Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)

De subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) is voor industriële bedrijven die willen investeren in CO₂-reducerende maatregelen. De subsidie richt zich op investeringen in apparaten die zich al bewezen hebben op het gebied van CO₂-reductie.

VEKI in het kort

Voor grote CO₂-besparende maatregelen met een terugverdientijd langer dan 5 jaar Voor bedrijven in de industrie, energiedistributie en afvalwaterverwerking Thema’s zijn o.a. energie-efficiëntie, recycling en hergebruik van afval Het gaat om investeringen in apparaten, systemen of technieken die klaar zijn voor de markt Minimale subsidiebedrag is € 125.000

VEKI: Voor wie?

De subsidie is bedoeld voor industriële bedrijven en bedrijven die actief zijn in de energiedistributie of afvalwaterverweking. Wil je checken of jouw bedrijf ook in aanmerking komt? Kijk dan of je bedrijf een SBI-code heeft in de categorie C, D of E.

VEKI: Waarvoor krijg je subsidie?

Het gaat in deze regeling om investeringen in apparaten die worden gebruikt in de eigen bedrijfsvoering. De werking van deze apparaten of maatregelen moeten in Nederland al minimaal drie keer bewezen zijn. Denk aan investeringen in een van onderstaande thema’s:

VEKI: Hoeveel subsidie kun je krijgen?

CO₂ besparen in de industrie gaat meestal gepaard met hoge kosten. Afhankelijk van de investering die je doet, kun je rekenen op een subsidie die 30% tot 70% van je projectkosten vergoedt.

Het subsidiebedrag is minimaal € 125.000. Per project wordt maximaal € 15 miljoen uitgekeerd.

VEKI: De voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden om voor de VEKI in aanmerking te komen:

Terugverdientijd. Het gaat om apparaten, systemen en technieken die zich - zonder subsidie - niet binnen 5 jaar hebben terugverdiend. Bewezen technologie. De werking van je oplossing moet al minimaal 3 keer in Nederland gedemonstreerd zijn. Je bedrijf moet zijn aangemerkt als 'industrieel actief'. Het project is nog niet gestart Je hebt de financiering voor het overige deel inmiddels rond. Deze eigen bijdrage wordt getoetst.

Wordt je subsidieaanvraag goedgekeurd en staat het geld op de rekening? Dan ben je verplicht om binnen een half jaar met het project te beginnen. Vervolgens heb je nog 3 jaar om dat project af te ronden.

VEKI: Aanvragen

Check bij de RVO of je op dit moment een aanvraag kunt doen. Beoordeling gaat op volgorde van binnenkomst. Je zult er dus snel bij moeten zijn om in een openstellingsronde voor een subsidie in aanmerking te komen.

Bedenk wel dat het aanvragen van deze subsidie tijd kost. Je kunt vooraf en zonder verplichting advies inwinnen over je idee. Daarvoor is er het projectideeformulier.

Lamp

Aan de slag met duurzaam ondernemen

Aan de slag gaan met duurzaam ondernemen kan dus op veel manieren, ook in kleine stappen. Welke stap je ook neemt, wij denken graag met je mee over de financiering. Ook als je plannen nog niet helemaal concreet zijn.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer