Met een incasso geef je een bedrijf toestemming om een bedrag automatisch van je rekening af te schrijven. Je betaalt dan op tijd zonder dat je hieraan nog iets moet doen.

Geld automatisch van je rekening laten afschrijven

Met een incasso geef je een bedrijf toestemming om een bedrag automatisch van je rekening af te schrijven. Je betaalt dan op tijd zonder dat je hieraan nog iets moet doen. Je ontvangt van het bedrijf (de incassant) een machtiging. Door deze te tekenen geef je toestemming geld van je rekening af te schrijven. Deze machtiging kan eenmalig of doorlopend zijn.

De incassant geeft vooraf een aankondiging van de afschrijving, bijvoorbeeld op de factuur of jaarafrekening. Een incasso kan alleen doorgaan bij voldoende saldo op je rekening.

Hieronder kun je meer lezen over de twee verschillende incasso-vormen, hoe je machtigingen afgeeft, hoe je incasso’s kan wijzigingen of stopzetten en over andere belangrijke aandachtspunten.

Euro-incasso

Kenmerken van de Euro-incasso

Als je het niet eens bent met een incasso kun je deze gedurende acht weken terugboeken.Je kunt limieten instellen voor het uitvoeren van incasso’s.

Machtiging afgeven voor de Euro-incasso

Door het tekenen van een machtiging geef je goedkeuring om een bedrag van je rekening te laten overboeken.

Bedrijven Euro-incasso

De Bedrijven Euro-incasso wordt alleen tussen bedrijven onderling gebruikt. Je kunt hiermee je leveranciers in Nederland en andere Europese (SEPA) landen machtigen. Je komt de Bedrijven Euro-incasso ook tegen onder namen als SEPA Bedrijvenmachtiging of Europese bedrijvenincasso.

Kenmerken van de Bedrijven Euro-incasso

Door de machtiging in Rabo Internetbankieren te registreren, geef je de Rabobank vooraf expliciet toestemming om voor een bepaalde machtiging Bedrijven Euro-incasso’s af te schrijven.Alleen te gebruiken als je met je zakelijke rekening gebruikmaakt van Rabo Internetbankieren (Professional) of Rabo Corporate Connect.Een incasso vooraf tegenhouden is mogelijk door je registratie tijdelijk in te trekken in Rabo Internetbankieren (in menu Betalen onder Bedrijven SEPA machtiging) of in Rabo Corporate Connect. Tot op de dag van afschrijving kun je de bank verzoeken de incasso tegen te houden.Je kunt een maximale limiet instellen voor het uitvoeren van incasso's.Geen terugboekingsrecht: reeds geïncasseerde bedragen terugboeken is niet mogelijk.

Machtiging afgeven voor de Bedrijven Euro-incasso

Je ontvangt van je leverancier een machtigingsformulier. Door dit te tekenen ga je ermee akkoord dat je na de incasso geen terugboekingsrecht hebt. Je leverancier is verplicht je voorafgaand aan een afschrijving te informeren.

Registreren van de machtiging voor de Bedrijven Euro-incasso

Zonder registratie worden door de Rabobank geen Bedrijven Euro-incasso's van je rekening afgeschreven. Daarom moet je je machtiging ook bij de bank registreren. Bij de Rabobank doe je dat online in Rabo Internetbankieren (Professional) of via Rabo Corporate Connect. Je kunt hierbij ook een maximum bedrag aangeven waarboven niet mag worden geïncasseerd. Door online je machtiging te registreren, is deze direct na een juiste invoer actief. Ook kun je de machtiging zelf wijzigen of intrekken. Het is belangrijk dat je bij je registratie het 'Incassant-ID' en het 'kenmerk machtiging' correct overneemt.

Registreren via Rabo Internetbankieren (Professional)

Je kunt een machtiging registreren als je betaalbevoegdheid hebt in Rabo Internetbankieren. 

Kies in het menu ‘Euro-incasso overzicht’ voor 'nieuwe machtiging' om je machtiging te registeren.Bevestig eventueel aan je leverancier dat je je machtiging geregistreerd hebt.Je kunt tot slot een alert instellen om een waarschuwing te krijgen wanneer er nog een machtiging klaarstaat om door je getekend te worden.

Registreren via Rabo Corporate Connect

Je kunt alleen een machtiging registreren via Rabo Corporate Connect als je hiervoor geautoriseerd bent.

Kies in het menu voor 'Rabo Cash Management'.Ga vervolgens naar 'Bedrijven SEPA-machtiging'. Instructie registratie van afgegeven machtiging in Rabo Cash Management (PDF) Manual Rabo Mandate management (Rabo Cash Management) (PDF) Lees de vertalingen van het buitenlandse machtigingsformulier voor Bedrijven Euro-incasso (PDF)
Lees meer over Digitaal Incassomachtigen

De Nederlandse banken bieden gezamenlijk Digitaal Incassomachtigen. Hiermee geef je digitaal een machtiging voor een (Bedrijven) Euro-incasso af aan een incassant. Digitaal Incassomachtigen werkt net als iDEAL. Via de website van de incassant:

geef je een wijziging van een Digitale Incassomachtiging doorwijzig je het rekeningnummerwijzig je het maximale bedrag van de Bedrijven Euro-incassomachtigingtrek je de Digitale Incassomachtiging in.

Kenmerken

Een Digitale Incassomachtiging kan alleen afgegeven worden door Nederlandse particuliere en zakelijke rekeninghouders die toegang hebben tot Internetbankieren. Deze functionaliteit is bij de Rabobank niet beschikbaar voor klanten die met RCM werken.Je kunt alleen een Digitale Incassomachtiging afgeven van een rekening waarbij incasso toegestaan is en waarop geen bankblokkade actief is.Als je een incassoblokkade hebt ingesteld dan wordt deze opgeheven als je de Digitale Incassomachtiging tekent.Als je een Goedkeuringslijst hebt dan wordt die automatisch bijgewerkt wanneer je een nieuwe incassant machtigt.Als je meervoudig moet tekenen dan moet de tweede handtekening uiterlijk binnen zeven dagen gezet worden.Digitaal Incassomachtigen zorgt voor een grote tijdbesparing bij B2B incasso doordat de registratie bij de debetbank automatisch geregeld wordt.Wijzigingen van een Digitale Incassomachtiging regel je gemakkelijk via de website van de incassant.

Lees meer over Digitaal Incassomachtigen

Handleiding Digitaal Incassomachtigen (PDF)

Niet eens met incasso?

Ben je het niet eens met de incasso? Dan kun je deze zonder opgave van reden laten terugboeken. In het geval van een Euro-incasso is terugboeken binnen acht weken na afschrijving mogelijk.

Meer lezen over incasso terugboeken

Incasso wijzigen of stopzetten

Een doorlopende incasso kun je daarnaast ook wijzigen of blokkeren.

Meer lezen over doorlopende euro incasso stopzetten

Incasso bij te laag saldo

Heb je onvoldoende saldo op de rekening staan, dan wordt een Euro-incasso of Bedrijven Euro-incasso wel gewoon afgeschreven.

Je hebt bij een Euro-incasso dan vier werkdagen na afschrijving de tijd om je saldo aan te vullen.Je hebt bij een Bedrijven Euro-incasso tot 14:00 uur op de werkdag na afschrijving de tijd om je saldo aan te vullen.Blijft het saldo onvoldoende, dan wordt het bedrag teruggeboekt.

Je kunt een melding (Rabo Alert) per e-mail of sms krijgen als je saldo te laag is na afschrijven van een incasso.

Stel alert in

Foutcodes Euro-incasso

Bepaal aan de hand van de afkeurcode die je krijgt of je de betaling opnieuw kunt aanbieden.

Vind hier de foutcodes Euro-incasso

Belangrijk om te weten

Een afgeschreven Bedrijven Euro-incasso kun je niet terugboeken. Let daarom goed op aan wie je een machtiging afgeeft.Je kunt via Rabo Internetbankieren of via een Digitale Incassomachtiging altijd een maximum bedrag instellen.Bij onvoldoende saldo wordt een Bedrijven Euro-incasso gewoon afgeschreven.

Productdetails

Kosten

Kosten

Incasso (afschrijving) € 0,11

Terugboeking incasso (afschrijving)* € 0,40

Het registreren van een machtiging is gratis.

*Eventuele extra kosten die debetbanken in rekening brengen voor de verwerking van terugboekingen, kunnen wij je in rekening brengen.

Bekijk de Tarieven Zakelijk betalingsverkeer

Voorwaarden

Voorwaarden

De voorwaarden voor gebruik van de (Bedrijven) Euro-incasso door onze klant als debiteur zijn opgenomen in de Algemene Voorwaarden voor de Rekening-courant.

Algemene voorwaarden Rekening Courant 2020 (PDF) Terms and Conditions Current Accounts 2020 English (PDF)

Zelf regelen & Contact