gezin met wintersportspullen op vliegveld

Wat moet je doen bij online identiteitsfraude?

 

De gemiddelde Nederlander is 4 uur en 50 minuten per dag online. Het internet kan leuk, leerzaam en handig zijn, maar ook gevaarlijk. De onderstaande situaties kunnen kan iedereen overkomen. In sommige gevallen kom je er zelf niet uit en kun je rechtsbijstand inschakelen.

Je foto ongewenst online

Stel: Je gaat een dagje shoppen en ziet de volgende dag je foto op het Instagramaccount van een winkel. Dat is een inbreuk op je privacy, dus neem je contact met ze op om te vragen of ze de foto verwijderen. Ze reageren niet op je verzoek.

Wat nu? Rechtsbijstand sommeert de winkel om de foto te verwijderen, eventueel met een officiële procedure. Het resultaat is vrijwel altijd positief.   

Het lukt je niet je foto’s van Facebook te halen

Stel: je wilt je Facebookaccount met foto’s verwijderen van het internet. Dat lijkt te lukken, maar als je op Google kijkt, zie je dat veel foto’s en informatie toch nog verschijnen. Je wilt dat ook dit wordt verwijderd. Je zoekt contact met Facebook, maar zij helpen je niet.

Wat nu? Geschillen als deze worden niet gedekt door rechtsbijstand. Dat komt doordat de rechtsbijstandsdekking alleen geldig is voor landen binnen de Europese Unie. Facebook is gevestigd in de Verenigde Staten en valt dus buiten het dekkingsgebied. Wees daarom voorzichtig met je foto’s, want het is erg lastig ze offline te krijgen.  

 

 

Iemand doet aankopen met jouw account

Stel: Een onbekende bestelt met jouw account producten bij een webwinkel. H krijgt de spullen en jíj ontvangt alleen een dikke rekening. Je wilt dat de webwinkel de bestelling terugdraait. Je hebt immers niets besteld. De webwinkel weigert.

Wat nu? In dit geval kun je aangifte van diefstal doen. Daarnaast kun je rechtsbijstand inschakelen om de overeenkomst te betwisten. Zij kunnen je ook advies geven over het doen van een melding bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten. 

 

Je wachtwoord is gestolen

Stel: Door een lek in het beveiligingssysteem van een website, heeft iemand jouw wachtwoord kunnen stelen. Je probeert het te veranderen, maar je bent helaas te laat. De fraudeur gebruikt jouw inloggegevens om allerlei aankopen te doen en de kosten lopen hoog op. Je wilt dat de website die verantwoordelijk is voor de lek jouw kosten vergoed.

Wat nu? Rechtsbijstand zal proberen de schade te verhalen op de website door een civielrechtelijke procedure aan te spannen. Dit kan echter alleen als de dader bekend is. Verder wordt altijd aangeraden aangifte te doen. 

 

Verzeker jezelf van rechtsbijstand

In het geval van online fraude, is rechtsbijstand erg prettig. Met de module Consument & Wonen van de Interpolis Rechtsbijstandverzekering ben je gedekt voor rechtshulp bij identiteitsfraude. Het team juristen van Stichting Achmea Rechtsbijstand staat klaar om je te helpen. 

Meer over Achmea

Bekijk de Interpolis Rechtsbijstandverzekering