Welke kansen biedt blockchain voor ondernemers?

Blockchain wordt steeds vaker bestempeld als de grootste innovatie sinds internet. Welke impact heeft deze complexe technologie op de toekomst van uw bedrijf? In dit artikel leert u meer over de bouwstenen van blockchain. Ook herkent u de kansen en bedreigingen die blockchain kan betekenen voor u als ondernemer.

Wat is blockchain?

Blockchain wordt een ‘trust machine’ genoemd, omdat het vertrouwen creëert tussen twee partijen die elkaar niet kennen. Dit vertrouwen kan ontbreken als er onzekerheid bestaat of de tegenpartij zich wel aan de verplichtingen van de transactie houdt. Bijvoorbeeld bij de verkoop van goederen, overschrijvingen van geld of de aanschaf van een nieuwe auto.

Gemeenschappelijke boekhouding
Blockchain is een gemeenschappelijke boekhouding waarmee twee partijen veilig transacties kunnen uitvoeren. Momenteel heeft ieder bedrijf een eigen boekhouding die bijhoudt welke transacties er worden gedaan. Blockchain maakt daarentegen gebruik van een gemeenschappelijke database waar de transacties veilig worden bijgehouden, vergelijkbaar met een uitgebreide Excel-sheet. Beide bedrijven hebben dan dezelfde kopie van de transacties, de blockchain zorgt ervoor dat de transacties niet, bewust of onbewust, veranderd worden.

Keten van data

Alle computers die zijn aangesloten op het blockchainnetwerk beheren een kopie van de database. Deze database houdt bij wie eigenaar is van een fysiek of digitaal object en welke transacties plaatsvinden. Deze blokken van data zijn gelinkt in een keten, waaruit de term ‘blockchain’ (blok-keten) is ontstaan. De bekendste toepassing van blockchaintechnologie is Bitcoin.

Netwerk controleert continu de keten

Bij blockchain versleutelt een algoritme de data. Het algoritme zorgt ervoor dat de transacties veilig verlopen, zonder dat hiermee gerommeld kan worden. Alle computers van deelnemers van de het netwerk moeten het namelijk continu eens zijn over de nieuwe transacties die aan de blockchain toegevoegd worden. Heeft het netwerk geen overeenstemming bereikt, dan kan de transactie niet plaatsvinden. Door deze controle blijft de blockchain betrouwbaar.

Wat kunnen ondernemers doen met blockchain?

De technologie achter blockchain is bijzonder complex, en weinig Nederlandse ondernemers zijn in staat om vlot uit te leggen hoe het proces werkt. Toch hoeft u de technologie niet tot in detail te kennen om enthousiast te worden van de toepassingen die deze innovatie op termijn voor uw sector kan bieden. Wat moet u nu doen? Vier opties op een rij.

1. Doe niets
Niets doen kan een prima reactie zijn als blockchain niet op korte termijn uw business raakt. De blockchain-technologie staat nog in de kinderschoenen. Het duurt nog enkele jaren voordat deze technologie zijn weg naar het grote publiek gaat vinden. Bovendien zal blockchain binnen de ene sector sneller een grote rol gaan spelen dan in de andere. Vooral sectoren waar bedrijven intensief samenwerken en andermans gegevens en transacties gebruiken voor eigen producten, komen in aanmerking om te profiteren van blockchain.

2. Onderzoek welke rol blockchain kan gaan spelen binnen uw sector

Zijn andere partijen binnen uw branche al bezig om hun producten met blockchain te verbeteren? Het kan geen kwaad om dat uit te zoeken. Als ondernemer kunt u er baat bij hebben om te kiezen voor partijen die al volop experimenteren met blockchain. Mogelijk leveren zij betere diensten waarmee u uw bedrijf wendbaarder kan maken. Het gebruik van blockchaintechnologie zorgt voor: 

  • directe uitwisseling van data, zonder tussenkomst van een derde partij
  • zekerheid dat er niet met data gerommeld is
  • een integer en transparant proces
  • snellere en goedkopere transacties

3. Proactief met blockchain aan de slag
Een blockchain werkt pas optimaal als alle relevante spelers deelnemen. Zodra uw klanten of toeleveranciers actief aan de slag gaan met blockchain, moet u zich ook proactief opstellen. Anders loopt u risico minder relevant te worden doordat uw concurrenten sneller innoveren. Verken daarom welke processen u via blockchain kunt verbeteren. Ook is het slim om in gesprek te gaan met klanten en leveranciers die al gebruik maken van de techniek.

Benieuwd hoe blockchain uw verdienmodel kan beïnvloeden? Breng het effect in kaart via het Business Model Canvas.

Lees meer over het Business Model Canvas

4. Ontwikkel zelf een blockchaintoepassing
Binnen sommige sectoren vormt blockchain een gevaar voor de toekomst, omdat de toepassing hun taken (gedeeltelijk) kan vervangen. Denk bijvoorbeeld aan accountants, notarissen en bankiers. Op tijd in actie komen, dat is de enige strategie om in de toekomst bestaansrecht te behouden. Zelf een blockchain-toepassing ontwikkelen is de meest proactieve stap die u als ondernemer kunt nemen. Begin bijvoorbeeld met een experiment waarbij documenten, contracten of handtekeningen uitgewisseld worden. Zo leert u snel wat blockchain kan betekenen en wat voor samenwerkingsverbanden mogelijk zijn. 

Blockchain Acceleration Lab

De Rabobank onderzoekt actief welke gevolgen blockchain voor de bank kan hebben. Daarom hebben we een blockchain-lab ingericht, waar onze programmeurs en specialisten in samenwerking met startups experimenteren met de technische mogelijkheden. Zo testen we tientallen manieren om klanten en leveranciers beter van dienst te zijn, en proberen we bestaande processen efficiënter te maken. Bijvoorbeeld op het gebied van betalings- en documentenverkeer en het veilig uitwisselen van persoonsgegevens.

we.trade: het internationale handelsplatform met blockchain-technologie

we.trade is een digitaal handelsplatform op basis van de nieuwste technieken, waaronder blockchain. Internationale ondernemers maken met we.trade hun import- en exportprocessen eenvoudiger, betrouwbaarder en efficiënter. Bovendien verhoogt het transparantie van geld- en goederenstromen. De Rabobank ontwikkelt dit platform samen met Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Société Générale, Unicredit, Banco Santander en Nordea. We.trade is live gegaan in juli 2018. De Rabobank is daarmee als eerste Nederlandse bank met een werkende blockchaintoepassing voor de internationale handel gestart. 

Op dit moment is we.trade beschikbaar voor een kleine groep ondernemers, want de komende periode doen we verschillende updates. Wilt u vanaf het najaar van 2018 ook uw zakendoen via we.trade? Voor meer info en aanmelden, zie www.rabobank.nl/wetrade.

Lees meer over de lancering van we.trade

Einde aan onzekerheid bij internationale transacties
Transacties tussen twee bedrijven uit verschillende landen brengen vaak onzekerheid met zich mee. Deze risico’s zijn voor internationaal actieve bedrijven soms een aanleiding om niet of beperkt te importeren of exporteren. we.trade lost dit op door alle betrokken partijen te verbinden. Niet alleen de koper en verkoper, maar ook de betrokken banken en de transporteur. Dit vergroot de transparantie en zorgt ervoor dat transacties makkelijker en veiliger plaats kunnen plaatsvinden.

Enkele voordelen van we.trade

  • alle partijen op we.trade zijn klant van een bank, zodat u zeker weet dat u zaken doet met een écht bedrijf
  • keuze om werkkapitaal eerder vrij te spelen of betalingsrisico’s over te brengen naar uw bank
  • koper en verkoper kunnen elkaar na de transactie beoordelen, deze reviews helpen bij uw zoektocht naar betrouwbare handelspartners

Contact

Rabobank