Glimlachend in pak in kantooromgeving

Je cashflow verbeteren door gebruik van een creditcard

Een creditcard voor je bedrijf, dat heeft heel wat voordelen. Maar wist je ook al dat je creditcard een manier is om de cashflow te verbeteren? Zo werkt dat.

Portret Maarten

Creditcard en cashflow

Veel bedrijven hebben 1 of meerdere zakelijke creditcards. Voor ondernemers biedt zo'n Rabo Businesscard extra betaalgemak. Niet alleen kun je geld opnemen en veilig betalen, het helpt je ook bij het beter beheren van je cashflow. Dat heeft alles te maken met het moment van afschrijving.

Stel, je doet op 5 maart met je bedrijf een online aankoop:

    Je rekent af met je zakelijke creditcard, die gekoppeld is aan een zakelijke rekening Het geld wordt niet direct afgeschreven Dat gebeurt pas aan het einde van de maand, op 31 maart in dit geval

"Zo weet je dus precies op welke dag er een bedrag van je rekening wordt afgeschreven en dat betekent dat je beter je cashflow kunt voorspellen", zegt Maarten Kansen. Hij is accountmanager MKB van de Rabobank.

Creditcard helpt bij je cashflow

"Stel dat je net zit te wachten op een klant die nog een forse factuur moet betalen, dan geeft een creditcard een beetje extra financiële lucht. Zo kun je dus eerder een noodzakelijke bestelling doen."

Op deze manier biedt een creditcard beter zicht op je cashflow. Je stelt de betaling namelijk uit tot het einde van de maand. "Het betekent wel dat je dit bedrag goed moet blijven monitoren, zodat je niet alsnog verrast wordt", aldus Kansen.

Met de bank spreek je van tevoren een limiet af, die is afgestemd op jouw wensen en behoeften. Dat is het maximale bedrag waarmee je elke maand aankopen kunt doen met de creditcard.

Je vraagt je zakelijke rekening aan

Voordelen van een creditcard

Cashflowbeheer is niet de enige reden waarom de meeste bedrijven een zakelijke creditcard hebben. We noemen nóg 4 voordelen.

1. Zakenreizen

Het aantal zakenreizen is door de coronacrisis flink gekelderd, maar er komt een moment waarop bedrijven hun mensen weer op pad sturen. In het buitenland kun je als ondernemer of medewerker bijna niet zonder zakelijke creditcard. Een auto huren of hotel reserveren? Vaak is een zakelijke creditcard verplicht. "Daarnaast vinden veel zakelijke reizigers het een prettig idee dat ze een betaalmiddel hebben dat vrijwel overal op de wereld wordt geaccepteerd", zegt Kansen.

2. Online marketing

Veel bedrijven adverteren op Google, Facebook, Instagram of LinkedIn. Een creditcard is dan meestal de enige manier om te kunnen betalen. "Dat geldt ook voor softwarelicenties", zegt Kansen. Vaak gaat het om Amerikaanse bedrijven, die alleen de creditcard accepteren als betaalmiddel.

3. Aankopen verzekerd

Heb je online iets gekocht, maar is het product nooit geleverd? Als kaarthouder heb je het recht om geïncasseerde bedragen terug te vragen. Dat geldt voor webshops in Nederland en buitenland. Vaak kan dat tot 180 dagen na de aankoop. "Ook dit is een manier om je cashflow te beschermen. Je loopt namelijk niet het risico dat je betaalt voor iets dat je niet krijgt", aldus Kansen.

4. De btw terugvragen

Aan de Rabo Businesscard is de BTW Teruggaaf Service van Visa gekoppeld. Zo kun je eenvoudig de btw terugvragen van aankopen die je als ondernemer in een ander land hebt gedaan. Dan kun je denken aan de kosten voor een hotel of autohuur.

Creditcard, de risico's

Een creditcard zorgt voor meer betaalgemak. Je stelt de daadwerkelijke betaling uit tot het einde van de maand. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je ongelimiteerd uitgaven kunt doen. Hou in ieder geval rekening met deze 2 aspecten:

    Wie langere tijd teveel uitgaven doet met zijn creditcard bouwt schulden op. Creditcard kwijtgeraakt? Blokkeer deze onmiddellijk. Een creditcard kan misbruikt worden voor fraude.

Wel of niet meerdere creditcards?

Hoeveel zakelijke creditcards heb je eigenlijk nodig? Dat ligt eraan hoe groot je bedrijf is. Een zzp'er of mkb'er met een paar medewerkers heeft er waarschijnlijk aan eentje voldoende. Maar is je bedrijf groter, dan is het al snel handig om meerdere zakelijke creditcards te hebben.

"Stel dat je personeel regelmatig in het buitenland is. Dan is een zakelijke creditcard erg handig om op zak te hebben. Je kunt de Rabo Businesscard koppelen aan een personeelslid, zodat je precies bijhoudt welke uitgaven bij iemand horen. Elke kaart heeft zijn eigen afschrift", aldus Kansen.

"In de praktijk zien we ook veel ondernemers die een creditcard koppelen aan een lopende rekening waar relatief weinig geld op staat. Daarmee verkleinen ze het risico op fraude." Zo heb je met een Rabo Businesscard meer betaalgemak voor je bedrijf.

phone

Hulp nodig?