Nederland kampt met een groot woningtekort, dat de komende jaren blijft oplopen. Er zijn te weinig (grote) bouwlocaties en stikstof en PFAS hebben plannen vertraagd. De coronacrisis komt daar nog eens bovenop. Wat betekent dit voor de woningmarkt, beleggingen en de consument? En welke oplossing zien wij voor het probleem?
Beleggers houden vertrouwen in woningmarkt
De markt voor beleggingswoningen, met uitzondering van woningen voor expats en toeristen, lijdt niet onder corona. De woningmarkt was de afgelopen jaren al de grootste beleggingscategorie en dat blijft voorlopig zo. Een crisis hoeft ook niet ongunstig te zijn voor de exploitatie. Juist in onzekere tijden kiezen meer mensen voor het huursegment. Gunstig is ook het grote woningtekort. Zelfs als de woningwaarde over enkele maanden iets daalt, kijken beleggers met vertrouwen vooruit.
Naast de huidige woningschaarste is er een tekort aan nieuwbouw, terwijl de bevolking doorgroeit (zie figuur 1). Toch nemen de risico’s voor beleggers toe. Niet zozeer door corona, maar door de regelgeving vanuit de overheid. Uit zorg over de betaalbaarheid van woningen voor starters en middeninkomens wordt de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector gemaximeerd (inflatie + 2,5%). Gemeenten kunnen in bestaande buurten opkoopbescherming invoeren en bij nieuwbouw een zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding toepassen. Positief is dat de overheid bij nieuwbouw meer aandacht heeft voor het belang van middeldure huurwoningen.