Man in een kas met planten

Circulair ondernemen – toekomstbestendig, duurzaam en efficiënt – zo ga je ermee aan de slag

Onze natuurlijke hulpbronnen raken uitgeput. Het is daarom essentieel om verspilling te voorkomen en grondstoffen te behouden. Steeds meer ondernemers gaan aan de slag met circulariteit, en er komen steeds meer bedrijven die circulaire en biobased materialen toepassen. Maar hoe en waar begin je als ondernemer met circulariteit? Dat is soms een lastige vraag.

Laat je inspireren over circulair ondernemen

In Nederland zijn steeds meer bedrijven actief bezig met initiatieven binnen de circulaire economie en de grondstoffentransitie. Dit is nodig, want Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn, met een economie zonder afval en verspilling van grondstoffen. Producten en onderdelen behouden hun waarde en grondstoffen worden zoveel mogelijk hergebruikt.

Bij Rabobank vinden we circulair ondernemen belangrijk voor de toekomstbestendigheid van ondernemers en de Nederlandse economie. Het zorgt voor meer welvaart en welzijn en helpt om een sterke en concurrerende economie op de lange termijn te bouwen. Kortom, het is een toekomstbestendig systeem waarbij bedrijven, zowel individueel als in samenwerking, gezonde verdienmodellen hebben en daardoor goed financierbaar zijn.

Bij Rabobank ondersteunen we bedrijven die circulair willen worden met advies, ons netwerk en financiering.

Nieuwsgierig naar voorbeelden? Bekijk meer dan 100 video’s met inspirerende klantverhalen.

Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie richt zich op het zo lang en efficiënt mogelijk gebruiken van materialen en grondstoffen uit de natuur. Dit gaat veel verder dan alleen recycling. Het begint bij ontwerpen en ook reparatie, refurbishment en hergebruik dragen bij aan de transitie naar een circulaire economie.

Als ondernemer kunnen er vragen opkomen zoals: kun je met je huidige producten meer verdienen? Kun je producten aanbieden die altijd een tweede leven krijgen? Of misschien wel producten die nooit kapotgaan en nieuwe functies kunnen krijgen?

In de afgelopen jaren kiezen steeds meer ondernemers voor circulair ondernemen. Toch blijven er uitdagingen bestaan. Een circulair product ontwikkelen betekent dat je als ondernemer bij het ontwerp al nadenkt over een lange levensduur, het toepassen van biobased materialen en hoe producten of grondstoffen hergebruikt kunnen worden.

Rabo Circulair Ondernemen Desk

Om ondernemers hierbij te helpen, is er de Circulair Ondernemen Desk van Rabobank. Dit team van specialisten helpt ondernemers met netwerk, advies en financiering die te maken hebben met circulair ondernemen. Dat kan gaan over nieuwe innovaties, maar ook bestaande ondernemers die circulair willen gaan produceren of met circulaire projecten of businessmodellen aan de slag willen. Ze denken mee over financieringsoplossingen en kunnen je in contact brengen met relevante partners.

Benieuwd wat we voor jouw circulaire ambities kunnen betekenen? Neem contact op met je accountmanager of stuur een mail naar de Circulair Ondernemen Desk.

Circulair Ondernemen Desk

Duurzaam investeren met rentekorting

Is jouw bedrijf koploper in duurzaam of circulair ondernemen? Wij belonen dat graag met de Rabo Impactlening. Met de Rabo Impactlening geven wij een rentekorting aan bedrijven en organisaties die ondernemen met een duurzame of maatschappelijke impact.

Roadmap Circulair Financieren 2030

Rabobank werkt samen met andere financiële instellingen, zoals de grootbanken, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en de Rijksoverheid in de 'Kopgroep Circulair Financieren'. Ons doel is om de belangrijkste knelpunten aan te pakken volgens de gezamenlijke actieagenda Roadmap Circulair Financieren 2030.

Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2024 hebben Staatssecretaris Vivianne Heijnen en Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, een statement ondertekend met afspraken voor de verdere transitie naar een circulaire economie. Deze samenwerking tussen overheid en banken ondersteunt de overgang van een lineaire naar een circulaire economie door bijvoorbeeld te werken aan pilotprojecten om nieuwe businessmodellen te financieren en huidige processen aan te passen.

Een eerste mijlpaal van de Kopgroep is de lancering van de Circular Risk Scorecard. Met deze openbare tool bekijken we circulaire én lineaire ondernemers vanuit een ‘circulaire bril’. Hiermee worden de kansen en risico’s van ondernemers in een circulaire economie beter ingeschat. Handig voor zowel banken als ondernemers! De tool geeft inzicht in hoe banken denken over de transitie naar een circulaire economie en helpt bedrijven zich beter voor te bereiden bij het aanvragen van financiering.

Duurzame of circulaire ambities financieren

Jouw circulaire of duurzame plannen al in een vroeg stadium bespreken met een accountmanager? Dat kan! Maak een afspraak om telefonisch of via een videogesprek met ons te sparren. Weet je al welke investering je wilt doen? Start dan je berekening en ontdek je financieringsmogelijkheden.

Start je berekening