Thema-update: Koel- en vrieshuizen

Ontwikkelingen logistieke sector treffen koel- en vrieshuizen

Koel- en vrieshuizen worden geraakt door de ontwikkelingen in de transport- en logistieksector. Aan de ene kant vindt daar schaalvergroting plaats, aan de andere kant wordt een grote middengroep steeds specialistischer. Wegvervoerders die geen keuze maakten, hebben het zwaar. Hier zijn dan ook de meeste faillissementen te betreuren. En al deze ontwikkelingen zetten uw businessmodel op zijn kop!

Margeverbetering en versterking van eigen positie

Wereldwijd neemt de kwaliteit van koel- en vrieshuizen toe en het imago van Nederlandse koel- en vrieshuizen is nog altijd uitstekend. Maar in de keten zijn alle partijen wel op zoek naar margeverbetering en versterking van de eigen positie, met een druk op de prijs van producten als gevolg. Ook zorgt de combinatie van relatief lage operationele marges en hoge kapitaalintensiteit voor grote uitdagingen.

Online perspectieven

Verwacht wordt dat het aantal koel- en vrieshuizen afneemt door consolidatie en schaalvergroting. Daarnaast ontstaan interessante nichemarkten als fullservice-oplossingen en fijnmazige distributie. De opkomst van online food retail, het aanschaffen van foodproducten door consumenten via e-commerce, zet de komende jaren verder door en biedt perspectief voor lokale koel- en vrieshuizen.

Thema-update Koel- en vrieshuizen

Wat kiest u? Een positie als volumespeler, of liever als flexibele nichespeler? Eén ding is zeker: u móét kiezen, want het is vriezen of dooien! In de thema-update komen alle ontwikkelingen in de keten aan bod.

Lees de Thema-update: Koel- en vrieshuizen

Contact

Rabobank