Betalen met incasso

Met een incasso geef je een bedrijf toestemming om een bedrag automatisch van je betaalrekening af te schrijven. Zo betaal je op tijd zonder er nog iets voor te hoeven doen.

Altijd op tijd betaald Eenvoudige manier van betalen Een Euro-incasso kun je storneren

Hoe werkt een automatische afschrijving?

Je ontvangt van het bedrijf dat je wilt betalen (de incassant) een machtiging. Door deze te tekenen geef je het bedrijf toestemming om een afgesproken bedrag van je betaalrekening af te schrijven. Deze machtiging kan eenmalig of doorlopend zijn.

De incassant meldt altijd vooraf dat hij een bedrag van jouw betaalrekening wil gaan afschrijven, bijvoorbeeld op de factuur of jaarafrekening. Een incasso kan alleen doorgaan bij voldoende saldo op je betaalrekening.

Euro-incasso of Bedrijven Euro-incasso?

Er zijn 2 typen incassomachtigingen: Euro-incasso en Bedrijven Euro-incasso. Dit staat op het machtigingsformulier. Met de Euro-incasso kunnen bedrijven zowel bij particuliere als bij zakelijke klanten incasseren. De Bedrijven Euro-incasso is puur bedoeld voor zakelijke incasso’s.

Belangrijk:

Een afgeschreven Bedrijven Euro-incasso kun je niet terugboeken. Let daarom goed op welk type machtiging je afgeeft én aan wie je dat doet. Een Euro-incasso kun je binnen 8 weken terugboeken. Bij onvoldoende saldo wordt een Bedrijven Euro-incasso toch afgeschreven. Via Rabo Business Banking of via een Digitaal Incassomachtiging kun je altijd een maximum incassobedrag instellen.

Voorwaarden

De voorwaarden voor gebruik van de (Bedrijven) Euro-incasso door onze klant als debiteur zijn opgenomen in de Algemene Voorwaarden voor de Rekening-courant.

Veelgestelde vragen over betalen met incasso

Ik ben het niet eens met de incasso, wat moet ik doen?

Als je het niet eens bent met een Euro-incasso, kun je deze zonder opgave van reden laten terugboeken. Dit kan binnen 8 weken na afschrijving.

Een volgens jou onterechte Bedrijven Euro-incasso kan je niet laten terugboeken, je kunt natuurlijk wel contact opnemen met de incasseerder.

Of je te maken hebt met een Euro-incasso of een Bedrijven Euro-incasso vind je op de machtiging.

Meer lezen over incasso terugboeken.

Kan ik een incasso wijzigen of stopzetten?

Een doorlopende incasso kun je wijzigen of blokkeren. Hoe je dat doet lees je hier.

Mijn saldo was te laag op het moment van de incasso, wat nu?

Heb je onvoldoende saldo op je betaalrekening staan, dan wordt een Euro-incasso of Bedrijven Euro-incasso wel afgeschreven.

Je hebt bij een Euro-incasso dan 4 werkdagen na afschrijving de tijd om je saldo aan te vullen. Je hebt bij een Bedrijven Euro-incasso tot 14:00 uur op de werkdag na afschrijving de tijd om je saldo aan te vullen. Blijft het saldo onvoldoende, dan wordt het bedrag teruggeboekt.

Je kunt een Rabo Alert per e-mail of sms krijgen als je saldo te laag is na afschrijven van een incasso.

Stel Rabo Alert in
Hoe registreer ik een Bedrijven Euro-incasso?

Registreren via Rabo Business Banking (Pro)

Je kunt een machtiging registreren als je betaalbevoegdheid hebt in Rabo Business Banking (Pro).

Kies in het menu ‘Euro-incasso overzicht’ voor 'nieuwe machtiging' om je machtiging te registeren. Bevestig eventueel aan je leverancier dat je je machtiging hebt geregistreerd. Je kunt tot slot een Rabo Alert instellen om een waarschuwing te krijgen wanneer er nog een machtiging klaarstaat om door jou getekend te worden.

Registreren via Rabo Corporate Connect

Je kunt alleen een machtiging registreren via Rabo Corporate Connect als je hiervoor geautoriseerd bent.

Kies in het menu voor 'Rabo Cash Management'. Ga vervolgens naar 'Bedrijven SEPA-machtiging'.
Hoe werkt Digitaal Incassomachtigen?

Digitaal Incassomachtigen werkt net als iDEAL. Via de website van de incassant:

geef je een wijziging van een digitale incassomachtiging door wijzig je het rekeningnummer wijzig je het maximale bedrag van de Bedrijven Euro-incassomachtiging trek je de digitale incassomachtiging in