Bundel initiatieven die voedselverspilling tegengaan

Ruud Huirne

Ruud Huirne

Nederland loopt internationaal voorop bij het terugdringen van voedselverspilling en het verwaarden van reststromen. Maar hoe voorkomen we dat de kennis van alle enthousiaste initiatiefnemers beperkt blijft tot hun eigen eilandjes? Met de nieuwe Taskforce Circular Economy in Food werkt de Rabobank samen met andere invloedrijke partijen om plannen te bundelen en te leren van elkaars successen.

Samenwerking is noodzakelijk

Een voorbeeld van een prachtig initiatief om voedselverspilling tegen te gaan is de Verspillingsfabriek in Veghel. Dit bedrijf maakt smaakvolle sauzen en soepen van overtollig voedselresten van telers, veilingen, supermarkten en cateraars. Het succes van zulke initiatieven is afhankelijk van veel partijen. Niet alleen de leveranciers van de ingredi├źnten spelen een rol, ook de inkopers van supermarkten en cateringbedrijven moeten meewerken. Overkoepelende samenwerking is daarom noodzakelijk. Hoe meer bedrijven meedoen, hoe groter het succes.

Wie doen er mee?

De Taskforce Circular Economy in Food is een grootschalige initiatief om alle bestaande en nieuwe plannen over circulaire economie te bundelen. Aan de tekentafel van de Taskforce zitten 25 partijen uit de voedselketen, zoals mkb-bedrijven en multinationals Unilever en Ahold Delhaize. Ook Wageningen University & Research, het ministerie van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel schuiven aan.

Snel overgaan op actie

De komende drie maanden gaan we in hoog tempo aan de slag met het opstellen van concrete doelen. Geen stroperige besluitvorming, maar snel overgaan tot actie. We willen op korte termijn het aantal deelnemers nog verdubbelen zodat we de mankracht hebben om echt een verschil kunnen maken. De Verspillingsfabriek is een eerste voorbeeld, maar er gaan er nog vele volgen. Zodra het plan succes oogst in Nederland, kunnen we dit ook in het buitenland uitrollen.

De rol van onze bank

Als Rabobank dragen wij graag ons steentje bij met onze kennis en netwerk in de food- en agrisectoren. Wij kunnen op lokaal niveau een verbindende factor spelen om klanten uit verschillende sectoren aan elkaar te koppelen. Daarnaast helpen we duurzame initiatieven op gang met onze impactlening en groenfinancieringen. Zo ontving de eerder genoemde Verspillingsfabriek de eerste impactlening. Op die manier dragen we ons steentje bij aan een betere, circulaire wereld.

Utrecht, 8-2-2017

Praat mee in de Rabobank Foodzone op LinkedIn

Lees eerdere blogs over de sector Food

Contact

Rabobank