Twee vrouwelijke collega's lopen samen buiten

Mkb-winstvrijstelling voor startende ondernemers: zo zit het

Heb je een eenmanszaak, maatschap of vof? Dan heb je recht op de mkb-winstvrijstelling. Deze aftrekpost voor ondernemers verlaagt het winstbedrag, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Ook als zzp’er kom je in aanmerking voor dit belastingvoordeel. In 2024 is de mkb-winstvrijstelling 13,31% van je winst.

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

Alle ondernemers voor de inkomstenbelasting (zoals bij een eenmanszaak, vof en maatschap) mogen gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling. Je hoeft hiervoor niet te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. Deze aftrek voor het mkb zorgt ervoor dat je winstbedrag lager wordt, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Als zzp’er heb je ook recht op mkb-winstvrijstelling.

Hoe werkt de mkb-winstvrijstelling?

In 2024 is de vrijstelling 13,31% van je winst na de ondernemersaftrek. Het percentage is iets lager dan in 2022 en 2023: toen was de mkb-winstvrijstelling 14% van je winst. Om de vrijstelling te gebruiken, hoef je niets aan te vragen of te regelen. De Belastingdienst past de mkb-winstvrijstelling automatisch toe bij de belastingaangifte.

Wat valt er onder de ondernemersaftrek?

Voordat je de mkb-winstvrijstelling toepast, verminder je je winst dus eerst met de andere aftrekposten voor ondernemers. Deze aftrekposten moet je wél zelf aangeven bij je belastingaangifte. Denk aan:

Wat gebeurt er met de mkb-winstvrijstelling als mijn onderneming verlies lijdt?

Maak je verlies, dan is de mkb-winstvrijstelling juist nadelig. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je je verlies namelijk verrekenen met je inkomen uit de afgelopen 3 jaar en de komende 9 jaar. Door de mkb-winstvrijstelling wordt je verlies kleiner, waardoor je minder kunt verrekenen met andere jaren.

Belangrijk: maximum aan aftrekposten in 2024

Speciaal voor hoge inkomens bestaat er een maximum aan aftrekposten. Is je inkomen in 2024 hoger dan € 75.518? Dan krijg je in 2024 in de hoogste belastingschrijf maximaal 36,97% belasting terug in plaats van 49,50%. Dit wordt automatisch verrekend als je belastingaangifte doet.

Rabobank

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Hoe bereken je de mkb-winstvrijstelling?

Ben je benieuwd hoe de mkb-winstvrijstelling voor je uitpakt? Met dit rekenvoorbeeld kun je zelf aan de slag. Let op: bij de belastingaangifte gaat dit automatisch. Je hoeft dan dus geen definitieve berekening te maken.

    Stel dat je na aftrek van alle gemaakte kosten een winst hebt van € 40.000. Daar trek je eerst de ondernemersaftrek vanaf. De ondernemersaftrek bedraagt € 3.750 (zelfstandigenaftrek 2024) + € 2.123 (startersaftrek 2024) = € 5.873. Je houdt dus een fiscale winst over van € 34.127. Van dat bedrag mag je nog 13,31% mkb-winstvrijstelling aftrekken (€ 4.542) De uiteindelijke fiscale winst bedraagt € 35.458. Over dit bedrag betaal je belasting.

Vind je alle percentages en bedragen maar ingewikkeld? Dan kun je een boekhouder of accountant inhuren die je helpt bij je administratie.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?