Rabobank

'Ik wilde mijn broers en zussen niet benadelen bij de overname van ons familiebedrijf'

Een familiebedrijf overnemen is een grote stap waar veel bij komt kijken. Het gaat om geld, emotie en belangen van je familieleden. Kees en Maartje Brokking van Brokking Vloerkledenspecialist kunnen daarover meepraten. Hun belangrijkste tip: schakel een adviseur in en zorg dat je oog blijft houden voor elkaars belangen.

Kees Brokking

Kees is opgegroeid tussen de vloerkleden en is de derde generatie die het familiebedrijf Brokking Vloerkledenspecialist samen met zijn vrouw mag voortzetten.

“Schakel een adviseur in en zorg dat je oog blijft houden voor elkaars belangen.”

Maartje Brokking-Krijnen

Met een achtergrond in de marketing is Maartje ook bij Brokking Vloerkledenspecialist actief met de marketing en communicatie, social media en het signaleren en toepassen van trends.

“Als je terugkijkt op de overname lijkt het snel te zijn gegaan maar dat voelde soms heel anders.”

Het familiebedrijf overnemen

Donderdag 23 januari 2020 is een datum die Kees en Maartje Brokking niet snel zullen vergeten. Op die dag namen zij het stokje over van de ouders van Kees, die het familiebedrijf 33 jaar lang hadden gerund. Vader Piet had de zaak in 1987 overgenomen van zijn vader Cees, die het bedrijf begin jaren 70 was gestart.

Wie de winkel in IJsselstein binnenwandelt, ziet meteen waar het hier om draait: vloerkleden. Van modern tot oud-Perzisch en handgeweven. Het bedrijf heeft maar liefst 3.000 vloerkleden direct uit voorraad leverbaar.

De zaak overnemen

'Wij waren er klaar voor, mijn ouders waren er klaar voor en we hadden goede mensen langs de zijlijn staan die ons bij dit proces konden begeleiden', zegt Kees Brokking. Hij werkte hiervoor jarenlang bij andere bedrijven en het was zeker geen uitgemaakte zaak dat hij Brokking Vloerkledenspecialist zou overnemen.

'Wel heb ik altijd een lijntje gehouden met het familiebedrijf. Meehelpen op koopavond en in de weekenden. Uiteindelijk kwam het besef dat dit is wat ik graag wil doen. Het hele spel met klanten, inkoop en het product ligt me gewoon heel goed.'

Ook Maartje voelde zich in het bedrijf al snel als een vis in het water. Toen ze elkaar leerden kennen, was zij net voor zichzelf gestart als marketeer. 'Ik vertelde Kees dat ik wel iets voor het bedrijf kon betekenen. Dat was best spannend, omdat je ook een relatie hebt. Maar het samenwerken beviel eigenlijk meteen heel goed.'

Familiebelangen bij bedrijfsoverdracht

Het bedrijf van je vader en moeder, oom of tante overnemen is niet even snel geregeld. Zeker niet wanneer je, zoals Kees, te maken hebt met vijf broers en zussen. 'Toen mijn vader het bedrijf destijds van mijn opa overnam, ging hij naar Rabobank, leende daar een ton en dat was het.'

Maar Brokking Vloerkledenspecialist is allang niet meer het bedrijf dat het in de jaren 80 was. Er zijn meer klanten, meer producten en de omzet ligt inmiddels ook een stuk hoger. Alle reden dus om de overname goed te regelen.

Kees en Maartje beseften al snel dat ze hulp nodig hadden bij het rondmaken van de deal. 'De familieband is voor ons ontzettend belangrijk, die moet goed blijven. Ik wilde mijn broers en zussen dan ook op geen enkele manier benadelen bij de overname van dit bedrijf', aldus Kees.

Wist je dat...

In zo'n 30 procent van de gevallen overleeft het familiebedrijf de overdracht naar een volgende generatie niet. De grootste risico's zijn onvoldoende voorbereide opvolgers, onderling wantrouwen en gebrekkige communicatie. Verkoop je een bedrijf aan een externe partij? Dan is de transactiesom vaak het belangrijkste aspect. Bij familieovernames is het vooral de uitdaging om niemand in de familie achter te stellen. Bron: Centrum voor Bedrijfsopvolging

Advies bij bedrijfsoverdracht

Kees en Maartje nemen voor advies contact op met hun accountmanager van de bank en de accountant waar ze al langer mee samenwerken. 'We begonnen binnen de bank met één aanspreekpunt, maar dat werden er in de loop van het proces twee. Onze accountmanager hielp met de financiering van het bedrijf, mijn ouders kregen een vermogensbeheerder', zegt Kees.

Een familiebedrijf overnemen is een ingewikkeld proces. Daar heb je hulp van experts bij nodig, stellen ze beiden zonder twijfel. 'Van regelgeving tot bv-structuren; het gaat je op een gegeven moment echt duizelen', zegt Kees. 'Onze mkb adviseur nodigde mij een jaar voor de overname uit voor een miniMaster en daar heb ik veel aan gehad. Maar voor het echte werk heb je wel de spierballen nodig van een adviseur.'

De miniMaster is een compact, praktisch en hoogwaardig managementprogramma voor het mkb. Het gaat om acht Masterclasses van een dagdeel, over een periode van vier maanden. Naast expertise en inzicht bouw je zo ook een bijzonder netwerk op.

Na de overname

Met Kees en Maartje en hun bedrijf Brokking Vloerkledenspecialist gaat het nog steeds voor de wind. Zowel op de winkelvloer als online, in de webshop. Tevreden kijken ze terug op het overnameproces dat al met al ongeveer een jaar in beslag heeft genomen. Wil je meer weten over Brokking Vloerkledenspecialist en de overname door de derde generatie? In deze video vertellen Kees en Maartje uitgebreid over het familiebedrijf.

illustratie verrekijker

Start op tijd en maak je bedrijf verkoopklaar

Wil jij je ook goed voorbereiden op een bedrijfsoverdracht?

    Vrijblijvend oriënterend gesprekOntdek naar welke verkoopprijs je toe wil werkenMaak gebruik van het netwerk en de kennis van Rabobank
Jezelf eerst nog inlezen? Download ons gratis e-book
E-book Bedrijfsoverdracht

E-book bedrijfsoverdracht: De deal van je leven

Je bedrijf verkopen is geen alledaagse bezigheid. Het is een langdurig traject met veel partijen, financiële beslissingen en emotionele keuzes. Hoe bereid je je voor en waar moet je allemaal aan denken? Wij helpen je op weg met dit gratis e-book.