Kosten zakelijke internationale betaling

Bij een internationale betaling buiten het SEPA-gebied of in vreemde valuta komt nét even wat meer kijken dan bij een binnenlandse overboeking. Doe je zo'n zakelijke Wereldbetaling dan heb je te maken met verwerkingskosten. Maak met de ontvanger van het geld goede afspraken over wie deze kosten betaalt.

Betalen binnen SEPA: kosten van een zakelijke Eurobetaling

Voor een zakelijke Eurobetaling naar landen binnen het SEPA-gebied (Single Euro Payments Area) betaal je niets extra. Een Eurobetaling binnen het SEPA is een standaard betaling in euro’s.

Bekijk de SEPA-landen

Betalen buiten SEPA of in vreemde valuta: kosten van een zakelijke Wereldbetaling

Ligt het land waar je geld naar overmaakt buiten het SEPA-gebied of betaal je in vreemde valuta? Dan doe je een zakelijke Wereldbetaling. We werken hiervoor samen met verschillende buitenlandse banken. Het verwerken van je betaling kost geld. Deze kosten schrijven wij automatisch van je rekening, of kunnen door buitenlandse banken worden ingehouden op het bedrag wat je overmaakt.

Kosten van de zakelijke Wereldbetaling: zelf betalen, delen of door de ontvanger laten betalen

De kosten van een Wereldbetaling kun je op verschillende manieren betalen. Je kunt:

de kosten delen (SHA)de kosten zelf voor je rekening nemen (OUR)de kosten door de ontvanger laten betalen (BEN)

Kosten delen (SHA)

Als je kiest voor de kostenverdeling SHA (shared), betaal jij de verwerkingskosten van de Rabobank en betaalt de ontvanger de overige kosten. De verwerkingskosten wisselen per bank. Door deze kosten kan het gebeuren dat het bedrag dat de ontvanger krijgt lager is dan het bedrag dat je hebt overgemaakt. Dat is het deel wat voor rekening komt van de ontvanger.

Kosten zelf betalen (OUR)

Betaal je de verwerkingskosten liever zelf? Dan betaal jij als opdrachtgever van de betaling de kosten van je eigen bank én de kosten die de ontvanger normaal gesproken aan zijn of haar bank betaalt. Je betaalt hier een toeslag voor. Deze toeslagen vind je in het tarieven- en limietenoverzicht. Ondanks de kostenoptie OUR worden er in sommige situaties toch kosten ingehouden door de begunstigde bank of diens correspondent. Rabobank heeft hier geen invloed op.

Kosten door de ontvanger laten betalen (BEN)

Kies je de optie BEN (beneficiary) dan betaalt de ontvanger de kosten van de Wereldbetaling. Jij betaalt niets.

Bekijk de exacte kosten per land

Bekijk de tarieven en limieten van zakelijk betalingsverkeer (PDF)

Overzicht van de kosten voor een zakelijke Wereldbetaling

ProducttypeTarief
Wereldbetaling SHA€ 10Je betaalt als opdrachtgever van de betaling de kosten van je eigen bank, de ontvanger betaalt de overige kosten.
Wereldbetaling OUR€ 10 + 0,1%Je betaalt als opdrachtgever de kosten van je eigen bank én de kosten die de ontvanger normaal gesproken aan zijn bank betaalt. Hiervoor geldt een toeslag van 0,1% over het bedrag (minimaal € 5 en maximaal € 25).
Wereldbetaling BENKosteloosJe betaalt niets. De ontvanger betaalt de kosten van de Wereldbetaling.
Toeslag aanvullen ontbrekende BIC€ 10Je betaalt een toeslag als je geen BIC van de bank van de ontvanger invult.
Bekijk de tarieven en limieten van zakelijk betalingsverkeer (PDF)