Ultimaker 3D-printers

Snel inspelen op reacties uit de markt

Het gaat fantastisch met de markt voor 3D-printers. De Nederlandse producent Ultimaker uit Geldermalsen is wereldwijd een grote speler. Het geheim van het succes: gebruikers laten meedenken over het product en vervolgens snel inspelen op de feedback. Dat vereist een flexibele organisatie.

Ultimaker ontwikkelt en verkoopt desktop 3D-printers die werken met kunststoffen. "Vooral bedrijven en onderwijsinstellingen kopen deze printers", vertelt Jos Burger, CEO van Ultimaker. "Het is een dynamische, spannende markt, met veel onverkende paden. Ook het product zelf is volop in ontwikkeling. Dat vereist een beweeglijke organisatie."

Open source

"Alles aan de Ultimaker is vrij beschikbaar, oftewel volkomen 'open source'. Zowel de hardware als de software. Engineers vinden dat fantastisch. Die kunnen daardoor onbeperkt sleutelen aan de machine en zelf nieuwe toevoegingen ontwikkelen. Zoals een printkop om met andere materialen te werken. We benutten op die manier maximaal de innovatiekracht van de gebruikers. Want dankzij hun ervaringen en opmerkingen kunnen wij ons product steeds blijven verbeteren."

Altijd in gesprek

"De reactie van klanten en gebruikers is onmisbaar voor ons. We hebben een online community opgezet die inmiddels ruim 15 duizend engineers uit de hele wereld telt. Die delen hun ervaringen en ideeën voortdurend met elkaar. We praten zelf ook in die forums mee, we stellen vragen, we luisteren. Voor ons is dat platform een rijke bron aan feedback. Daarnaast gaan we regelmatig in gesprek met distributeurs en grote afnemers. We zijn altijd alert op mogelijke verbeteringen in onze producten en service."

Niet van steen

"Verbeterpunten vanuit de markt pakken we heel snel op en vertalen we naar veranderingen aan de printers. Dat kan alleen als je organisatie niet in steen uitgehouwen is. We kunnen ons geen strakke lineaire processen veroorloven. Daarom hebben onze engineers een generieke rol en zijn ze projectgewijs inzetbaar. Ze moeten razendsnel aan de slag kunnen voor iets nieuws. Bijvoorbeeld: er blijkt nu een groeiende vraag te zijn naar een grotere printer. Dus hebben we meteen een projectgroep samengesteld die dat mogelijk gaat maken."

Financiering op maat

"Ons bedrijf is enorm snel gegroeid sinds de oprichting in 2011. Dus hadden we een grote behoefte aan cashflowfinanciering. En daar kwam Rabobank West-Betuwe om de hoek kijken. Zij stelden snel, scherp en heel creatief een financieringspakket samen. Inclusief een factoringdeal bij Rabo-dochter De Lage Landen. Precies wat we nodig hadden. Voor Ultimaker is de Rabobank nu huisbankier."

Wilt u meer weten over financiële oplossingen? Neem dan contact met ons op of lees meer over onze verschillende financieringsvormen.

Meer lezen

Contact

Rabobank