Mascot Europe

“Onze logistieke partner beweegt met ons mee”

Voor de Nederlandse importeur Mascot Europe is een vlekkeloze logistiek en opslag van groot belang. Maar dat organiseren ze niet zelf. Een betrouwbare partner neemt hun dit werk volledig uit handen. Zo blijft het bedrijf flexibel en staan er geen onnodige assets op de balans.

Tot de opdrachtgevers van Mascot Europe behoren enkele grote Nederlandse retailers, waaronder Action en Wibra. “Wij laten voor hen producten maken in China en zorgen dat die op tijd geleverd worden en de juiste uitstraling en kwaliteit hebben’”, vertelt mede-eigenaar Fabio Magnani. “Ook ontwikkelen we zelf nieuwe producten en merken. Waar ons bedrijf om draait, is dat we retailers de zekerheid bieden dat zij precies krijgen wát ze willen, wannéér ze dat willen.”

Logistieke partner

Talrijke containers uit China vervoeren, tienduizenden pallets in Nederland (en daarbuiten) opslaan en die wanneer nodig naar de retailer transporteren: alles bij elkaar is dat een flinke logistieke operatie. “We hebben een distributiepartner die ons dit compleet uit handen neemt. Die verzorgt de opslag, het voorraadbeheer en het vervoer naar de klant zodra deze een levering nodig heeft.”

Veel voordelen

Deze flexibele constructie biedt veel voordelen voor Mascot Europe. “Onze opslagvraag kent grote seizoenspieken. Geen probleem, de logistieke partner vangt die op. Daarnaast hoefden we geen eigen loods te bouwen en op de balans te zetten. Ook bespaart het ons simpelweg veel tijd en stress. Al onze energie kunnen we dus stoppen in waar we goed in zijn.”

Wat heeft Mascot wél zelf in huis? “Inkoop, verkoop, productontwikkeling en vormgeving, kwaliteitscontrole en logistieke en financiële administratie. Dat wordt allemaal door ons eigen team gedaan, dat bestaat uit achttien mensen, onder wie vijf in China.”

Goede match

Wie een belangrijk proces uitbesteedt, maakt zich afhankelijk. “Je geeft een deel van je bedrijf uit handen”, vertelt Magnani. “Dus is het essentieel dat die partij betrouwbaar is en precies levert wat je wilt. En met je meegroeit als dat nodig is. Want zelf zijn wij ook flink meegegroeid met onze klanten. Het is een goede match gebleken, en we kennen elkaar intussen door en door. Bovendien levert dit bedrijf een serviceniveau dat wij zelf niet hadden kunnen bieden.”

Toekomst

“Al ruim tien jaar werken we op deze manier. We hebben destijds wat rekensommen gemaakt en ontdekten dat het duurder was om opslag en distributie zelf te verzorgen. Veel van onze concurrenten doen dat nog wel. Wij denken dat het de toekomst heeft om dat proces uit handen te geven en je op de kern van je bedrijf te richten. Dat geldt ook voor bedrijven in andere ketens. Flexibiliteit is een groot goed in een snel veranderende wereld.”

Mascot Europe bankiert bij Rabobank West-Friesland. Deze bank heeft in de afgelopen jaren de dynamische groei van het bedrijf gefaciliteerd met financiering en financiële logistiek.

Contact

Rabobank