Autoverzekering: tips en info

Elke dag krijgt Interpolis tientallen autoschadeclaims binnen. Schade door een ongeluk, inbraak, diefstal… Het kan ook jou gebeuren. Je kunt veel doen om schade te voorkomen. Als je tóch schade hebt, wil je goed verzekerd zijn. Daarom is het belangrijk om een autoverzekering te kiezen die past bij jouw situatie.

Tips en uitleg over autoverzekeringen

Tweede auto verzekeren: extra korting bij tweede gezinsauto op dezelfde polis

Als je een tweede auto koopt, heb je ook een tweede autoverzekering nodig. Heb je al een autoverzekering van Interpolis? Dan krijg je extra korting bij een tweede gezinsauto op je polis.

 

Hoogste no-claimkorting geldt voor beide auto’s

Heb je een hogere no-claimkorting dan je partner, of andersom? Dan krijg je op beide auto’s de hoogste korting. Dit geldt niet voor jouw kind(eren) en niet als een van jullie een negatief aantal schadevrije jaren heeft.

 

Hoe het werkt

Je kiest de juiste dekking voor jouw tweede auto en sluit een tweede autoverzekering af op je Alles in één Polis Je krijgt voor beide auto’s de no-claimkorting die geldt voor de meeste schadevrije jaren; die van jou of je partner. Wil je voor beide auto’s de hoogste no-claimkorting? Neem dan contact op met de Rabobank Als je schade claimt aan een van de twee auto’s, dan heeft dit alleen invloed op de no-claimkorting van deze auto. Tip: met de Interpolis No-Claim Garantie® kun je één schade per verzekeringsjaar claimen zonder dat je no-claimkorting omlaag gaat
Autoalarm: inbraak en diefstal voorkomen

In Nederland wordt elke 2 minuten een auto opengebroken. Vaak zijn dieven uit op waardevolle spullen in de auto en soms wordt de auto zelf meegenomen. Een autoalarm is een effectief middel om autodiefstal, inbraak of joyriding te voorkomen.

 

Meerdere opties voor alarmen

Je kunt je auto op meerdere manieren beveiligen. Bijvoorbeeld met een autoalarm dat gaat loeien als iemand aan het portier zit. Of een startonderbreker, die het startsysteem blokkeert als je auto niet met een sleutel wordt gestart. Met een hellingshoekdetector gaat direct het autoalarm af als dieven jouw auto opkrikken of takelen. Daarnaast bestaan er GPS-volgsystemen.

 

Alarm verplicht bij auto’s boven € 75.000 en jonger dan 5 jaar

Heeft jouw auto een cataloguswaarde boven € 75.000 en is de auto jonger dan 5 jaar?  Dan moet je auto zijn uitgerust met een werkend VbV/SCM gecertificeerd voertuigvolgsysteem met jamming. Alleen dan kun je de auto bij Interpolis verzekeren tegen diefstal en inbraak.

 

Verzekeren tegen autodiefstal, inbraak en joyriding

De Interpolis Autoverzekering met WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco geeft dekking bij autodiefstal, inbraak of joyriding.

Auto schorsen: waarom en hoe?

Soms staat een auto voor langere tijd stil. Bijvoorbeeld als je in het buitenland verblijft of omdat je in de winter niet in jouw cabrio rijdt. Toch betaal je wegenbelasting en de premie voor jouw verzekering. In dat geval kunt je jouw auto (jouw kenteken) laten schorsen. Dan hoeft de auto niet meer APK-gekeurd of verzekerd te worden. Ook hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen.

 

Auto schorsen: zo doe je dat

Je kunt het kenteken van je auto laten schorsen bij de RDW. Dit kan via de website, een kentekenloket van PostNL (door het hele land) of RDW-balie (Veendam, Zoetermeer en Den Bosch). Neem belangrijke documenten mee, zoals de tenaamstellingsbewijs van de auto en je paspoort of ID. Bekijk de kosten op de website van de RDW.

Meer informatie en schorsing aanvragen op RDW.nl

 

De RDW geeft de schorsing door aan de Belastingdienst. Een schorsing loopt na een jaar automatisch af. Je kunt wel verlengen. Nadat je auto is geschorst, mag deze niet meer op de openbare weg rijden en geparkeerd staan. Jouw auto moet op eigen terrein staan, bijvoorbeeld in een garage.

 

Gevolgen voor je autoverzekering

Na het laten schorsen van je auto ben je niet meer verplicht om je auto te verzekeren. Toch kan een WA + Beperkt Casco autoverzekering voor geschorste auto’s slim zijn. Op je eigen terrein kan natuurlijk ook schade ontstaan door bijvoorbeeld brand, storm of diefstal. Bekijk dus of verzekeren verstandig is in jouw situatie.

Zeg je de verzekering toch op? Dan betaal je geen premie meer, maar bouw je ook geen schadevrije jaren meer op.

Ga naar de Interpolis Autoverzekering

Auto delen: gebruik van jouw auto door partner, kind(eren) en/of anderen

Als je jouw auto deelt met of uitleent aan jouw partner, kind of een andere bekende heeft dit geen gevolgen voor de dekking van je autoverzekering. Met een WA-autoverzekering wordt schade die deze persoon veroorzaakt aan anderen vergoed. Schade aan je eigen auto wordt vergoed als jouw auto WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (all-risk) verzekerd is.

 

Bijna altijd een andere bestuurder in je auto?

Rijdt er bijna altijd iemand anders in jouw auto? Wijzig dan zelf online de bestuurder in je partner of een thuiswonend kind. Of neem contact op met je Rabobank.

 

Na schade no-claimkorting behouden

Wil je niet terugvallen in de no-claimkorting op jouw premie doordat jij of iemand anders in jouw auto schade rijdt? Dan is de Interpolis No-Claim Garantie® interessant voor jou. Hiermee blijft na het claimen van schade jouw premie gelijk.

Tweedehands auto kopen en verzekeren: hier kun je op letten

Een tweedehands auto kopen kan spannend zijn. Je wilt geen miskoop doen of te veel betalen voor wat je krijgt. Wees dan ook kritisch bij de selectie van advertenties en het bezichtigen van de auto.

 

Goed om op te letten bij een aankoop

Bereken wat jouw (maandelijkse) kosten ongeveer zullen zijn Denk goed na over waar je de auto gaat kopen; een particulier is bijvoorbeeld vaak goedkoper, maar een garage kan betere voorwaarden hebben Vraag naar de garantievoorwaarden Maak een proefrit of laat een aankoopkeuring doen door een onafhankelijke partij Controleer de kilometerstand en de onderhoudsgeschiedenis van de auto Vraag bij de RDW (gratis) gegevens over de auto op, zoals het aantal eigenaren, de APK-vervaldatum en of de auto als gestolen geregistreerd staat Onderhandel over de prijs
Autoverzekering oversluiten: wat te doen als je wilt overstappen?

Wil je jouw autoverzekering oversluiten? En dus een nieuwe autoverzekering afsluiten tegen betere voorwaarden en/of een lagere premie? Bekijk dan goed welke voorwaarden belangrijk zijn voor jouw situatie en vergelijk verzekeringen.

Jouw oude autoverzekering opzeggen? Let dan goed op de einddatum van je contract en de opzegtermijn. Stem ook goed de einddatum en begindatum van je oude en nieuwe autoverzekering op elkaar af. Je bent namelijk wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Zonder verzekering mag je niet rijden.

Nu overstappen met de Interpolis overstapservice

Verzekerd als je sleutel is gestolen

Je wilt vertrekken, maar je kunt de autosleutels niet meer vinden. Verloren, gestolen of gewoon kwijt. Heb je nog een reservesleutel? Dan kun je een nieuwe sleutel laten maken. Dit is niet goedkoop, door alle techniek die tegenwoordig in sleutels zit. Als je geen reservesleutel hebt, wordt het een lastiger verhaal.

 

Geen sleutel meer? Bel de dealer

Bel de dealer van jouw auto(merk) als je geen reservesleutel heeft. Een servicemonteur kan met speciale computerapparatuur de auto openen en een nieuwe sleutel voor jou inprogrammeren.

 

Vergoeding vanuit je Interpolis Autoverzekering

Zijn jouw autosleutels gestolen en heb je de Interpolis Autoverzekering met WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco? Dan vergoedt Interpolis een vervangende sleutel en het laten vervangen van het slot, zonder gevolgen voor de no-claimkorting. Doe voor de schademelding altijd eerst aangifte bij de politie, zo snel mogelijk na de diefstal.

Dagwaarde van je auto: alles over het bepalen en vergoeding van de dagwaarde

De dagwaarde van jouw auto is het bedrag dat de auto op dit moment waard is. Dus niet voor hoeveel jij deze ooit hebt gekocht. Verzekeraars kunnen de dagwaarde gebruiken om te bepalen welk bedrag je krijgt vergoed bij schade. Als je jouw auto wilt verkopen, geeft de dagwaarde een indicatie van wat de auto waard is.

 

Zo wordt de dagwaarde bepaald

De dagwaarde van jouw auto wordt onder andere bepaald door:

  • de leeftijd 
  • de kilometerstand 
  • onderhoud 
  • accessoires

Als je schade hebt, stelt een schade-expert de dagwaarde van jouw auto vast. Wil je weten wat de dagwaarde is omdat je je auto gaat verkopen? Dan kun je bij de RDW de dagwaarde van je auto opvragen op basis van het kenteken.

Auto verzekeren bij Interpolis

Met de Interpolis Autoverzekering kun je rekenen op directe hulp na een ongeval. Je kunt kiezen uit drie dekkingen: WA, WA + Beperkt Casco of de meest uitgebreide dekking: WA + Volledig Casco (ook wel all-risk). Tip: voor extra zekerheid kun je kiezen voor aanvullende dekkingen.

Ben jij al klaar voor je volgende autorit?

Bereken je premie. Daarna kun je gelijk online je autoverzekering afsluiten.

Bereken je premie

Veelgestelde vragen over de Interpolis Autoverzekering en autoschade