veehouderij gebruiken robots voor melken van koeien

Robotisering, wat kun je ermee?

Hoe robotisering een belangrijke bijdrage levert aan het bedrijfsucces

Ontwikkelingen robotisering gaan snel

De robots komen eraan. Dit klinkt als een zin uit een spannende B-film. Maar het is voor steeds meer ondernemers realiteit. Wat is robotisering eigenlijk? Het valt simpelweg te omschrijven als het inzetten van machines om taken van mensen over te nemen. Op tal van terreinen zal dit gaan gebeuren. Het omvat dus veel meer dan de robotarmen in de automobielindustrie.

Robotisering en automatisering horen bij elkaar. De ontwikkelingen gaan snel. Zo zijn er al robots die direct met mensen kunnen samenwerken, de zogenaamde cobots. Robots kunnen tegenwoordig veel makkelijker en sneller geprogrammeerd worden voor een bepaalde taak. Er komen steeds meer verschillende soorten robots, ze worden slimmer en kunnen zelf producten herkennen.

In de industriesector is al veel ervaring opgedaan met robotisering. In andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de ouderenzorg, staat robotisering nog in de kinderschoenen.

Voorbeelden Robotisering

247TailorSteel

Uit materialen zoals staal, koper en aluminium maakt 247TailorSteel op maat gesneden metalen platen, buiten en kantdelen. Dankzij uitgekiende software en een geavanceerd machinepark is het productieproces in hoge mate geautomatiseerd en is het bestelproces volledig gedigitaliseerd. Door deze innovatieve klantpropositie heeft de omzet bij dit bedrijf een groei laten zien van 25 tot 30% op jaarbasis.

Coretakr

De Coretakr van FTNON Delft kan een krop sla oppakken, heroriënteren en vervolgens de kern verwijderen. Dit is een mooi voorbeeld van hoe robotisering een steeds groter palet aan processen kan overnemen.

Combilo

Combilo uit Waddinxveen werkt met geavanceerde ICT-systemen die naadloos communiceren met de systemen van de Nederlandse leveranciers en Europese afnemers. Het bedrijf verbindt hiermee teler, retailer, importeur en groothandel. Met behulp van Easypack technologies is bijvoorbeeld de paprika-verpakkingslijn volledig gerobotiseerd. Daarmee realiseerde het bedrijf direct een verhoging van de productiviteit van 30%.

Robochallenge

Rabo Robo Challenge

Zelf aan de slag met robotisering? De Rabo Robo Challenge is dé mogelijkheid om met behulp van deskundige partijen te bepalen hoe de organisatie kan profiteren van intelligente automatisering.

Ontdek wat robotisering voor jou kan betekenen

Waarom kiezen voor robotisering?

Voor iedere ondernemer is het noodzakelijk te bepalen wat robotisering kan betekenen voor zijn bedrijf. Robotisering kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bedrijfssucces. Wij zien hiervoor vier belangrijke redenen.

1. Robotisering verhoogt de productiviteit

Een robot kan meer in minder tijd en maakt minder fouten. Die winst wordt niet automatisch gehaald. Ondernemers moeten goed kijken hoe een robot past in het werkproces. Niet al het werk is even makkelijk te robotiseren. Het beoogde resultaat is dat klanten sneller en beter bediend worden.

2. Robotisering is een oplossing voor zwaar of vervelend werk

Een robot wordt niet moe en kan goed worden ingezet om saaie, repeterende handelingen uit te voeren.

3. Robotisering verhoogt de kwaliteit

Een robot maakt geen fouten. Intelligente zelflerende systemen voorkomen fouten en zorgen voor informatie (data), die een ondernemer kan gebruiken om de kwaliteit van zijn product of dienst te verhogen.

4. Robotisering levert een bijdrage aan het oplossen van arbeidstekort

Nederland vergrijst, waardoor minder mensen beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Robots kunnen voor een deel het werk overnemen. Als gevolg van robotisering zullen er de komende jaren steeds meer banen verdwijnen. Overigens komen er ook weer veel nieuwe banen bij.

Hoe start ik?

Als ondernemer moet je de tijd nemen om te reflecteren. Zet een stip op de horizon: Hoe wil je je klant bedienen over drie jaar? Wat betekent dit voor je bedrijf en hoe kan robotisering hieraan bijdragen? In Europees verband loopt Nederland achter met het inzetten van robots. Om niet achter de feiten aan te lopen is het nu noodzakelijk keuzes te maken en mogelijkheden te verkennen.

Robotisering is niet altijd eenvoudig en zeker niet alleen een technische uitdaging. Wet- en regelgeving kan bijvoorbeeld de mogelijkheden beperken. Het is belangrijk je te realiseren dat robotisering geaccepteerd en ondersteund moet worden door personeel en klanten. Robotisering kan tenslotte alleen succesvol zijn als het past in je bedrijfsfilosofie. Wees niet bang dat techniek alles overneemt. Robots spelen per definitie een ondersteunende rol, mensen maken het verschil.

Kees de Schipper

Kees de Schipper

  • Sectorspecialist
  • Industrie
(06) 82 47 37 89 LinkedIn