De Rabobank biedt verschillende oplossingen om je valutarisico’s beter te managen, en je te helpen bij het beheren van jouw vreemde valuta. Onze adviseurs vertellen er graag meer over.

Neem contact op

Online afhandelen

Onderstaande producten kun je afsluiten en afhandelen in Rabo Easy FX. Met Rabo Easy FX beheers je jouw valutarisico’s en liquiditeiten online. Je kunt zelf handelen op de valutamarkt en deposito’s afsluiten in verschillende valuta. Daarnaast heb je inzicht in de marktwaarde van jouw valutapositie. Rabo Easy FX maakt gebruik van twee trading methodes. Basic- en Advanced trading.

Basic trading

Ondernemers die op elk moment vreemde valuta nodig hebben, kunnen direct aan de slag met Basic trading. Basic trading is interessant voor ondernemers die slechts enkele spottransacties per jaar uitvoeren.

Basic trading werkt eenvoudig. Je voert een bedrag en bijbehorende valuta in. Vervolgens geef je aan wanneer je het bedrag wilt ontvangen. Op basis van de ingevoerde gegevens krijg je dan een live koers te zien.

Advanced trading

Advanced trading is voor ondernemers die met een hedgingbeleid en/of een directe koppeling met hun boekhoudpakket snel en professioneel vreemde valutarisico’s willen afdekken. De module sluit aan op twee gangbare manieren van werken:

1-op-1
Werk je met veel orders? Kleine marges? Of is het lastig te voorspellen wanneer je vreemde valuta nodig hebt? Dan is 1-op-1 afdekken een interessante optie waarmee je veel tijd bespaart. Nadat je jouw hedgingbeleid hebt ingevoerd in Easy FX kun je jouw boekhoudinformatie uploaden. Dit kan via Excel of via een directe koppeling met je boekhoudpakket. Op basis van het door jou ingestelde beleid dekt Easy FX automatisch de valutarisico’s af en stelt transacties voor.

Forecast based
Heb je een goed beeld van je verwachte cashflow? Bijvoorbeeld omdat je bedrijf seizoensgebonden zaken doet. Dan kun je op basis van deze verwachting valutarisico’s afdekken. Nadat je jouw hedgingbeleid hebt ingevoerd in Easy FX kun je aangeven wat de verwachting is van jouw toekomstige valutarisico. Easy FX dekt op basis hiervan dat toekomstige risico af. Het is zelfs mogelijk om periodiek bij te sturen.

Lees meer over Rabo Easy FX

Beperk je valutarisico’s

Wanneer je vreemde valuta ontvangt of ermee betaalt, loop je risico’s. De waarde van het bedrag in euro’s verandert namelijk door koersschommelingen. Dit valutarisico zet mogelijk jouw winstmarges onder druk.

Met deze drie producten van de Rabobank kun je jouw valutarisico’s beperken. De producten zijn beschikbaar in 400 verschillende valutaparen.

Spottransactie

Beperk je valutarisico’s

Direct valuta wisselen.Tegen afgesproken wisselkoersen.Zekerheid over de marges.

Aankopen of verkopen van valuta met een spottransactie

Is de koers gunstig en wil je direct valuta omwisselen naar een andere valuta? Dan kun je gebruikmaken van een spottransactie. Anders dan bij een standaard overboeking weet je bij een spottransactie vooraf welke wisselkoers je krijgt.

Hoe werkt het?

Je vraagt telefonisch of via Rabo Corporate Connect een wisselkoers aan bij de Rabobank. Deze kun je accepteren of weigeren. Ben je akkoord, dan krijg je het bedrag op jouw Zakelijke rekening of Vreemde valuta rekening gestort.

Voordelen

Je bepaalt zelf het moment van omwisselen.Je kunt de voorgestelde wisselkoers direct accepteren, zodat je zekerheid hebt over de koers.

Kosten

Online: Geen kosten per transactie
Telefonisch: € 25 per transactie

Bekijk de Tarieven zakelijk betalingsverkeer

Naast de standaard transactiekosten brengt de Rabobank een koersmarge in rekening voor de aan- en verkoop van vreemde valuta. Deze koersmarge is meegenomen in de wisselkoers die je accepteert.

Valutatermijntransactie

Beperk je valutarisico’s

Toekomstige valutawissel vastleggen.Tegen vooraf afgesproken wisselkoers.Zekerheid over de marges in de toekomst.

Zekerheid in de toekomst met een valutatermijntransactie

Ontvang je over een aantal weken of maanden een bedrag in vreemde valuta? Of moet je over een aantal weken of maanden in een vreemde valuta betalen? Dan biedt een valutatermijntransactie vooraf zekerheid over de wisselkoers voor het te ontvangen of te betalen bedrag.

Hoe werkt het?

Met een valutatermijntransactie spreek je een vaste wisselkoers af met de Rabobank, voor een bepaald bedrag en vooraf vastgestelde periode. De koers van de vreemde valuta heeft in deze periode geen invloed op het bedrag in euro’s dat je betaalt of ontvangt. Je weet vooraf precies hoeveel je ontvangt of moet betalen, los van de dan geldende wisselkoers.

Aandachtspunten

Bij een valutatermijntransactie geldt een verplichting voor twee partijen. Als de deal niet doorgaat heb je nog wel een verplichting naar de Rabobank om vreemde valuta te kopen of verkopen. Daarom is dit product bijvoorbeeld niet geschikt in het offertestadium.Als je de valutatermijntransactie tussentijds beëindigt, kun je met kosten te maken krijgen. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de marktwaarde. Heeft jouw valutatermijntransactie een negatieve marktwaarde? Dan moet je het verschil betalen.Je profiteert niet van gunstige koersontwikkelingen.

Voordelen

Je weet vooraf exact hoeveel je betaalt of ontvangt in euro’s.Je bent niet afhankelijk van een schommelende wisselkoers.

Kosten

Online: Geen kosten per transactie
Telefonisch: € 150 per transactie

Naast de standaard transactiekosten brengt de Rabobank een koersmarge in rekening voor de aan- en verkoop van vreemde valuta.

Tarieven zakelijk betalingsverkeer (PDF)
Valutaopties
Toekomstige valutawissel afdekken.Tegen vooraf afgesproken wisselkoers.Profiteren van een gunstige koersontwikkeling.

Risico’s afdekken met valutaopties

Een valutaoptie kun je afsluiten als je zeker wilt zijn van een minimale koers in de toekomst. Of als je een offerte hebt afgegeven in een vreemde valuta. Met een valutaoptie dek je jouw risico af, maar profiteer je wel van een gunstige koersontwikkeling. Je betaalt hiervoor een premie.

Hoe werkt het?

Een valutaoptie is alleen mogelijk bij transacties vanaf € 100.000. Om jouw risico’s af te dekken betaal je een premie vooraf. Hierdoor heb je recht op een afgesproken minimale wisselkoers in de toekomst. Valt de wisselkoers gunstiger uit? Dan kun je de vreemde valuta op het gunstigere niveau aan- of verkopen.

Aandachtspunten

Verwacht je dat de koers zich niet gunstig gaat ontwikkelen? Overweeg dan een valutatermijntransactie. Dit bespaart je premie.

Voordelen

Je profiteert van gunstige marktontwikkelingen.Je hebt zekerheid over een minimale koers.

Kosten

De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Jouw adviseur kan je hier meer over vertellen.

Beheer je vreemde valuta

Met deze twee producten van de Rabobank kun je jouw vreemde valuta optimaal beheren.

Valutaswap

Tijdelijk omzetten van valuta met een valutaswap

Een valutaswap is een combinatie van een spottransactie en een valutatermijntransactie. Hiermee kun je bijvoorbeeld een overschot in dollars tijdelijk omzetten in euro’s. Of een tekort op een Vreemde valuta rekening tijdelijk aanvullen. Dit kan een rentevoordeel opleveren.

Hoe werkt het?

Je vraagt telefonisch of via Rabo Corporate Connect een wisselkoers aan bij de Rabobank. Je krijgt twee koersen aangeboden, een voor nu en een voor in de toekomst. Ben je akkoord, dan krijg je het bedrag op je Euro-rekening of Vreemde valuta rekening gestort. De valuta wordt na de afgesproken periode weer teruggewisseld voor de afgesproken wisselkoers.

Aandachtspunten

Als je de valutaswap tussentijds beëindigt, kun je met kosten te maken krijgen. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de marktwaarde. Heeft jouw valutaswaptransactie een negatieve marktwaarde? Dan moet je het verschil betalen.

Voordelen

Je benut de saldi op jouw rekeningen optimaal.Je profiteert van een rentevoordeel.

Kosten

Online: Geen kosten per transactie
Telefonisch: € 250 per transactie

Naast de standaard transactiekosten brengt de Rabobank een koersmarge in rekening voor de aan- en verkoop van vreemde valuta. Deze koersmarge is meegenomen in de wisselkoersen die je aangeboden krijgt.

Tarieven zakelijk betalingsverkeer (PDF)
Rabo Vreemde Valuta Deposito

Vastzetten tegen een hogere rente: Rabo Vreemde Valuta Deposito

Een (tijdelijk) saldo-overschot hoeft niet werkeloos op je rekening te blijven staan. Met een Rabo Vreemde Valuta Deposito leg je eenmalig een bedrag in vreemde valuta in. Jouw inleg staat tot de vervaldatum vast tegen de afgesproken vaste rente. Dit levert vaak meer op dan de rente op de Vreemde valuta rekening.

Hoe werkt het?

Je ontvangt een vaste rente over het tegoed op jouw Rabo Vreemde Valuta Deposito. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd en de marktrente van de betreffende muntsoort.

Op de vervaldatum boeken wij je tegoed automatisch over naar jouw Vreemde valuta rekening. Uiteraard kun je na de vervaldatum een nieuwe depositoafspraak maken.

Aandachtspunten

Je kunt tussentijds niet opnemen of bijstorten.

Kosten

Om een Rabo Vreemde Valuta Deposito te kunnen openen heb je een zakelijke Vreemde valuta rekening bij de Rabobank nodig. Daaraan zijn kosten verbonden. Voor het deposito betaal je niets.

Vraag een gesprek aan

Zelf regelen & Contact