Chinese renminbi

De Chinese Yuan, ook wel bekend als renminbi, is de officiële valuta van China. Deze muntsoort is een geldig betaalmiddel op het vasteland van China, met uitzondering van Hongkong.

Belangrijk voor betalingsverkeer naar China

Renminbi is een vrij verhandelbare muntsoort. Het is echter niet uit te sluiten dat de Chinese overheid de koersontwikkeling begeleidt als zij hier aanleiding toe zien. Betalen naar China in renminbi is alleen mogelijk vanaf de Vreemde Valutarekening in renminbi en in de volgende gevallen:

    goederen en diensten donaties kapitaalboekingen

Bij een betaling in renminbi loop je de kans dat de Chinese overheid aanvullende vragen stelt. Deze kans is groter bij betalingen naar China dan naar andere landen. Ook kan de betaling in China worden afgekeurd, waarna deze retour wordt gezonden. Voor retourzending van een betaling kan een buitenlandse bank kosten in rekening brengen.

Goederen en diensten

Zorg dat de hoeveelheid renminbi die je overmaakt in overeenstemming is met de geleverde goederen en diensten. De Chinese overheid kan namelijk de onderliggende factuur bij je opvragen.

Kapitaalboekingen

De Chinese overheid wil grip houden op de kapitaalstromingen van en naar het land. Maak je een betaling over naar China die betrekking heeft op een kapitaalstorting? Houd er dan rekening mee dat hier strenge controle op plaatsvindt.

Afstemming met je tegenpartij

Bespreek met je (nieuwe) Chinese handelspartners of zij betalingen uit het buitenland mogen ontvangen. Jouw tegenpartij moet dit met de Chinese overheid afstemmen. Heeft je tegenpartij geen toestemming, dan kan de Chinese overheid de betalingen afkeuren.

Vermeld je betaalgegevens op de juiste manier

Bij het overmaken van renminbi naar een Chinese bankrekening gelden enkele aanvullende voorwaarden, waaronder het invoeren van een 'Purpose of Payment' code. Vul de code in als ‘omschrijving’ bij een nieuwe betaalopdracht naar China. Voer je deze 'Purpose of Payment' code niet (goed) in, dan kan jouw betaling afgekeurd worden. Je vindt een lijst van de 'Purpose of Payment' codes in de landeninformatie van China.

Voorwaarden

Als je de Vreemde Valutarekening in Renminbi wilt openen, lees dan vooraf de voorwaarden van het product. In de voorwaarden van de rekening-courant zijn ook de aanvullende voorwaarden opgenomen van de Vreemde Valutarekening.

phone

Hulp nodig?