

Kun je aantonen dat de schade is veroorzaakt door een ander voertuig? Dan krijg je de schade alsnog vergoed via het waarborgfonds. Wel heb je € 250 eigen risico.

De schade is het gevolg van vandalisme

Dan moet je de kosten helaas zelf betalen. Alleen met de dekking WA + Volledig Casco (all-risk) ben je hiervoor verzekerd. Doe in ieder geval altijd aangifte bij de politie.

Auto verzekeren bij Interpolis

Met de Interpolis Autoverzekering kun je rekenen op directe hulp na een ongeval. Je kunt kiezen uit drie dekkingen: WA, WA + Beperkt Casco of de meest uitgebreide dekking: WA + Volledig Casco (ook wel all-risk). Tip: voor meer extra zekerheid kun je kiezen voor aanvullende autoverzekeringen.

Ben jij al klaar voor je volgende autorit?

Bereken je premie. Daarna kun je gelijk online je autoverzekering afsluiten.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over de Interpolis Autoverzekering en autoschade